avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am fost păcălit de o firmă care mi-a promis o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am fost păcălit de o firmă care mi-a promis o lucrare originală dar mi-a trimis un material plagiat. Cum îmi pot recupera banii?

In noiembrie am gasit aceasta pagina:
-link editat: pe forum discutăm spețe, nu persoanele implicate-
Si am hotarat sa colaborez cu ei in realizarea unei lucrari. Persoana cu care am discutat m-a asigurat ca totul va fi bine si ca este o promotie, adica 1200 lei daca voi plati pana in 18.11.2017 ceea ce am si facut, prima transa (500 lei). Nu am primit niciun contract intre noi,desi era normal, nu am primit nici macar o parte din tema la care se lucra dupa plata sumei, desi asa era in regulamentul lor. In 08.01.2018 am achitat si a2a transa de bani (300 lei). Nu am fost cautat sa mi se spuna cum decurge lucrarea si daca incercam telefonic eram expediat elegant si rapid. Mi s-a parut suspect cand pe 07.02.2018 am luat legatura cu acea persoana sa ii trimit chestionarele pentru statistica insista destul de mult cu plata ultimei transe de bani deoarece ar fi ultima zi, tot atunci am cautat online despre aceasta firma/persoana si am aflat ca a inselat foarte multe persoane,printre care si eu. Dupa lungi discutii cu acesta, s-a stabilit ca in 48h sa primesc suma pe care am platit-o adica 800 lei si materialul lucrat pana in acel punct. Culmea, in acel material nu se regasea deloc ceea ce cerusem eu pentru tema respectiva, fiind cu totul altceva, iar verificat prin programul antiplagiat nu era originala lucrarea. Pana acum am chitanta primei plati la BCR, am dovada transferului celei de a2a plati,discutiile sms si pe mail,cat si o factura in model pdf. Ce pot face sa il trag la raspundere? Deoarece suma de bani sigur nu o voi mai vedea inapoi, dar macar sa nu mai insele si alte persoane. Eu am facut plangere la ANPC ieri, si as dori sa merg si la Politie. Deci, va rog sa ma sfatuiti cum as putea sa fac?
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Unlimit , utilizator 13:55, 18 Martie 2018
Da, nu ar fi fost plagiat, ar fi fost doar munca altuia. Credeti ca v-ar tine scuza asta in fata facultatii?
Stimate student
se pare ca nu intelegi care este esenta problemei ! Dumneata tocmai ne-ai spus ca ai platit pe cineva sa faca in locul dumitale o munca pentru care sa fii evaluat. Cum crezi ca se cheama acest lucru? Chiar nu intelegi ca ceea ce ai dorit sa faci este o inselaciune sau in cel mai bun caz un fals intelectual? Ai impresia ca esti mai bun cu macar o catime decat cel pe care vrei sa-l reclami? Ar trebui sa ii multumesti aceluia ca nu te-a lasat de devii HOT !
Domnule nu stau sa intru in polemici aici. Persoana respectiva a primit de la mine toata documentatia, chestionare pt statistica etc. Ca faceam eu lucrarea sau ca trebuia sa o faca respectivul tepar era acelasi lucru. De ce spun asta? Pentru ca eu din lipsa de timp nu reuseam. In rest tot ce tine de documentatie, idei etc erau ale mele. Asa ca va rog sa nu incepeti ca asta inseamna hotie. Hotie inseamna ca iau munca altuia si sa pretind ca este a mea. Avand in vedere ca eu i-am dat aluia mura in gura tot nu ma face hot pe mine. E usor sa tragi concluzii si sa acuzi fara dovezi.
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
trandafir2, moderator
Stimate domnule student
S-ar parea ca ai probleme de conduita sichiar de intelegere a realitatii mult mai mari decat lasai sa se intrevada la inceput! Dumneata cum ai considera ca ai fost servit daca ducandu-te la un restaurant si comandand o ceafa de porc cu cartofi prajiti ti s-arpune in fata o tigaie cu ulei (eventual incins), cativa lcartofi curatati si o bucata de carne cruda spunandu-ti-se ca bucatarul nu a avut timp sa o prepare dar in fond este acelasi lucru cu ce ati cerut ca doar vi s-a pus la dispozitie totul gata pregatit.
Nu intelegeti justa valoare a muncii cat si faptul ca a prezenta o lucrare care nu este 100% facuta de tine este HOTIE !
Ca absolvent de studii superioare s-ar putea la un moment dat sa fiti pus in situatia de a evalua munca altora.Cum veti face asta cand nu intelegeti cateva lucruri elementare?
Cel pe care cu atata "manie proletara" il numiti tepar v-a facut asta bazandu-se pe faptul ca hotul nu va striga "hotul" ceea ce in cazul de fata....
Lasand la o parte toate astea ati putea sa va recuperati banii doar in cazul in care puteti dovedi ca respectivul s-a angajat sa presteze o anumita lucrare in folosul dumneavoastra si desi a incasat contravaloarea nu a executat lucrarea asa cum v-ati inteles si la termen.
Asta ar insemna sa aveti un contract incheiat in forma scrisa sau verbal cu martori in care sa fie stipulate identitatile amandurora, calitatea contractuala a fiecaruia, natura prestatiei, termenul de finalizare a lucrarii, conditiile de plata, etc.
Deasemenea ar trebui sa puteti demonstra ca nu ati primit prestatia la timp si asa cum s-a prevazut in contract.
Proba cu martori se admite doar in instanta. As fi foarte curios sa asist la judecarea unei astfel de spete.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unlimit a scris:
As fi foarte curios sa asist la judecarea unei astfel de spete.


