avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare gaze.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare gaze.

Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de gaze. Prin apartamentul meu trece coloana de gaze la care sunt racordate 9 din 11 apartamente. Doua apartamente sunt debransate. In cazul in care asociatia de proprietari decide sa schimbe coloana de gaze veche cu una noua , care sa treaca prin acelasi loc,,ce pot face proprietarii celor doua apartamente debransate, ca acea teava sa nu mai treaca prin apartamentele lor?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:11, 22 Iulie 2020
Legea 230/2007 :Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Gasiti aici normativul de gaze aplicabil pentru trasee noi si inlocuite de alimentare cu gaze: [ link extern ]
Daca aveti rabdare sa cititi veti identifica exact art. aplicabil in cazul inlocuirii conductei de alimentare cu gaze care in prezent trece dintr-un apartament in altul.
Norma tehnica pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale
Norma tehnica pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale - NTPEE-2008, din 5 februarie 2009, actualizata la data de 23 octombrie 2014

............................................................................................................................................................................
CAPITOLUL 8: INSTALATII lNTERIOARE DE UTILIZARE
8.28._
(1)Este interzisa trecerea conductelor instalatiilor de utilizare prin:

a)apartamente diferite (dintr-un apartament in altul) ;
...............................................................................................................................................................................
8.29._
(1)Fac exceptie de la prevederile art. 8.28 alin. (1) lit. a):

a)conductele instalatiilor de utilizare existente;

b)conductele instalatiilor de utilizare noi ce alimenteaza exclusiv aparatele de utilizare folosite pentru prepararea hranei, aferente apartamentelor dintr-un corp de cladire sau un tronson cu una ori mai multe scari din cadrul cladirii de locuit multietajate, in situatia in care incalzirea este asigurata printr-un sistem centralizat.
(la data 29-iul-2010 punctul 3., subpunctul 8.29.., alin. (1) din capitolul 8 modificat de Art. I, punctul 11. din Ordinul 19/2010 )

(2)Inlocuirea instalatiilor de utilizare la care se face referire in alin. (1) , in cazul in care nu se modifica elemente de natura tehnica (debit instalat, presiune, masurare a consumului de gaze etc.), se poate realiza pe acelasi traseu.
...................................................................................................................................................................
8.38._
(1)In cladirile de locuit cu mai mult de 3 niveluri, coloanele instalatiilor de utilizare se monteaza, de regula, in casa scarilor.

Doar am spicuit.

Va multumesc mult domnule Popa Gheorghe!
In cazul dvs. este vorba de a inlocui o conducta veche, caz in care se aplica partea cu conducta noua.
Daca se trage o conducta noua, avizul de la firma de distributie gaze nu va fi primit decat daca in noul proiect se va tine cont de eventuale bransari de centrale termice de apartament chiar daca la momentul inlocuirii vechii conducte nu sunt montate astfel de centrale in bloc.
In plus, avizul ISU-pompieri se va primi numai pentru conducte trase prin casa scarii.
Am inteles. va multumesc.

Alte discuții în legătură

Instalare centrala termica si pastrarea tevii existente comune ( plus teava noua de gaz pentru centrala). keen_boy keen_boy Buna seara, Va scriu pentru ca poate v-ati lovit de situatia aceasta pana acum. Locuiesc intr-un bloc la etajul 5. Coloana comuna de gaz pentru aragaz ... (vezi toată discuția)
Montare instalatie noua de gaze cu contorizare individuala magnolia1969 magnolia1969 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Stau intr-un bloc de 10 etaje unde asociatia de proprietari a pus contoare pasante in 2007 fara a ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)