avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am cumpărat o mașină înmatriculată, care ulterior ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Am cumpărat o mașină înmatriculată, care ulterior s-a dovedit a fi furată. Cum este posibil să fie înmatriculată o astfel de mașină și ce pot face ca să-mi recuperez banii?

Bună ziua
vă scriu în speranța că voi primi un răspuns din partea unei persoane autorizate în acest domeniu.
Am cumpărat în ianuarie 2018 un autoturism Mercedes cu volan pe dreapta înmatriculat în România la prețul de 14000 euro . Când am văzut anunțul masina era cu numere de Anglia . I-am spus proprietarului ca mă interesează mașina dar doresc ca el sa o înmatriculeze în România tocmai în ideea ca va trece print-un RAR , masina va fi verificata de Politia Romana și nu voi avea vreo surpriză. Toate bune și frumoase mașina a fost înmatriculată în județul Argeș , am făcut toate documentele legale contract de vânzare cumpărare, am fost și la reprezentanta Mercedes Pitesti pentru verificare și totul a fost ok. Am mers cu mașina pana în Grecia unde acolo urma sa fie pusă pe vapor pana în Cipru precizez ca locuiesc în Cipru de 6 ani. A doua zi m-au sunat din port ca nu pot pune mașina pe vapor deoarece apare ca furata în bazele lor de date. Am încremenit la telefon și a doua zi a trebuit sa iau avionul sa mi explice cum e posibil așa ceva. Mașina era declarata furata pe date de 9 ianuarie 2018 iar contractul de vânzare cumpărare a fost făcut pe data de 4 ianuarie 2018.
Demersurile pe care le-am făcut pana în prezent : am vorbit cu fostul proprietar și i-am zis ca îl voi da în judecata ca mi-a vândut o mașină furata . El a zis ca nu are nici o problema deoarce masina a fost înmatriculata legal. Am făcut o plangere la RAR București si am primit răspuns oficial din partea lor, ca la data respectiva mașina nu figura furată ,prin urmare s-au spălat pe mâini. Am făcut o petiție la Direcția de Permise Auto și Inmatriculări Vehicule și încă una la Politia Română unde aștept un răspuns. Problema este ca se va deschide un proces impotriva mea în Grecia pe motiv ca am condus o mașină furata și ca pot face pușcărie intre 6 luni și 5 ani. Am făcut presiuni asupra fostului proprietar sa înțeleg de la cine a cumpărat mașina.
Mașina a fost luată tot de la un român care a cumpărato de la o firma din Anglia probabil prin credit. Am luat legătura și cu firma care vrea sa o revendice și am explicat ca sunt victima Statului Român și a celui Britanic. Intrebarea mea e cum este posibil sa fie înmatriculată o mașină care încă nu e proprietatea ta. Instituțiile Române nu cer un act prin care sa arate ca ea este scoasă din circulație în Anglia? Nu știu nu sunt avocat dar undeva este o zală ruptă care le permite instituțiilor statului sa își bata joc de oameni de buna credință.
Acum eu nu știu încotro sa o iau pe cine sa dau în judecata ,cine îmi plătește mie mașina și toate cheltuielile pe care le-am făcut pana acum. Plus ca a trebuit sa împrumut mașina pentru ca "a mea" sta în port de 6 săptămâni. Va rog frumos dacă îmi puteți da o direcție..Mulțumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Valentin ciofu , utilizator 15:52, 16 Februarie 2023
Buna ziua, revin cu o precizare. Va rog dl. ,,demos,, sa intelegeti ca am postat pe avocat.ro din dorinta sincera de a afla de la cei ,,patiti,, ce sa fac. De asemenea am apreciat raspunsurile Domnilor si Doamnelor Avocati. Dar din cate am cercetat in ultimul timp, este un termen pentru inmatricularea unui autovehicul, parca 30 de zile. In aceasta perioada daca eu o cumpar pot sa o inmatriculez unde vreau pe teritoriul UE, daca autoturismul este cu actele ok!
Autoritatile din tara respectiva verifica autoturismul si iti da acceptul sau nu. Dupa ce ei fac analiza si cercetarile necesare, iti inmatriculeaza autoturismul. Logic dupa acest moment responsabilitatea este a celor care au inmatriculat-o, nu acelui care a venit sa isi inmatriculeze autoturismul. Ca altfel am putea fiecare sa ne inmatriculam autoturismele cum vrem si unde vrem, dar acest lucru nu se poate! Asta este rolul STATULUI prin prelungirea lui adica autoritatiile abilitate sa inmatriculeze autoturisme. Cred ca de asta sunt platite din bugetul Statului (adica de noi), de aceea ei au mijloacele materiale si legale sa faca inmatriculari. Daca nu ar fi asa inseamna ca daca dumneavoastra, maine vreti sa va luati un autoturism riscati sa patiti ce am patit eu. Adica nu mai avem incredere in nici o autoritate , asta inseamna coruptie ce duce la anarhie. Cu respect pentru toti utilizatorii!!
