avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. Cum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. Cum procedez ca să mă asigur că nu rămân fără avans, sau că o vinde altcuiva?

Buna ziua, doresc sa achizitionez o garsoniera, iar proprietarul doreste sa facem un antecontract de v-c si sa-i ofer o suma avans, toate acestea la notar. In cazul in care procedez asa iar proprietarul se razgandeste sau nu vrea sa-mi mai returneze suma in avans achitata , ce pot face?Pot ramane fara avans sau o poate vinde alcuiva?(pun aceasta intrebarea cu rugamintea de a ma sfatui cum este corect sa procedez pt a nu-mi lua "teapa" )
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:57, 6 Aprilie 2018
Liliana Gradinaru, admit faptul ca este posibil sa am anumite neclaritati, la fel cum e posibil sa am anumite claritati, uneori. Ma bucur sa putem schimba opinii si sper ca nu am divagat de la sfaturile date utilizatorului.
Spuneti ca notarea ipotecii legale este o notare " ca A i-a promis lui B sa vanda, daca vine altcineva sa cumpere mai devreme sa stie ca B are prioritate" - Daca imi permiteti sa va intreb, B are prioritate la ce? Considerati ca ipoteca legala impieteaza asupra posibilitatii lui B de a-l obliga pe A sa contracteze? Eu nu cred. A este liber sa vanda oricui, restituind arvuna si daunele interese. B este liber sa ceara instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract.
De acord cu dvs ca ipoteca legala are utilitate sporita daca se inscrie (daca s-ar putea inscrie) la momentul notarii promisiunii in cartea funciara, dar de lege ferrenda.
De lege lata in schimb, art 2386 vorbeste despre creantele care beneficiaza de ipoteca legala. Si chiar daca exprimarea nu este cea mai stralucita, promitentul achizitor beneficiaza de ipoteca legala "pentru neexecutarea promisiunii de a contracta [...] pentru restituirea sumelor plătite în contul acestuia". Eu nu vad aici o enumerare si nu vad identitate semantica intre cei doi "pentru". Inteleg ca promitentul achizitor beneficiaza de ipoteca legala in cazul neexecutarii promisiunii de a contracta [...] in scopul restituirii sumelor platite.
Cu alte cuvinte, cumparatorul beneficiaza de ipoteca numai in cazul in care vanzatorul nu isi indeplineste obligatia. Deci incalcarea obligatiei de a contracta este o conditie care da nastere dreptului achizitorului de a-si inscrie ipoteca in cartea funciara. Obligatia garantata de ipoteca, insa, este de a restitui sumele de bani achitate de achizitor (nu doar arvuna) in contul imobilului, in cazul neexecutarii si nu obigatia de a contracta.


Asa e, cum spuneti. Am ametit in mesajul anterior notarea promisiunii cu ipoteca... :))
La incheierea contractului se inscrie promisiunea, nu ipoteca.
Asa cum spuneti, A poate vinde oricui, dar daca e notata promisiunea oricine cumpara intelege ca actul de vanzare e supus unui risc si preia imobilul cu tot cu risc. In practica, desi A poate vinde, nu prea gaseste cui sa vanda cu promisiunea notata. Pentru ca B poate obtine in instanta vanzarea, indiferent unde s-a dus imobilul si la cine.
La momentul la care vanzarea nu s-a produs, se inscrie ipoteca legala.
Totul ok, la ce situatie concreta va referiti?
Deci daca A vinde totusi, cumparatorul C doar stie ca a existat notata o promisiune in favoarea lui B, vanzarea nu va fi in nici un mod impiedicata de existenta unei ipoteci, deoarece B nu a cerut aceasta inscriere.
B s-ar putea indrepta impotriva lui A pentru recuperarea sumei avansului, insa creanta lui B va fi negarantata.
Ce nu inteleg este de ce s-ar intarzia inscrierea unui drept de garantie cand prioritatea inscrierii este esentiala pentru orice garantie in concurs cu ceilalti creditori ai aceluiasi debitor. Si in scenariul de mai sus, cum si-ar mai putea B inscrie ipoteca la momentul cand promitentul sau A nu mai detine proprietatea, a vandut-o deja lui C si l-a asigurat ca se va descurca el cu B.
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Ipoteca e legala, se poate solicita inscrierea in avans la momentul la care se poate. In esenta, imobilul e mereu protejat in favoarea lui B. AStfel, C ori cumpara un imobil promis a fi vandut lui B ori cumpara unimobil cu ipoteca legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 2386 cod civil Vartgoth Vartgoth Salut , Vreau sa vand un apartamanet si in Draftul de precontract Notarul a pus si fraza urmatoare : \"În acelaşi timp, Promitentul Cumpărător are ... (vezi toată discuția)
Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Promitentii cumparatori vor putea solicita inscrierea ipotecii legale...? ovidiu_stan ovidiu_stan Am semnat azi precontractul pentru cumpararea unui apartament, si nu stiu exact ce inseamna: \\"Promitentii cumparatori vor putea solicita inscrierea ... (vezi toată discuția)