avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare post - probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare post - probleme

va salut,

am fost concediat pe data de 12.10.09 de la unitatea unde ramasesem cu 2 ore/zi, avand cartea de munca mutata in alta parte, cu norma intreaga.
motivul invocat, restructurare post, asta oficial, in acte, lucrurile stand cu totul altfel in realitate.
problemele sunt urmatoarele ?
- desi in decizia de concediere se pomeneste de preaviz, acesta nu mi-a fost adus la cunostinta nici pana in ziua de astazi; poate a fost emis, am avut niste instiintari de la posta dar din cate stiu nu mi s-a transmis niciun astfel de preaviz
- la inceputul lui septembrie am semnat act aditional de trecere de la 8 la 2 ore, pentru a imi muta unitatea de baza, lucru care s-a si intamplat
- am fost incadrat in munca cu prevederile articolului 80 din legea 76/2002, fiind absolvent de studii superioare. Legea prevede foarte clar ca termen minim de mentinere a raporturilor de munca angajator - salariat sa fie de 3 ani;
- contractul de munca a fost incheiat in noiembrie 2006, deci perioada mai sus-amintita nu s-a consumat in totalitate
- am mai expus problema pe forum, meseria necesita studii superioare si totusi am fost incadrat cu un coeficient 1,5 x salariul minim si nu 2x cum s-ar fi impus;
- intentionez sa atac in instanta decizia de concediere ca fiind abuziva; societatea are mari probleme cu legea, se lucreaza la negru etc.
Cel mai recent răspuns: i0n , utilizator 22:29, 13 Octombrie 2010
Procesul s-a incheiat, cel putin in prima faza.
Am renuntat pe parcurs la capatul de cerere privind reintegrarea in societate, efectiv nu mai avea sens. Angajatorul a inteles sa anuleze prima decizie de concediere, pentru a evita plata despagubirilor catre stat (nu se respecta termenul de trei ani de la data angajarii, iar motivul concedierii nu era imputabil angajatului). Dupa alte cateva luni, in februarie a emis o noua decizie de concediere.

Pe scurt:
In dosar s-a efectuat expertiza contabila, care a stabilit cuantumul diferentelor dintre salariul incasat si cel cuvenit la o suma apropiata de 15.000 lei, 150 milioane lei vechi.
Chiar daca a refuzat initial sa o recunoasca, angajatorul a completat la rubrica ocupatie/cod COR notiunile corecte, prevazute de lege, admitand astfel ca respectiva ocupatie necesita studii superioare. Ca proba certa in dosar s-a constituit o adresa a ITM-ului, cu precizarile de rigoare.
Societatea nu a prezentat obiectii nici fata de adresa ITM-ului, nici fata de rezultatul expertizei contabile. Am primit decizia instantei, sunt foarte curios daca se va mai face recurs, situatia e destul de clara chiar si pentru un ne-specialist.

O mica problema ar fi ca in hotarare nu se prevede ca societatea sa fie obligata si la achitarea cuantumului expertizei contabile, desi acest lucru a fost mentionat clar in notele scrise depuse la dosar.

Am promis ca revin si cu un alt aspect, cel legat de o presupusa conventie de confidentialitate, intentat mie de societatea de mai sus. Cauza a fost pierduta de societate, definitiv si irevocabil. Acum astept plata cheltuielilor de judecata. Pe cale amiabila - fara executor - se pare ca nu va fi posibil. Le-am prezentat o notificare, termenul s-a cam dus, probabil ma voi adresa impreuna cu avocatul unui executor judecatoresc.
i0n a scris:

......
O mica problema ar fi ca in hotarare nu se prevede ca societatea sa fie obligata si la achitarea cuantumului expertizei contabile, desi acest lucru a fost mentionat clar in notele scrise depuse la dosar.

.....


Faceti o cerere de completare a hotararii ... Dacă prin hotărârea dată instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârilor date în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare (art.281 ind.2 alin.1 C.proc.civ.).
Cerere adresata instantei care a emis hotararea, sper ca am inteles bine. Ce se intampla apoi ? Se emite o noua hotarare, se comunica la domiciliu, si de atunci urmeaza sa curga termenul pentru recurs ?

Nu de alta, dar onorariul expertului nu e mare lucru comparativ cu diferenta de salariu care mi se cuvine. Nu vreau sa se mai tergiverseze prea mult.

Se va emite o hotarare de competare a hotararii deja date .... se va comunica aceasta hotarare ambelor parti din litigiu.
Societatea a intentat recurs. Voi face si eu, pentru cheltuielile legate de onorariul expertului. La prima vedere, are cum sa intoarca instanta de apel hotararea initiala ? Situatia e destul de clara.

Alte discuții în legătură

Sentinta wap54 wap54 Care este diferenta intre hotarare si sentinta? Dupa recurs, mi s-a formulat contestatie in anulare la fond, respinsa ca tardiva si am primit SENTINTA, la ... (vezi toată discuția)
Termen revizuire ContSters83715 ContSters83715 in cate zile se poate inregistra la litigii de munca ( curtea de apel) revizuirea ( cale extraordinara de atac) conform cpc? (vezi toată discuția)
Concediere dupa reintegrare viorell2004 viorell2004 In litigiu de munca ce a avut ca obiect contestatia impotriva concedierii individuale pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, in recursul formulat de ... (vezi toată discuția)