avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARII COMPENSATORII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARII COMPENSATORII

Buna seara.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Sunt in preaviz pana pe data de 29.10.2009, articolul specificat in preaviz fiind art.65, alin 1 din Codul Muncii ( reorganizarea societatii). Am incercat sa depun o crerere la firma prin care ceream sa mi se plateasca cele 2 salarii compensatorii conform art. 76 din CCM la nivel de ramura comert ( firma avand domeniul de activitate comert cu amanuntul) si nu mi s-a dat numar de inregistrare cu semnatura si stampila de la firma. Din aceasta cauza am trimis cererea respectiva pe adresa de mail a firmei. Patroana mi-a spus ca nu am dreptul la salarii compensatorii ( ca doar cei de la stat), desi in contractul individual de munca scrie ca "angajatorului ii revin urmatoarele obligatii: sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege". Am inteles ca deja a contactat avocatul firmei. Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la cele 2 salarii compensatorii si daca ii fac reclamatie la ITM si tot nu vrea sa imi dea banii, trebuie sa merg in Instanta? Se rezolva prin proces? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 12:19, 11 Noiembrie 2009
Durata preavizului este de 20 de zile timp in care aveti dreptul sa lucrati 4 ore pe zi. Angajatorul v-a aprobat sa efectuati program de 8 ore ceea ce inseamna ca din cele 20 de zile lucrati 10, celelalte 10 zile sunteti libera. Asta nu inseamna ca preavizul a incetat dupa cele 10 zile lucrate 8 ore. Nu pot schimba art. 65 cu altul deoarece este specificat si in preaviz (pe care il aveti) ca este concediere din motive neimputabile. Aveti dreptul la plati compensatorii dar acestea se acorda dupa incheierea raporturilor de munca si efectuarea lichidarii. Daca nu le primesti te poti adresa instantei.Cred ca va-ti considerat nedreptatita inainte de termenul la care inceta cim si a avea certitudinea ca nu va sunt acordate toate drepturile salariale. La ITM s-au dus probabil sa se informeze in legatura cu platile compensatorii.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
M-am mai linistit si eu si colega mea de suferinta!
buna ziua , sunt din Borsa ,MM, si am fost concediat de la o firma cu peste 2500 de angajati pe motiv ca postul meu s-a redus in urma unei hotarari a consiliului de administratie a societatii.Firma la care am lucrat este privata si am lucrat ca operator date calculator timp de 2 ani si 2 luni.Inca nu mi s-au trimis actele necesare pentru depunerea dosarului de somaj, eu semnand decizia in data de 26.10.2009.Va rog sa ma indrumati ce trebuie sa fac pentru a primi salarii compensatorii inainte de somaj, va rog pana nu este prea tarziu.Precizez ca in fiecare luna din salar mi s-a retinut o suma de lei (garantie) ,care si aia trebuie sa mi se restituie integral deoarece nu am produs nici o paguba la societate, dar totusi mi s-a spus ca o sa mi se restituie doar dupa inventar (este vb despre un supermarket) .In cazul in care se iese lipsa la inventar , suma se imparte pe cati angajati suntem si se imputa din garantie.Este corect asa ceva?


astept un raspuns , va multumesc frumos
1. Luati legatura cu ITM si vedeti in ce stare se afla actele de concediere ale dvs.
2. Pentru sumele de bani neplatite de angajator il dati pe acesta in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Orice retinere din salariu se face numai in urma unei hotarari judecatoresti. Daca vi se retin sume de bani dati in judecata pe angajator si pentru asta.
4. Faceti o scrisoare catre angajator si ii cereti sa va plateasca banii datorati intr-un termen scurt (sa zicem 7-10 zile) si spuneti-i ca in caz contrar il veti actiona in judecata. Poate se hotaraste sa va dea banii si sa nu mai ajunga la Tribunal.
va multumesc mult pt raspunsul dat, vreau sa va mai intreb in ce situatie pot sa cer salarii compensatorii si in functie de ce se acorda aceste salarii? multumesc

Alte discuții în legătură

Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)
Concediata sau in concediu? dliana2000 dliana2000 Va scriu si eu in speranta unei lamuriri.Pareri am primit multe...pro si contra....sa va explic...sunt angajata din anul 2004 la o firma ca director de ... (vezi toată discuția)