Încâ o datâ sunt obligat sâ vâ cer sâ fiti precis atât în afirmatii cât si în dezvoltarea argumentelor!
1) Dpvd al înmatriculârii unui vehicul sunteti obligat sâ înregistrati definitiv vehiculul cu numere rosii în termenele prevâzute în autorizatie (max . 90 zile). În spetâ, nu este cazul!
2) Dpvd fiscal sunteti obligat sâ cereti vânzâtorului sâ vizeze la directia taxe si impozite contractul de Înstrâinare/dobândire, în termen de 30 zile, altfel, amendâ de 70 Ron sau contract de Înstrâinare/dobândire nul pentru câ neînregistrat nicâieri.
3) Aveati posibilitatea de a valida contractul de Înstrâinare/dobândire la un notar.
4) Avem dreptul sâ circulâm cu un vehicul dobândit o perioadâ de 30 zile dupâ semnarea unui contract validat, atentie, dacâ sunteti oprit în trafic trebuie sâ prezenati toate actele de provenientâ ale vehiculului (acesta putând fi blocat de câtre autoritâti si déblocat numai de câtre proprietarul vehiculului la momentul respectiv). ETC...
DAR, în speta dvs, declaratia de furt este datatâ 5 zile dupâ semnarea unui contract de Înstrâinare/dobândire care nu a fost vizat nici de fisc nici prezentat autoritâtilor pt înmatriculare.
O întrebare devine pertinentâ, statul în absenta oricârei declaratii de schimbare de proprietar are dreptul sâ facâ apel la Mafalda pt a ghici câ dvs ati achizitionat un vehicul printr-un act privat?!?
V-ati interesat, vânzâtorul dvs nu este în urmârire în Ro în acest moment?
Nu cunoasteti o regulâ elementarâ în drept, toate actele au o valoare declarativâ, ex.: sotia dvs dâ nastere unui copil, pe baza declaratiei dvs câ dvs sunteti tatâl copilul (câ este al dvs dpvd fiziologic sau nu) copilul va beneficia de un certificat de nastere cu doi pârinti (statul nu v-â cere un test ADN, se multumeste cu ceea ce declarati dvs), dobânditi un vehicul, trebuie sâ-l declarati pt ca statul sâ poatâ fi la curent si deci responsabil pt orice iregularitate post declaratie (nu post semnare de contract PRIVAT de V-C), etc... .
am aceas situatia ca si tine . fara sa dau detalii multe exact aceas situatie.mi se pare ca cineva trebuie sa plateasca toate daunele aici si primul este statul roman findca masina afost cumparata cu numerele din ROMANIA adica imatriculata deja in romania,din pacate zvonul in legatura cu ceteteanul roman deja sa inprastiat ca ar fi hot si bandit si smecher si in primul rand capul lui numai sa pacaleasca,de ce? findca daca stai sa cercetez sa urmaresti cine este primul proprietar o sa gasesti cu siguranta implicitate de un roman si in romania or in anglia si daca este un cetetean englez tot ei l ajute ca se faca acesta capcana.eu personal caut acuma sa judec statul roman la curtea europeana find masina am cumparato din romania si cu act romanesc si inscrisa in romania.nu ma intereseaza ce prostii au facut engleze statul roman trebuie sa protejeze ceteteanul o data ce masina a trecut totate verificarile pana la imatriculare.nu este corect dupa o luna sau 3 luni sa accepte asa fel de reclamatii din afara si sa mai si confiste masina.
puteati sa ma contactati ca sa va zic ce demersuri o sa fac eu: givaracom@yahoo.com
nu sinteti reusit cu acest raspuns. ceteteanul nu este obligat sa faca toate demersurile astea de verificari odata ce masina este trecuta la rar si imatriculata.asta este o prostie ce ziceti. e simplu statul roman este de vina si o cerem toti daune la curtea europeana .don worry
NUMAI daca ati facut toate demersurile si respectat procedurile legale de rigoare in Romania (ANAF, politie, etc...) veti putea avea succes in fata CEJ in actiunea dvs impotriva statului.
Ori, in speta prezentata, utilizatorul nu a respectat legile.

Alte discuții în legătură

Am cumpărat o mașină din uk și nu pot s-o înmatriculez, deși am trecut rar-ul fără probleme, pentru că acolo figurează ca vehicul pentru distrugere. ce pot face? Dragomiricatudor Dragomiricatudor Buna ziua. Ma confrunt cu o problema. Am o masina cumparata din Marea Britanie. Am pregatit dosarul de inmatriculare, am trecut RAR-ul fara probleme si am mers ... (vezi toată discuția)
Am fost înșelat la cumpărarea unei mașini din uk, de fapt era cumpărată în leasing. sunt șanse să-mi recuperez banii? henrimm henrimm Buna seara! De cateva zile ma confrunt cu o mare problema, Mai exact\" Am cumparat de o saptamana o masina adusa de cineva din UK, Am verificat masina la ... (vezi toată discuția)
Problema masina uk catalins2 catalins2 Buna ziua , am un prieten care a cumparat in uk o masina , pe care vrea sa o aduca in ro si sa o inmatriculeze , problema este ca la 2 zile dupa ce a cumparato ... (vezi toată discuția)