avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare calorifere de la C.T. a blocului - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare calorifere de la C.T. a blocului - asociatie de proprietari

Buna seara. Detin un apartament in proprietate frumos, renovat, situat intr-o zona foarte buna, chiar selecta(cumparat pe bani grei, nu prin Legea 112, ca majoritatea din bloc....). Din pacate, desi expertizat inca din 1993, Asociatia nu a intreprins nimic in vederea consolidarii imobilului. Concluzia: BULINA ROSIE. De aceea, nu pot vinde (incerc de ceva ani), nici INCHIRIA, din februaie!...Ca atare, in februarie numai intretinerea (nelocuit fiind) a fost de 960 de lei....in martie cam tot pe acolo....Din pacate, trec printr-o perioada complicata din punct de vedere financiar, eu neavand alt venit. Nu sunt inca pensionara....Bunul simt si nevoia m-au facut sa solicit debransarea de la C.T. a blocului. Cu stupoare, am aflat de la Dna. Presedinta ca am sau nu am bani (acum, chiar nu am...) nu pot renunta la caldura....stiind ca nu pot plati. Doamna imi spune ca pentru aceasta trebuie sa platesc eu o expertiza (?), sa fac pe cheltuiala mea nu stiu ce circuite si oricum, sa am aprobarea vecinilor mei...Deja mi-a fost refuzat dreptul de a-mi instala o C.T. de apartament, Asociatia a refuzat sugestia mea de a negocia cu o Societate de profil atat costul lucrarilor, cat si achizitionarea e C.T. individuale, optand pentru a cumpara o noua C.T. pentru bloc, foarte scumpa si care, iata, deja trebuie reparata, pe banii nostrii....Acum, eu chiar nu am bani. De vandut, nu pot, de inchiriat, nu pot (toate agentiile imobiliare imi „reproseaza„ faptul ca are bulina rosie) si atunci, care-i solutia?... Eu daca nu am bani, nu ma duc la magazin sa cumpar carne. Daca nu am bani, pot fi obligata sa mi se dea caldura?....Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ideea legislatiei in vigoare in cazul in speta. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
ContSters89081, utilizator
Cel mai recent răspuns: 123321123 , utilizator 16:16, 1 Noiembrie 2009
Alina Badea. Bunaseara Doamna. Multumesc pt. raspuns. Sunteti a doua persoana care-mi spuneti ca desi s-au pus repartitoare, nu a mers chiar corect treaba. O doamna pleca din tara, isi lasa caloriferele inchise dar la plata o puneau totusi f.mult....Pierderi, spatii comune.... Dupa ce a refuzat sa plateasca suma ceruta i-au mai scazut 100 de lei , dar tot mult era....Probabil ca nu repartitoarele sunt de vina ci cei ce impart cotele dupa cum le convine...Deci, totul depinde pana la urma de norocul de a avea un comitet corect sau nu....La mine, sunt tot ei „de- o viata , se cunosc, sunt solidari....eu care am venit mai incoace....In fine. Multumesc din nou si ..o seara buna.
Nu exista nici o lege care sa-i permita presedintei si nimanui altcuiva sa va interzica debransarea. Daca din pdv tehnic acest lucru inseamna niste probleme, acestea se pot solutiona de catre oameni care se pricep la asta.

In privinta costurilor de montare a repartitoarelor, acum 2 ani era 100lei / repartitor.
In momentul cand se monteaza aceste repartitoare, firma care vi le monteaza face un contract cu asociatia pentru preluarea calculului cu aceste repartitoare. Programul de calcul presupune niste indicatori inventariati la montarea repartitoarelor pe care administratorii nu ii au, plus de asta calculul se face pe baza unei metodologii impusa de ANSCR. Asta se face intr-un bloc normal. Nu stiu cum se procedeaza la un bloc cu CT de scara, dar va puteti interesa pe internet, inainte de a vorbi cu presedinta, astfel incat sa fiti pregatita pentru argumentare.

