avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. Cum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. Cum procedez ca să mă asigur că nu rămân fără avans, sau că o vinde altcuiva?

Buna ziua, doresc sa achizitionez o garsoniera, iar proprietarul doreste sa facem un antecontract de v-c si sa-i ofer o suma avans, toate acestea la notar. In cazul in care procedez asa iar proprietarul se razgandeste sau nu vrea sa-mi mai returneze suma in avans achitata , ce pot face?Pot ramane fara avans sau o poate vinde alcuiva?(pun aceasta intrebarea cu rugamintea de a ma sfatui cum este corect sa procedez pt a nu-mi lua "teapa" )
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:57, 6 Aprilie 2018
Bineinteles ca fiind legala, functioneaza cum vrea legea :) dar nu sunt de acord cu ceea ce spuneti dvs . Fie nu am reusit sa disting firul logic din exprimarea svs, fie adaugati la lege. Pe ce text va bazati cand afirmati ca ipoteca legala se constituie prin notarea promisiunii autentificate in cartea funciara? Si la momentul incheierii acesteia? (a promisiunii?) Daca veti lectura din nou art 2386 veti observa ca beneficiaza de ipoteca legala promitentul achizitor dar numai pentru neexecutare, ceea ce se intampla numai la termenul stabilit pentru perfectare, ori anterior nu are cum sa fie notata pentru ca inca nu s-a nascut obligatia pe care ipoteca ar garanta-o. Ar fi un accesoriu fara principal. In al doilea rand, practica impune si alte etape, cum ar fi demonstrarea faptului ca promitent-cumparatorul este in culpa, si nu invers, ceea ce se poate face printr-o incheiere de certificare emisa de notarul public.
Am gasit o explicatie simplista pe net a mecanismului ipotecii legale, link atasat, sper ca ajuta. Puteti evident cauta si explicatii mai amanuntite daca doriti. Pentru momentul nasterii obligatiilor sunt cateva tratate destul de dificil de lecturat, si nu cred ca este genul de informatie pe care o puteti lua fara erori de pe net, dar probabil sa gasiti cateva articole care sa ajute pe anumite fragmente.
Daca in continuare aveti nedumeriri, puteti oricand intreba in forum, acest utilizator sigur nu a postat in scopul de a participa la un curs de drept civil - obligatii.
[ link extern ]
Va multumesc frumos, totusi inteleg sa imi pastrez opinia vizavi de modul in care opereaza ipoteca legala. Am lecturat articolul din link, insa acesta nu face decat sa citeze si in unele locuri sa detalieze prevederile codului.
De acord. De fapt singurul motiv pentru care scriu acest mesaj este ca in felul acesta sper sa pot da like la mesajul dvs precedent. Admir pe cel care e pregatit sa-si apere opiniile pana la capat.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
CaraD, utilizator
Nu inteleg exact ce e neclar, MihaiZC.
La momentul incheierii promisiunii, in functie de prevederile din aceasta, poti nota in CF ipoteca legala. Aceasta este o notare ca A i-a promis lui B sa vanda, daca vine altcineva sa cumpere mai devreme sa stie ca B are prioritate.
Ca la momentul la care A nu si-a executat obligatia de vanzare B poate efectiv sa execute imobilul pentru avans, asta e altceva. Ipoteca a actionat si pana atunci, ca protectie a banilor lui B. Tocmai ca la momenmtul M B sa aiba ce executa, ipoteca se inscrie in CF de la bun inceput.
Ipoteca nu se inscrie la momentul la care A nu respecta promisiunea, pentru ca nu mai are utilitate in numeroase cazuri.
Obligatia pe care ipoteca legala o garanteaza este nascuta, anume incheierea contractului si, in caz ca nu se incheie, returnarea arvunei.

Alte discuții în legătură

Art. 2386 cod civil Vartgoth Vartgoth Salut , Vreau sa vand un apartamanet si in Draftul de precontract Notarul a pus si fraza urmatoare : \"În acelaşi timp, Promitentul Cumpărător are ... (vezi toată discuția)
Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Promitentii cumparatori vor putea solicita inscrierea ipotecii legale...? ovidiu_stan ovidiu_stan Am semnat azi precontractul pentru cumpararea unui apartament, si nu stiu exact ce inseamna: \\"Promitentii cumparatori vor putea solicita inscrierea ... (vezi toată discuția)