avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire fara unul din mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire fara unul din mostenitori

Am o situatie mai deosebita in familie. Suntem 2 frati, dar nu mai stiu nimic de fratele meu de mai bine de 10 ani. A plecat de acasa si nu a mai luat deloc legatura cu noi. Nu stim unde sta, daca e in tara sau nu. Nu stim nimic. Parintii sunt bineinteles batrani si bolnavi. Cum voi proceda cu dezbaterea mostenirii atunci cand va fi cazul, daca nu stiu de unde sa-l iau pe fratele meu? Sau exista vreun act care poate fi facut inainte de decesul unuia din parinti care sa usureze dezbaterea mostenirii cand va fi cazul?
Nu ati inteles ce v-am spus.
E posibil ca in instanța sa va blocați si sa nu faceti moștenirea.

Dacă veți termina procesul, ceea ce va fi incert, se va rezolva problema dar veti avea un proces de câțiva ani probabil.
Trebuie găsit fratele.
Dacă a decedat va trebui să îi găsiți moștenitorii...ca altfel...nu veti dezbate moștenirea...

Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Cum sa nu se mai încheie contracte de vânzare cu întreținere?

Dacă nu se încheie actul de vanzare poate sa se chinuie foarte mult sa dezbată moștenirea si ii va trebui avocat obligatoriu pentru ca altfel nu se va descurca.
A nu se descurcă inseamna ca poate rămâne cu succesiunea nedezbatuta...

Este vorba despre calificarea juridica a contractului si daca scopul partilor este animus donandi
Este vorba despre prestatii diferite din partea debitorului: ori achita pretul, ori intretine.
Recomandarile din partea UNNPR este sa nu se mai perfecteze astfel de contracte "amestecate". A fost o practica undeva, demult candva, insa de la intrarea in vigoare a noului Cod civil nu se mai face asa ceva.
In practica, partile vor multe, iar mintea lor ia proportii inimaginabile.
Notarii nu autentifica TOT ce vor partile.
Atata timp cat contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sau uzufruct viager sau abitatie viagera este reglementat de NCC, nu este nimic nelegal.Problema este ca, potrivit art.1091(4)NCC,pana la dovada contrarie,instrainarea cu titlu oneros catre un descendent,ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca s-a facut cu rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere.Aceasta prezumtie opereaza numai in favoarea descendentilor,ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare.Caz contrar, mostenitorii rezervatari au la dispozitie o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive.[Art.1092-1098NCC.]
Claudiu Lascoschi și raluk0207, e păcat de timpul pe care-l consumați în astfel de discuții. Vă rog să nu vă mai certați.
Am șters mesajele offtopic și îl voi sancționa pe cel care va ignora acest mesaj de atenționare.

Mulțumesc.
Am inteles care ar fi variantele. Doar ca dupa ce am stat de vorba cu parintii nu vor sa incheie nici un fel de act, in ideea ca fratele sa primeasca sigur partea lui. Problema este ca nu stiu cum se va termina aceasta poveste daca nu voi reusi sa il gasesc atunci cand va fi nevoie. Daca nu mai sunt alte idei/opinii, va multumesc.

Alte discuții în legătură

Contract de întreținere Prodeanu Prodeanu Bună seara.Eu am un contract de înteținere cu părinții mei.Aş vrea să ştiu dacă după moartea mamei mele, tata a decedat, frați mei mai au drept la ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)