avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverința de la asociație pentru vânzarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverința de la asociație pentru vânzarea proprietății este opțională sau obligatorie?

Buna ziua, am sa fiu pe scurt cu intrebarea.
Dezvoltatorul imobilului nostru nu si-a vandut toate proprietatiile in imobilul nostru si anume: boxe si parcari.
Administratorul nostru este sora dezvoltatorului iar eu sunt presedintele asociatiei.
De ceva timp am observat la listele de cheltuieli ca sunt trecute doua persoane noi. Am intrebat pe dna administrator cine sunt aceste doua persoane? A spus ca sunt proprietari de boxe, bun si documente care atesta calitatea lor de proprietari sunt? Replica dansei a fost urmatoarea ” sotul meu a fost agentul de vanzari”. Ma cert cu adm. pe aceste motive stiind ca am dreptate, astai una. Doi ma intreb de ce nu s-a cerut o adeverinta de catre notar de la asociatia de proprietari precum ca nu sunt datorii pe proprietatiile dezvoltatorului? Aceste adeverinte sunt doar optionale sau?
Parerea mea este si sper sa nu fie asa. Adm. fiind sora dezvoltatorului cred ca dansa elibereaza aceste adeverinte si semneaza si in locul mea stiind ca stampila nu mai este obligatorie. Asta este parerea mea. Cum pot verifica acest lucru? Sunt sigur ca notarul nu o sa-mi spuna acest lucru fiind notarul cu care dezvoltatorul lucreaza inca din 2009 si pana in prezent. Intelegeti ce vreau sa spun. Multumesc mult.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:50, 29 Martie 2018
Dispozitia in vigoare prevede fara exceptie
L nr 230/2007
Articolul 20
(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept .
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

L nr 230/2007
Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia

In temeiul dispozitiei mentionate solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va prezinte documentele justificative care va suscita interesul
Succes !
Va multumesc pentru raspuns. Eu sunt presedintele asociatiei de proprietari. Ce nu inteleg cum se autentifica la notar un act de vanzare cumparare fara o adeverinta precum ca x fie el si dezvoltator ca nu are sau are debit fata de asociatie. Banuiala mea este si nu stiu cum sa o dovedesc ca administratorul fiind sora dezvoltatorului elaboreaza aceasta adeverinta si o semneaza in calitate de administrator iar in locul presedintelui semneaza tot dansa. Asta este banuiala mea. Cunoscand prevederiile legii 230/2007 art.20 alin 1,2 si 3, spune clar despre acest aspect. Stiu ca orice notar nu poate autentifica un contract de vanzare cumparare fara aceasta adeverinta avand ambele semnaturi. Si atunci cum se vinde o proprietate (fie ea si boxa sau parcare ) de catre dezvoltator fara aceasta adeverinta? Nu vreau sa fiu inteles gresit, eu in calitate de presedinte nu ma opun vanzarii a proprietatiilor ramase de catre dezvoltator. Ce vreau sa semnalez este ca se vinde proprietati cu alta destinatie inafara de cea de locuit fara a mi se cere aceasta adeverinta. Eu aflu doar atunci cand trebuie sa contrasemnez listele de cheltuieli. Nici macar sora dezvoltatorului ADM. nu imi spune. Asta incerc sa spun. Datorii nu sunt. Vorbesc doar de principii legale. Cum se poate intampla asa ceva?
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
ollyjunior, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa dovediti acest lucru, trebuie sa ajungeti in posesia actului.
Si daca constatati ca a semnat in locul dvs, ce o sa faceti? O sa cereti in instanta anularea actului? Putin probabil.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu "se vinde proprietati cu alta destinatie inafara de cea de locuit fara a mi se cere aceasta adeverinta", din moment ce dezvoltatorul le are pe cadastru, poate vinde oricand si oricui. O boxa este o boxa si asa va apare pe actul de vanzare, la fel si cu un loc de parcare, nu va puteti opune la asa ceva!
Ziceti ca sunteti presedintele as. proprietari, da?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ollyjunior,
Am cateva comentarii de facut in legatura cu acest topic.
- Nu pot sa inteleg, poate ne explicati, cum poate fi vandut un imobil fara aceste parti comune, ma refer mai mult la boxe, nu la parcari, dar nici parcarile nu sunt departe de intrebarea mea, daca aceste parti comune fac parte din imobil; vreau sa mai zic ca daca nu era construit blocul,mai ales boxele nu ar fi existat; cu parcarile nu ma pot pronunta deoarece acestea pot fi amenajate in curte, la 1km de imobil, dar cu boxele... : as vrea sa ma faceti sa inteleg faza cu boxele, unde sunt construite si daca in contractul de v/c acestea fac parte din cota-parte indiviza de proprietate: discutam aici doar in contextul definitiilor din LEGEA Nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari,CAP. 1. Dispoziţii generale, definiţii (va rog sa lecturati);

