avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Precontract achiziție apartament înainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Precontract achiziție apartament înainte de căsătorie. Care va fi situația bunului după achitare, va trebui să-l împart dacă pe contract voi apărea ca fiind căsătorită?

Buna ziua,
Sunt divortata de 9 ani si in prezent am o relatie cu un domn .
In momentul de fata am achizitionat o casa ,urmand ca in luna august anul acesta sa platesc constructorului ultima transa de bani.Precontractul de vanzare cumparare este pe numele meu.In luna mai vreau sa ma casatoresc.As dori sa stiu daca dupa casatorie aceasta casa devine bun comun daca pe contractul de vanzare cumparare voi apare ca fiind casatorita ?Dupa divort sau deces va trebui sa impart aceasta locuinta cu cineva?Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:53, 12 Aprilie 2018
De asemenea, se poate incheia contractul de vanzare inainte de casatorie, urmand sa se achite ultima transa din pret in luna august. In acest caz, vanzatorul va avea un drept de ipoteca legala pentru incasarea restului din pret.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu asa am procedat. Mi-am vandut apartamentul proprietatea mea exclusiva de inainte de casatorie, in timpul casatoriei, si mi-am cumparat o casa. In actul de vanzare-cumparare a casei, sotul a dat o declaratie cum ca, casa a fost cumparata din banii obtinuti din vanzarea apartamentului, care a fost proprietatea mea exclusiva de inainte de casatorie, casa s-a intabulat doar pe mine, ca bun propriu. Dupa doi ani, am divortat. Nu am facut nici un partaj, pt. ca nu am avut ce imparti, intrucat nu am avut bunuri comune. Oare trebuia sa fac partaj? Am divortat la Primarie, de comun acord.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calea cea mai simpla este calea indicata in orice situatie.
De aceea, pentru a va proteja pentru viitor de nenumarate discutii ori procese, ma intreb pentru ce va grabiti sa va casatoriti in luna mai si nu in septembrie (de pilda) dupa cumpararea locuintei. In felul acesta, bunul este considerat propriu si, neintrand sub comunitatea de bunuri, nu mai apar discutii si interpretari de tot felul.
Nu este o derogare de la regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri. Dobandirea unui bun propriu se inscrie in acest regim, in anumite situatii descrise in mod expres si exhaustiv de art 340 din sectiunea a II-a Regimul comunităţii legale a capitolului VI al Codului Civil.

drmp a scris:

Orice derogare de regimul comunitatii se face prin conventie si nu prin declaratii unilaterale. In opinia mea, userul gaseste raspunsul la intrebarea sa in excelenta prezentare din acest articol de pe avocatnet: www.avocatnet.ro/articol_245...

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va sugerez sa perfectati o conventie matrimoniala, prin care optati pentru regimul separatiei de bunuri.

Regimul separatiei de bunuri poate fi ales de catre soti, la data incheierii casatoriei.


Casa poate fi intabulata ca bun propriu.

Daca nu optati pentru regimul separatiei de bunuri, casa dobandita va fi una comuna.

Bunurile dobandite de la data casatoriei sunt, de regula, comune.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre soti nu are individualizata o cota-parte din dreptul de proprietate.

Individualizarea poate avea loc prin imparteala.

Dupa decesul dumneavoastra, imobilul este mostenit de sotul supravietuitor ( cota de 1/ 4 din dreptul de proprietate), precum si de copii ( cota de 3/ 4 din dreptul de proprietate).



Conventia o adoptati in forma notariala.

Succes!

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Conventie sau comunitate legala albinnuta albinnuta Buna ziua!!! Am o garsoniera dobandita inaintea casatoriei. Ce trb sa fac...as vrea ca, daca la un posibil divorț el sa nu aibă parte...credeți ca se ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale soților în noul cod civil Antoanela Geaman Antoanela Geaman Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie. Ce consecinte apreciati ca va avea inlaturarea acestei ... (vezi toată discuția)