Si acum sa va spun de ce persoana plecata, ...cu calorifere inchise, ...a platit totusi caldura. Prin toata instalatia de tevi care trece prin subsol, apartamente, caloriferele de pe holuri circula apa incalzita care va ajunge in acest circuit si in caloriferul Dv. Daca acest calorifer este inchis, totusi caldura circula prin tevi care vrand-nevrand incalzesc spatiul comun si al apartamentului. Aceasta caldura nu este contorizata. Numai cea de jos de la pornire si cea de la calorifere. Diferenta intre valoarea caldurii de la pornire si valoarea caldurii consumate de calorifere reprezinta valoarea caldurii pe spatiile comune, pe care o platesc toti locatarii, fie ca au avut sau nu caloriferele deschise. Aceasta valoare se imparte la cota-parte indiviza, altfel spus la suprafata. Sper ca acum sa mai fi inteles inca ceva din problema repartitoarelor.
La blocurile cu incalzire de la RADET, acest calcul este facut de firma care a montat repartitoarele si acest calcul nu are nici in clin, nici in maneca cu conducerea asociatiei sau cu administratorul, din ratiunile pe care vi le-am scris mai sus. Pentru acest calcul se plateste firmei un comision de 0.5 euro / repartitor de cate ori se face acest calcul, fie lunar, fie la doua luni, fie o data pe sezon. Recomandabil este sa se faca lunar, desi costurile sunt mai mari pentru echilibrarea corecta a consumurilor, fara aduceri la zi prea dese.
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
elga50, moderator
Elga5o. ma simt un pic jenata sa abuzez de timpul/rabdarea Dvs., dar acesta era raspunsul pe care-l asteptam de la cineva de profesie, competent. Eu am avut deja ocazia sa debransez un calorifer si in afara faptului ca am solicitat sa se inchida apa si desigur am chemat eu un instalator nu am avut alta problema...Nu mi s-a invocat nici o lege care sa-mi interzica, si tot de la o Asociatie f. putin cooperanta...si unde functia de administrar se mosteneste din tata-n fiu, presedintele este ales pe viata....si ca atare, daca aveau o baza legala, o faceau....Desigur, daca Dumnealor ar fi corecti, repartitoarele ar rezolva problema elegant si cu mai putine costuri, in final...Voi incerca si dac imi permiteti va voi comunica rezultatul....O seara buna in continuare. Lidia.
Noi va asteptam cu interes sa ne spuneti ce ati rezolvat.
Nu abuzati de timpul si rabdarea nimanui!!! Aici pe forum suntem ca sa invatam impreuna si sa ne lamurim unii pe altii sau sa nuantam cele stiute dinainte. Eu insami am invatat multe lucruri de pe acest forum.

Totul e ca cel care primeste raspunsuri sa poata decela pe acelea care il lamuresc mai bine si nimic nu castiga daca incearca sa gaseasca numai raspunsurile care ar corespunde dorintei lui subiective si nu situatiei obiective.
Buna ziua,
As avea nevoie de cateva lamuriri: locuiesc intr/un bloc cu 19 apartamente, acum trei ani ne/am montat cu totii repartitoare, in ultimii doi ani 10 dintre proprietari si/au montat centrale, deci au ramas 9 apartamente cu repartitoare. Este normal ca cei cu centrale sa nu plateasca nimic din costul caldurii pe motiv ca au tevile izolate? Se mai justifica luarea in calcul a repartitoarelor din moment ce legea spune ca trebuie sa le aiba montate 80 la suta dintre locatari? Intreb pentru ca anul trecut 4 din cei 9 cu repartitoare au raportat consum 0, iar restul am platit foarte mult, in cazul meu 750 lei pentru trei camere in conditiile in care temperatura in casa a fost de maxim 20 de grade.

Alte discuții în legătură

Renunt la repartitoare goby goby Suntem 52 de apartamente si toate au repartitoare.Firma cu care avem contract de cativa ani buni ne obliga sa schimbam repartitoarele pentru ca li s-au uzat ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia de proprietari(calculul spatiilor comune) catalin_milia catalin_milia Vreau sa va prezint situatia in care ma aflu si sa imi spuneti dumneavoastra ce pot face. M-am mutat recent intrun bloc in care majoritatea apartamentelor au ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)