- Ziceti ca sunteti presedintele as. proprietari, da? Nu inteleg cine a angajato pe d-na administrator (ei, ma fac ca nu stiu, dar sa-mi confirmati dvs....) si mai ales cum ii permiteti, dvs. in calitate de presedinte, sa se joace de-a administratorul care elibereaza acte/documente, fara stirea dvs? Domnule, o gasiti intr-o asemenea situatie, o atentionati si daca continua o dati afara si angajati un alt administrator, persoana fizica sau juridica; va rog sa va uitati la drepturile si obligatiile com. ex. cu privire la angajarea administratorului); O sa-mi spuneti ca daca dezvoltatorul mai are locuinte neinstrainate, are in economia asociatiei mai multa influienta. Complet fals. Locuintele daca nu sunt instrainate, nu au proprietari, nu pot influenta sistemul de vot in AG. Dezvoltatorul, treaba lui, are pe niste locuinte sau alte spatii,care nu sunt altceva decat niste obiecte de inventar, urmand probabil sa le instraineze; ceea ce este de-a dreptul hilar, este faza cu acele spatii, boxe si ce mai are el pe-acolo pe care le instraineaza separat unor terti si va ''treziti" acum ca sunteti un imobil, cu proprietari de mai multe categorii: unii proprietari de locuinte cu suprafata utila de xx mp, si cota-parte indiviza(cpi) de ... %, aveti proprietari de boxe cu sup. utila de ... mp (acestia au si cpi?), aveti proprietari de parcari...
Ce este la dvs. in bloc, nu inteleg?

Poate vad eu lucrurile mai simplist, adica dvs. ati cumparat aceste locuinte si nu ati avut prevazut in contractul de v/c aceste boxe? Ati avut posibilitatea sa negociati: locuinta cu boxa si loc de parcare, locuita fara aia sau aia? Din aceste motive, acum dl. dezvoltator este nevoit sa-si vanda excedentarul? Doar in cateva cuvinte sa ne explicati, deoarece majoritatea celor de pe forum, traim blocuri construite in "epoca de aur", unde boxele si alte spatii erau "all inclusiv"...

Stima, AG.

Alte discuții în legătură

Cote parti indivize ce se regasesc la listele de cheltuieli!!! ollyjunior ollyjunior Buna ziua, De curand, in calitatea mea de presedinte am primit o sesizare vizavi de cotele cpi, precum ca ar fi eronate la listele de cheltuieli. Am luat ... (vezi toată discuția)
Hotarari in cadrul adunarii generale in functie de cpi Marius.123 Marius.123 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti raspunzand la urmatoarele intrebari : 1. pentru adoptarea unei hotarari in cadrul adunarii generale votul unui proprietar ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari poate avea proprietati? ollyjunior ollyjunior Buna ziua, De curand m-am trezit cu o situatie ciudata si nu stiu cum sa actionez legal. Am sa descriu intai situatia, cu rugamintea ca daca sunteti juristi ... (vezi toată discuția)