Toata speta se invarte in jurul a doua elemente esentiale si anume obiectul contractului (si al obligatiei) si cauza contractului, iar codul civil este fara echivoc in acest sens.
Articolul 1.225 - Obiectul contractului
(2) Obiectul contractului trebuie să fie determinat şi licit, sub sancţiunea nulităţii absolute.
(3) Obiectul este ilicit atunci când este prohibit de lege sau contravine ordinii publice ori bunelor moravuri.

Articolul 1.226 - Obiectul obligaţiei
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, el trebuie să fie determinat sau cel puţin determinabil şi licit.

Articolul 1.235 - Cauza - Noţiune
Cauza este motivul care determină fiecare parte să încheie contractul.
Articolul 1.236 - Condiţii
(1) Cauza trebuie să existe, să fie licită şi morală.
(2) Cauza este ilicită când este contrară legii şi ordinii publice.
(3) Cauza este imorală când este contrară bunelor moravuri.
Articolul 1.237 - Frauda la lege
Cauza este ilicită şi atunci când contractul este doar mijlocul pentru a eluda aplicarea unei norme legale imperative.
Articolul 1.238 - Sancţiune
(2) Cauza ilicită sau imorală atrage nulitatea absolută a contractului [...].

Dupa cum se poate observa sanctiunea nulitatii absolute este incidenta in toate normele mai sus indicate, astfel incat in completare Articolul 1.247 - Nulitatea absolută - ne precizeaza:
(1) Este nul contractul încheiat cu încălcarea unei dispoziţii legale instituite pentru ocrotirea unui interes general.
(2) Nulitatea absolută poate fi invocată de orice persoană interesată, pe cale de acţiune sau de excepţie.
(3) Instanţa este obligată să invoce din oficiu nulitatea absolută.

Cu alte cuvinte, in mod normal in instanta civila solutia, cel mai probabil, poate fi respingerea actiunii pe oricare din temeiurile de drept material mai sus indicate.

Alte discuții în legătură

Inselaciune? gerrardd gerrardd Buna seara tuturor. Am o intrebare. Anul acesta, in vara am cumparat o lucrare de licenta de pe un site din Romania. Administratorul site-ului respectiv m-a ... (vezi toată discuția)
Revocarea donaþiei. cauza imoralã camelia2379 camelia2379 Noul cod civil nu enumera printre cauzele de revocare a donatiei (art. 1020) si situatia concreta pe care doresc sa o supun discutiei, respectiv revocarea ... (vezi toată discuția)
Redeschidere proces partaj axxa73 axxa73 Buna seara, Daca prin hotararea de divort care a devenit definitiva si irevocabila, a fost trecuta si o tranzactie cu privire la cererea de partaj, prin ... (vezi toată discuția)