avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este durata dezbaterii unei moșteniri?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este durata dezbaterii unei moșteniri?

Buna ziua,
Care este durata unei dezbateri de mosteniri? Obiectul mostenirii este reprezentat de casa si teren la tara.

Va multumim.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:54, 1 Mai 2018
4. Competența teritorială aparține oricărui birou notarial din circumscripția judecătoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Dacă nu aveti notar in localitate, va adresați altui birou notarial din circumscripție.
5. Certifucatele de deces, actele de proprietate și actele dvs de stare civilă (certifucate de naștere și casatorie).
6. Anexa 24 (sau sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale) este un formular standard eliberat de Primărie. Pe prima pagină se completează datele defunctului și moștenitorii (pe care îi declarați dvs), iar pe verso, bunurile cu care defunctul figurează în evidențele fiscale și agricole ale Primăriei (se completează de functionar). Dati un search pe Google, ca să vedeți cum arată.
7. Moștenitorii, proportional cu cota ce revine fiecăruia.
8. Fie suportă ceilalți și partea lui, fie nu se finalizează procedura succesorala.
9. 1% este impozitul perceput de stat daca succesiunea nu se dezbate in termen de 2 ani de la deces. Nu e taxa de penalizare. In afara de cheltuielile uzuale, mai achitați în plus și acest impozit calculat la valoarea masei succesorale. Valoarea masei succesorale este o stabilește notarul in functie de valorile din grila notariala.
10. Da. Aveti de facut 3 succesiuni. Una după ambii părinți (de regula dosarele se conexeaza și se eliberează un singur certificat de moștenitor pentru ambii defuncti), moștenitori fiind cei 3 copii, inclusiv sora postdecedata, fiecare cu o cota de 1/3. Apoi, trebuie dezbătută succesiunea după sora (care cuprinde acei 1/3 de la părinți + eventualele bunuri dobândite în timpul vieții). Mostenitori sunt soțul surorii , căruia îi revine o cota de 1/4 (deci din bunurile de la părinți va avea 1/12) si fiul, căruia îi revine o cota de 3/4 (din bunurile de la bunici însemnând 3/12)
11. Da.
12. Da
13. Certificat de atestare fiscală (care aresta plata la zi a impozitelor) și Adeverință de la Registrul Agricol (privind rolul defunctilor ).
14. Va interesati la Primărie. Dacă dvs copii, nu stiti, destul de puțin probabil să știe alții.
15. Actele de proprietate in original.
Cat priveste bunurile mamei, nu stiu ce înțelegeți dvs prin "ă primit de la bunicul cu condiția să îl ingrijeasca).
Dacă a primit = contract de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere, imobilul este bun comun, chiar dacă doar mama figurează în contract. Bunurile dobandite prin mostenire cumpărare in timpul căsătoriei sunt bunuri comune.
Dacă a primit = contract de întreținere, la fel, imobilul este tot bun comun, pentru că întreținerea a fost prestata din banii comuni.
Doar daca bunicul i-a făcut mamei testament sau donație, imobilul este bun propriu.
16. In urma dezbaterii succesiunii după părinți și sora, se stabilesc doar cotele. Ulterior trebuie întocmită documentație cadastrala a fiecărui imobil și intabulate certificatele de mostenitor. Dacă aveți un teren mai mare, pe care doriți să îl împărțiți, trebuie încheiat și în act de dezmembrare. Dacă împărțiți și locuinta, trebuie încheiat un act de apartamentare. Abia în final se încheie actul de partaj voluntar intre dvs, frate, cumnat și nepot prin care fiecare își ia în lot bunurile, astfel cum ati convenit.
17. Dupa cum am precizat mai sus, da.
18. Termenul la expirarea căruia se pierde exercitarea unui drept civil. Durata ...depinde de drept.
19. Cotele din bunurile dobândite de sora și cumnat, da.
Cotele din bunurile de la părinții dvs, nu. Nici dvs fără ei, nici ei fără dvs.
20. Da, in ziua stabilită împreună cu notarul pentru dezbaterea succesiunilor. Este necesara prezenta a doi martori care sa nu fie rude si care sa-i fi cunoscut personal pe defuncti si care trebuie să declare numărul și calitatea moștenitorilor.

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Despre mostenire radud62 radud62 In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012). A ramas o casa si terenul aferent. Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)