Sint in litigiu cu intreprinderea unde am lucrat din iulie 2007(pentru niste recuperari materiale) si nici pina azi nu am reusit sa intru in posesia cartii de munca,desi am solicitat-o de mai multe ori si verbal si in scris.
ITM-ul ,la discutie telefonica,a precizat ca ei nu pot interveni in problema ,tita timp cit sint inca in litigiu.
Doresc sa stiu daca :
_o intreprindere are voie sa dispuna cum doreste ea de predarea cartii de munca ? Exista termen de predare ?
_daca ma aflu in litigiu ,care este rolul unui complet de judecata vis-a-vis de acest aspect (adica nu se poate impune predarea cartii de munca? ),doar si de aceea ma aflu in instanta ,nu?
_in situatia in care intreprinderea,nu respecta raporturile de munca ,cum este ea pedepsita de instanta de judecata ?? Stiu ca exista o lege din 1999 (nu stiu nr.) care prevede amenzi ,ref.la conflictele de munca.
Cum sint respectate aceste articole de lege ?
Tin sa precizez , in situatia mea ,ca desi am insistat in fata judecatorilor, aratind ca sint de 11 luni fara carte de munca nu s-a luat nici o masura urgenta in acest caz.
Mai mult ,s-a prelungit durata procesului ,din vina grefierei care nu a comunicat cum trebuie 3 citatii,iar la ultimul termen nu a anuntat intreprinderea de intimpinarea care se afla depusa in termen la dosar.
Ce credeti ca este de facut dupa un an de plimbari prin tribunale fara nici un raspuns?
S- a dat termen din nou ,.....tocmai in...septembrie !
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Odata cu incetarea raporturilor de munca, indiferent din a cui initiativa (demisie sau concediere), tot angajatorul este cel care are obligatia eliberarii cartii de munca de la Inspectoratul Teritorial de Munca. In caz contrar, salariatul il poate actiona in instanta.
Este vorba de Legea nr.168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, dar ea nu are sanctiuni cu privire la neeliberarea carnetului de munca.
Decretul nr.92/1976 prevede sanctionarea cu amenda a angajatorului in cazul neeliberarii carnetului de munca.
Este adevarat ce spuneti dvs.,dar vedeti ca realitatea este alta.
Eu am actionat intreprinderea in judecata ,asa cum spuneti,iar unul din capetele de acuzare era tocmai cartea de munca nepredata inca.Am depasit deja anul (urmatorul termen fiind in sept.) si tot nu mi s-a predat cartea de munca !!!
Este tocmai ceea ce va intrebam.:
_cine aplica legea ?-judecatoria?atunci,
_cum poate o instanta de judecata sa nu se sesizeze ,la nepredarea C-tii de M-ca in interval de un an , sa nu ia masuri?
_cum poate raspunde insa-si instanta de greselile pe care le face si de termene prelungite fara nici o rezolvare?
Din cite stiu termenele prevazute de lege ptr.rezolvarea conflictelor de munca sint urgente (nu trebuie sa depaseasca 15 zile ).Judecatorii nu trebuie sa respecte si ei legea?De ei cine ne apara?
Impotriva modului cum unii judecatori isi fac treaba, se poate face o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe cale extrajudiciara, ati incercat sa depuneti o sesizare la Inspectia Muncii - for superior ITM-urilor ?
Revin cu intirziere. Am fost plecata citeva zile din Bucuresti.
La ITM am discutat doar telefonic,nu in scris. Mi s-a comunicat sa astept finalizarea procesului,ptr ca ei nu intervin in situatie de litigiu ( caz in care actioneaza instanta ),si..... astept de ......1 an de zile.!
Desi,am cistigat procesul,acum ma rejudec ,ptr Contestatie in Anulare,introdusa de partea adversa,deoarece au considerat ca nu au fost citati corect la noua adresa.(citarea s-a efectuat prin afisare ).
Aceste citatii au fost trimise de 3 ori !!! ,iar procedura s-a desfasurat mereu prin afisare, de catre curierul trimis de Judecatorie.Grefiera de fiecare data totusi s-a pronuntat ca "procedura este legal intocmita "
In situatia in care la o Judecatorie,un dosar trece de 2 ori pe la persoane specializate,(judecator si grefier ) iar acestea considera ca procedura este legal intocmita,cum oare de tot aceasi institutie aproba apoi cererea de contestatie in anulare ? ....si apoi care este vina mea ? de ce macar nu mi se poate elibera cartea de munca ?
Ce se poate face in aceasta situatie ptr. ca nu mi se pare normal ce se intimpla !!!
Multumesc !