avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARII COMPENSATORII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARII COMPENSATORII

Buna seara.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Sunt in preaviz pana pe data de 29.10.2009, articolul specificat in preaviz fiind art.65, alin 1 din Codul Muncii ( reorganizarea societatii). Am incercat sa depun o crerere la firma prin care ceream sa mi se plateasca cele 2 salarii compensatorii conform art. 76 din CCM la nivel de ramura comert ( firma avand domeniul de activitate comert cu amanuntul) si nu mi s-a dat numar de inregistrare cu semnatura si stampila de la firma. Din aceasta cauza am trimis cererea respectiva pe adresa de mail a firmei. Patroana mi-a spus ca nu am dreptul la salarii compensatorii ( ca doar cei de la stat), desi in contractul individual de munca scrie ca "angajatorului ii revin urmatoarele obligatii: sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege". Am inteles ca deja a contactat avocatul firmei. Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la cele 2 salarii compensatorii si daca ii fac reclamatie la ITM si tot nu vrea sa imi dea banii, trebuie sa merg in Instanta? Se rezolva prin proces? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 12:19, 11 Noiembrie 2009
1. Este vorba de Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
2. Daca in CCM la nivel de unitate sau de ramura aveti prevazute mai multe salarii compensatorii, le primiti pe acelea.
Din cate am inteles ati lucrat la un supermarket.
In acest caz aveti dreptul la minimum 2 salarii brute compensatorii in conformitate cu contractul colectiv de munca pe ramura comert.
Pe langa salariile compensatorii trebuie sa vi se plateasca toate drepturile salariale intregi , bonuri de masa si concediul de odihna neefectuat pana la data concedierii.Daca intampinati greutati din partea angajatorului trebuie sa faceti contestatie la tribunalul teritorial al domiciliului dvs. pana pe 25.11.2009.
Cat despre garantie, da e normal sa va restituie garantia dupa primul inventar facut dupa ce ati plecat, in cazul in care nu se constata minus, sau daca se constata minus atunci trebuie sa achitati acel minus(in gestiunea colectiva se participa la acoperirea minusului in functie de perioada lucrata dintre inventare si salariu) dupa care primiti garantia (Legea.22/1969).
Buna ziua.
Din raspunsul D-nei Marioara Maftei inteleg ca salariile compensatorii sunt salarii brute.Acum,pentru ca am auzit mai multe variane as dori sa-mi spuneti cum trebuie interpretat acest salariu brut in situatia urmatoare:
in CIM exista un salariu brut de incadrare total diferit de salariul brut realizat lunar,diferit de la o luna la cealalta.Care salariu brut se va lua in calcul la plata salariilor compensatorii?
Daca se specifica acordare de salariu brut inseamna ca din salariul brut care spuneti dv.ca ar trebui luat in calcul la plata salariului compensatoriu nu se vor opri nici un fel de taxe?

va multumesc

leonora
Salariu compensatoriu este la nivelul salariului de incadrare si nu al brutului realizat.
Va multumesc.
La salariul de incadrare brut oferit ca salariu compensator ce taxe se opresc?

leonora

Alte discuții în legătură

Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)
Concediata sau in concediu? dliana2000 dliana2000 Va scriu si eu in speranta unei lamuriri.Pareri am primit multe...pro si contra....sa va explic...sunt angajata din anul 2004 la o firma ca director de ... (vezi toată discuția)