avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort, succesiune, partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort, succesiune, partaj

Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti in legatura cu niste chestiuni legate de succesiune si partaj. Sunt casatorita din anul 2000. In urma decesului tatalui meu in anul 2006 am obtinut in urma succesiunii o cota parte la apartamentul in care au locuit parintii mei. Mamei mele i-a revenit jumatate din apartament iar mie cealalata jumatate. In acest moment in apartament locuieste mama mea. In urma neintelegerilor cu sotul meu am decis sa divortam. Bunurile comune care ar putea fi impartite sunt:apartamentul in care am locuit cu sotul meu, obtinut prin vanzare-cumparare de la bunica lui care locuieste in continuare cu noi si care are drept de uzufruct si un autoturism cumparat in anul 2007. Pe numele amandurora este un credit in banca acordat pana in anul 2017. Intrebarile mele sunt : sotul are drept la jumatatea mea de apartament obtinuta in urma succesiunii? In cazul ajungerii la o invoiala privind impartirea bunurilor comune in situatia data, care ar fi modalitatea cea mai convenabila de a o face avand in vedere ca eu nu doresc autoturismul?
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
alylu, utilizator
Cel mai recent răspuns: alylu , utilizator 16:11, 22 Octombrie 2009
Puteti sa-l vindeti, dar cel care cumpara trebuie sa respecta uzufructul bunicii, dar, probabil, astfel va fi greu sa gasiti un cumparator.

Dar daca bunica renunta la uzufruct de exemplu in schimbul angajamentului comun, ca din suma obtinuta din vanzarea apartamentului veti cumpara o garsoniera pentru dansa, inainte de a imparti suma, atunci cel care cumpara apartementul, i-l va cumpara "gol" (va rog sa ma scuzati pentru aceasta formulare nepoliticoasa, dar nu am gasit una mai buna).
avand in vedere faptul ca dvs sunteti coproprietara alaturi de mama dvs la imobilul obtinut prin succesiune , o solutie ar fii sa renuntati la cota dvs din apartamentul ce constituie bun comun al dvs si al sotului .
sa renuntati in favoarea sotului, acesta despagubindu-va cu sulta corespunzatoare.

ca sa va poata plati sulta , sotul poate face un credit de ex .
:) E putin mai complicat...Bunica sotului nu vrea sa se mute din apartament... eu am plecat in strainatate acum un an si jumatate cu acordul sotului meu pentru a munci acolo si a achita cat mai repede creditul pe care il aveam deoarece salariile din tara nu ne permiteau acest lucru. Sotul a ramas in tara impreuna cu fiul nostru de 6 ani si a locuit acolo cu bunica si baiatul in toata aceasta perioada si locuieste si in prezent. Intre timp, motivand ca nu are timp suficient pentru copil, l-a dat soacrei mele care este pensionara. Baiatul locuieste acum cu ea iar sotul il viziteaza in cursul saptamanii si il ia acasa in week-end. Din luna mai a anului trecut eu am trimis bani in tara pentru achitarea ratei la banca(am chiatntele cu sumele trimise), am fost de 2 ori in tara. In luna februarie a acestui an am fost in tara si i-am luat si pe ei in strainatate, sotului ii gasisem aici loc de munca iar pe baiat l-am inscris aici la scoala( am acte care dovedesc ca au fost rezidenti aici). Dupa 3 luni sotul a decis sa se intoarca in tara cu copilul deoarece relatiile dintre noi s-au deteriorat in aceasta perioada. Singura nu puteam intretine copilul aici si am fost de acord ca el sa se intoarca in Romania cu tatal lui , plus ca a dovedit un atasament mai mare fata de sot decat fata de mine. In urma plecarii lor am ramas cu datorii iar dupa o luna am ramas fara loc de munca aici.Am continuat sa ma imprumut si sa trimit bani si pachete pentru copil. I-am explicat ca nu ma pot intoarce in tara atata vreme cat avem datorii si ca singura mea sansa sa le achit ar fi sa raman aici si sa caut un loc de munca. Acum am primit o scrisoare prin care imi cere divortul pe motivul deteriorarii relatiei si a faptului ca nu am nicio intentie de a ma intoarce.
De aceea va intrebam in legatura cu succesiunea si cu partajul pentru ca de aici din strainatate nu pot consulta un avocat.
In privinta incredintarii minorului, atat vreme cat eu nu am un venit aici deocamdata si expunandu-va situatia in mare, as avea vreo sansa sa il obtin?
Nu ar fi absolut nici o problema sa renunt la cota parte din apartamentul meu dar sotul nu poate face imprumut pentru a-mi plati sulta pentru ca mai avem un credit iar salariul pe care il are nu ii permite sa mai faca un credit
roxanel a scris:

avand in vedere faptul ca dvs sunteti coproprietara alaturi de mama dvs la imobilul obtinut prin succesiune , o solutie ar fii sa renuntati la cota dvs din apartamentul ce constituie bun comun al dvs si al sotului .
sa renuntati in favoarea sotului, acesta despagubindu-va cu sulta corespunzatoare.

ca sa va poata plati sulta , sotul poate face un credit de ex .
referitor la imobilul ce va intra in masa partajabila :
1. instanta va dispune atribuirea acestuia unuia dintre soti , cu obligatia platii sultei catre celalalt sot .
2. daca nu se poate partaja comod in natura, sau daca nici unul dintre soti nu poate plati sulta celuilalt sot , instanta va acorda un termen de 6 luni , pt ca imobilul sa fie vandut de catre soti .
urmand ca banii rezultati din vanzare sa se imparta intre cei doi soti .
3. daca nu se reuseste vanzarea imobilului in acest termen, instanta va proceda la vanzarea apartamentului prin licitatie publica . ( acest lucru v-ar dezavantaja !!)

imobilul se poate vinde inclusiv cu acea clauza de uzufruct .

referitor la incredintarea minorului , de regula instantele din RO incredinteaza copiii minori mamelor.
instanta va tine cont insa de interesele copilului , in momentul in care decide la care dintre parinti va locui acesta .
intrucat copilul are 6 ani, nu va fi audiat in camera de consiliu .
iar faptul ca nu aveti un loc de munca si ca sunteti plecata din tara momentan, ar putea fi in dezavantajul dvs , in ceea ce priveste incredintarea minorului .
dar daca de ex parintii dvs isi iau angajamentul sa va sustina in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului , ati avea sanse sa obtineti custodia acestuia.
oricum sunt multe aspecte de luat in considerare . eu v-am dat doar cu titlu de ex

Alte discuții în legătură

Moștenirea intre frați Drusil Drusil Tatăl nostru a decedat acum doua săptămâni și a rămas moștenire o casă la țară cu un hectar de pămînt și un apartament . Suntem doi frați și ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament prin "prima casa" cristinastana cristinastana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema: Detin in coproprietate cu fostul sot un apartament achizitionat prin programul ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra în posesia jumãtãþii de apartament care mi-a fost lãsatã printr-un contract de vânzare cumpãrare mie ºi surorii mele? Draghici Eugen Draghici Eugen În urmă cu vreo 16 ani, bunica ne-a lăsat mie şi surorii mele un apartament. La data respectivă a fost întocmit un contract de vânzare-cumpărare ... (vezi toată discuția)