avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... venituri luate in calcul pentru indemnizatia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

venituri luate in calcul pentru indemnizatia de crestere si ingrijire copil

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu calculul indemnizatiei de crestere si ingrijire a copilului: sunt insarcinata, am sa nasc in luna aprilie 2010.
Sunt angajata la un loc de munca de mai bine de 12 luni, cu 8 ore, plata intergral pe cartea de munca - deci voi beneficia de cei 85% din salariul net in concediul pentru CIC.
In acelasi timp:
1. - obtin venituri si din inchirierea unui apartament (e numai pe numele meu), cu contract de inchiriere depus la Adm. Financiara. Contractul este din 01 iunie 2008, asadar la momentul nasterii copilului (apr. 2010) va fi doar de 10 luni.
INTREBARE: acest venit se va lua in calcul la indemnizatia pentru CIC?

2. - obtin venituri si dintr-un contract de conventie civila, incheiat cu octombrie 2009-martie 2010, cu o alta firma decat cea la care sunt angajata cu 8 ore. Eu din februarie 2010 am sa fiu in concediul de sarcina si lauzie.
INTREBARI:
- pot sa-mi desfasor in continuare activitatea in contractul de conventie civila la a 2-a firma pana la nasterea copilului (febr-apr, cand am sa fiu in concediul de sarcina si lauzie de la prima firma)?
- acest venit se va lua in calcul la indemnizatia pentru CIC? se va lua in considerare oct 2009-martie 2010 sau oct 2009-ian 2010?

Va multumesc frumos,
OanaJ

Cel mai recent răspuns: mihatp , utilizator 10:19, 16 Noiembrie 2010
:offtopic: Interventie moderator
# oanaj
Incercati sa folositi functia de editare a mesajului anterior , fara a mai posta mesaje consecutive. Postarea mai multor mesaje consecutive este considerata o incalcare a Regulamentului de postare pe forum.

..................
Conform articolului 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (Declaratia 205), la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
Fac exceptie de la termenul stabilit la articolul 93 si au obligatia depunerii declaratiei, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului curent, pentru anul fiscal anterior, urmatorii:
a) platitorii de venituri din activitatile independente prevazute la art. 52 din Codul fiscal, si anume:
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e); ....
Ok, freeelis, imi cer scuze pentru ca am postat in dublu exemplar mesajul. Nu a fost cu rea intentie, am vazut ca se raspunde la alte mesaje, iar al meu ramasese multtt in urma.
--------------------------------------
Aflu de pe net ca:

Veniturile obţinute în baza unui contract/convenţii civile pot fi tratate din punct de vedere fiscal în două moduri.
2. Ca venituri din alte surse, pentru care plătitorii veniturilor au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit (acesta fiind impozit final), prin reţinere la sursă, aplicând cota de 16% la venitul brut, în conformitate cu opţiunea exercitată de beneficiarul venitului. În această situaţie persoanele fizice nu mai au obligaţia înregistrării contractelor/convenţiilor civile la organul fiscal şi nici obligaţia depunerii declaraţiei de venit.

Obligaţiile fiscale ale plătitorilor de venituri:
- reţinerea la sursă a impozitului, conform opţiunii persoanei fizice a venitului (10% sau 16%);
- virarea acestuia la buget până în data de 25 a lunii următoare celei în care se plăteşte venitul;
- declararea impozitului reţinut la sursă în formularul 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat”;
- depunerea unei declaraţii informative privind impozitul reţinut, pe beneficiari de venit, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat, în cazul când se aplică cota de 10%, respectiv până la data de 30 iunie a anului curent pentru anul expirat, în cazul când se aplică cota de 16%.


Asadar:

- inteleg de la tine ca angajatorul trebuie sa depuna declaratia 205 pentru mine (prestator al CCPS) pana in februarie 2010 (din ce am gasit eu zice iunie 2010...), insa eu nu trebuie sa-l inregistrez niciunde?

Practic: acum (noiembrie 2009) nu trebuie facut nimic decat sa-mi astept salariul? La fel si angajatorul: nu trebuie sa-mi achite decat salariul luna de luna si tot luna de luna sa achite cei 16% impozit catre buget, urmand ca in 2010 sa depuna declaratia 205?

Multumesc,
Oana J
CCPS se inregistreaza la Administartia fiscala din localitatea de domiciliu, unde platiti impozitele.
Intr-adevar, in 2010 trebuie sa depuna declaratia 205 pentru anul 2009.
Multumesc frumos!

Sa rezumam, va rog sa ma corectati unde gresesc si sa-mi raspundeti la cateva intrebari:

INTREBARI:
- prestatorul, adica eu, inregistrez acest contract de conventie civila in Timisoara unde locuiesc si achit impozite?
- contractul "functioneaza" deja din oct 2009, e OK sa-l inregistrez acum, in nov 2009?

- angajatorul (in Caransebes) trebuie sa depuna numai declaratia 205 pana in febr 2010 sau iunie 2010?
- eu am sa nasc in aprilie 2010 (si concediul de crestere a copilului va incepe la inceputul lunii iunie 2010), practic pana cand trebuie ca angajatorul sa depuna aceasta declaratie?

Ma scuzati, insa chiar sunt cu multe semne de intrebare de cand in Caransebes, la Adm. Fiscala au spus ca NU au inregistrat asa ceva (CCPS)...

Pe scurt, eu intreb CE trebuie sa faca prestatorul in Timisoara (eu) si angajatorul in Caransebes pentru ca sa fie totul in regula si sa beneficiez de banii cuveniti la indemnizatia de crestere a copilului.

Multumesc anticipat,
Oana J

Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
oanaj, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil roxananaum roxananaum Buna ziua, Din pacate nu m-au lamurit cei de la Serviciul pentru Indemnizatii. Mi s-a spus ca nu mai exista conventie civila in Codul muncii. Atunci i-am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru mame - venituri din conventie civila gabi.bucur gabi.bucur Sunt o mamica in concediu de crestere copil. In cele 12 luni anterioare nasterii copilului am obtinut atat venituri din salarii cat si din conventie civila. Ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil roxananaum roxananaum Buna ziua, Am o nelamurire in privinta acordarii indemnizatieipt. crestere copil. Eu sunt angajat bugetar dar pe linga am si o conventie civila de prestari ... (vezi toată discuția)