avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare post - probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare post - probleme

va salut,

am fost concediat pe data de 12.10.09 de la unitatea unde ramasesem cu 2 ore/zi, avand cartea de munca mutata in alta parte, cu norma intreaga.
motivul invocat, restructurare post, asta oficial, in acte, lucrurile stand cu totul altfel in realitate.
problemele sunt urmatoarele ?
- desi in decizia de concediere se pomeneste de preaviz, acesta nu mi-a fost adus la cunostinta nici pana in ziua de astazi; poate a fost emis, am avut niste instiintari de la posta dar din cate stiu nu mi s-a transmis niciun astfel de preaviz
- la inceputul lui septembrie am semnat act aditional de trecere de la 8 la 2 ore, pentru a imi muta unitatea de baza, lucru care s-a si intamplat
- am fost incadrat in munca cu prevederile articolului 80 din legea 76/2002, fiind absolvent de studii superioare. Legea prevede foarte clar ca termen minim de mentinere a raporturilor de munca angajator - salariat sa fie de 3 ani;
- contractul de munca a fost incheiat in noiembrie 2006, deci perioada mai sus-amintita nu s-a consumat in totalitate
- am mai expus problema pe forum, meseria necesita studii superioare si totusi am fost incadrat cu un coeficient 1,5 x salariul minim si nu 2x cum s-ar fi impus;
- intentionez sa atac in instanta decizia de concediere ca fiind abuziva; societatea are mari probleme cu legea, se lucreaza la negru etc.
Cel mai recent răspuns: i0n , utilizator 22:29, 13 Octombrie 2010
ART. 74
(1) Decizia de concediere se comunica salariatului an scris si trebuie sa contina an mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 70 alin. (2) lit. d), numai an cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile an unitate si termenul an care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, an conditiile art. 64.

Daca nu contine elementele de mai sus,deci si perioada de preaviz contestati-o in instanta si aveti multe sanse de castig.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane
In decizia de concediere se aminteste de preaviz, dar el nu mi-a fost comunicat. Pur si simplu, m-am trezit cu aceasta decizie acasa.
Legea prevede doar comunicarea deciziei de concediere , nereglementand si comunicarea instiintarii de intrare in preaviz.... prin urmare, aveti posibilitatea de a ataca decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data cand ati primit-o.
Daca ati luat la cunostinta de continutul deciziei atunci ati luat la cunostinta de perioada de preaviz.

pentru a vedea ce sanse reale aveti in instanta trebuie analizate actele.( nu numai decizia ci si Contr de munca etc.) asta o poate face un specialist.In rest vi s-a raspuns, termenul de contestare in intanta este de 30 de zile de la comunicare, la Tribunalul de unde domiciliat.Actiunea e scutita de taxa de timbru.

Alte discuții în legătură

Sentinta wap54 wap54 Care este diferenta intre hotarare si sentinta? Dupa recurs, mi s-a formulat contestatie in anulare la fond, respinsa ca tardiva si am primit SENTINTA, la ... (vezi toată discuția)
Termen revizuire ContSters83715 ContSters83715 in cate zile se poate inregistra la litigii de munca ( curtea de apel) revizuirea ( cale extraordinara de atac) conform cpc? (vezi toată discuția)
Concediere dupa reintegrare viorell2004 viorell2004 In litigiu de munca ce a avut ca obiect contestatia impotriva concedierii individuale pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, in recursul formulat de ... (vezi toată discuția)