avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile tatălui! Cum pot obține ca programul de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile tatălui! Cum pot obține ca programul de vizită a minorului să se desfășoare la domiciliul meu?

Buna ziua,am un bebe de 3 luni dintr-o relatie de concubinaj si as dori sa stiu daca am dreptul sa imi iau bebelusul la mine acasa,tin sa mentionez ca mama lui nu vrea sa mi-l dea din varii motive,iar eu la ea acasa nu vreau sa ma duc deoarece nu ma simt bine in mediul acela,iar plus de asta mi se pare nedrept sa imi pot vedea copilul doar 2,3 ore cine stie cand.As fi foarte recunoscator daca mi-ati spune ce e de facut si daca am dreptul sa imi iau copilul acasa.Multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Avand in vedere varsta copilului si faptul ca nu e alaptat aveti mari sanse sa puteti lua minorul la dumneavoastra acasa. Nicaieri in lege nu scrie ca programul de relatii personale este conditionat de varsta copilului. Dovediti ca aveti conditii si cereti prin ordonanta stabilirea cat mai grabnica a unui program de vizitare. In cel mai rau caz daca nu il primiti acum il veti primi dupa ce implineste un an. Pana atunci solicitati program de vizita foarte extins cu ore clare la cateva zile si eventual solicitati sa mergeti si cu parintii sau celelalte rude din familie sa il cunoasca, asa cum aveti dreptul.
Observ ca se incearca descurajarea tatilor care doresc sa se implice de cand copilul este mic si mi se pare un lucru foarte urat si periculos.
Eu nu incerc sa sa descurajez tatal , dar stiu din cazuri concrete ca pana la varsta de un an si ceva , programul de vizitare nu a fost foarte extins. Copilul a putut fi vazut cateva ore pe saptamana sub supravegherea mamei ( acasa la mama, in parc , etc) . Nu se va acorda zilnic ca sa nu deranjeze viata personala a mamei . Dupa ce copilul a mai crescut tatal a putut sa il ia la el la domiciliu din doua in doua saptamani weekendul si o zi sau doua peste saptamana de dimineata pana seara . Programul a fost stabilit de o instanta si se poate modifica tot in instanta . Cum am spus mai sus, tatal poate apela la o instanta si solicita programul pe care il doreste , iar instanta va analiza cererea . Fiecare caz este unic si tratat ca atare .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand trebuie sa apelati la un profesionist sau mai multi. In paralel, sper ca petreceti cat mai mult timp cu copilul. Inteleg ca nu va convine situatia, insa nu e ok sa lipsiti copilul de prezenta dv.
Memoria persoanelor relevante din familie se formeaza acum, la un an deja copilul simte lipsa lor, asta inseamna ca acum, aceasta socializare, gangurire si ingrijire impreuna cu persoane apropiate este foarte importanta. E important pentru a crea o legatura puternica sa schimbati pampers, sa leganati, sa tineti de mana, sa faceti gimnastica, sa cantati, sa va stie vocea, timbrul etc.
Nu lasati sa treaca timp fara aceste lucruri pentru ca nu va place mediul in care va vedeti copilul, nu e usor pentru copii sa reia legatura cu o persoana cu care a pierdut contactul cateva zile. Din pacate, va dezavantajeaza lipsa intimitatii, e greu sa creati mai ales legatura de ingrijire daca mereu e cineva care intervine cand plange, fie si doar prin voce. Totusi, nu renuntati, e mai rau pentru copil si se va simti abandonat de dv. laprima varsta la care va intelege ca ati renuntat sa il mai vizitati. Nici legal nu va ajuta renuntarea.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Claumihaela Claumihaela Ce program de vizita recomandati de obicei la o fetita care are in prezent 2 luni? Este hranita cu lapte prf dar nu cred ca o ppate lua acsa la el fiind asa ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor ramgam ramgam este vorba despre un minor de 11 luni, alaptat, dependent 100% de mama sa, nu isi cunoaste tatal,acesta nefiind interesat timp de 8 luni de ea. mentionez ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrica mama s_nicolae s_nicolae Buna ziua, In decembrie anul trecut am divortat de fosta sotie la notariat, baiatul nostru acum in virsta de 3 ani si 2 luni fiind in custodie comuna si cu ... (vezi toată discuția)