avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Este Titlu executoriu Promisiunea Bilaterala de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Este Titlu executoriu Promisiunea Bilaterala de vinzare cumparare- autentica?

Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public.
Am facut o cerere de investire cu formula executorie a acestui contract , dar mi-a fost respinsa intrucit instanta a considerat ca ar fi inutil sa sa se pronunte deoarece acesta are deja calitatea de titlu executoriu fiind act autentic.
M-am adresat unui executor judecatoresc , acesta a facut cere de incuviintare a executarii in baza acestui titlu. Ieri am aflat ca mi-a fost respinsa incuviintarea executarii , ca inadmisibila, intrucit instanta apreciaza ca Promisiunea bilaterala de mai sus nu este titlu executoriu.
Am 5 zile sa depun recurs , dati-mi ceva idei, ca eu sunt blocat, nu-mi vine sa cred ca acelasi act la aceeasi judecatorie este cind executoriu cind nu este. O fi un fel de alba neagra??? X-(

Antecontractul, chiar autentic fiind, nu poate fi titlu executoriu pentru că el nu constată o creanţă certă, lichidă şi mai ales exigibilă.
Executorul nu poate proceda la executarea silită în temeiul unui astfel de act.
Având în vedere dispoziţiile art. 1073 Cod civil, potrivit căruia creditorul are dreptul la îndeplinirea întocmai a obligaţiei şi în caz contrar are dreptul la dezdăunare, partea în culpă poata fi obligată, în justiţie, la executarea obligaţiei asumate.
În cazul în care cumpărătorul nu optează pentru această variantă (pentru că fie vânzarea nu mai este posibilă, bunul fiind înstrăinat către un terţ, fie nu mai este dorită), el poate alege să oblige promitentul vânzător la restituirea avansului primit şi la plata suplimentară de daune interese.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
Marina Loredana Mihailescu, Avocat
Practica instantelor de judecata este neunitara in astfel de spete!
De alfel, nu toate actele autentificate de notar sunt titluri executorii.
Pararea mea personala este, bazandu-ma pe prevederile Codului civil, Cod. proc. civ, a spetelor si tratatelor de drept ca o asfel de conventie nu este titlu executoriu. Pe scurt, nici executorul judecatoresc, nici instanta de executare careia i se solicita incuviintarea executarii , nu pot stabili cine este in culpa cu privire la nerespectarea clauzelor din respectiva promisiune bilaterala, nerespectare ce a dus la nefinalizarea tranzactiei respective(a transferului de proprietate. Cu alte cuvinte, am vazut incuviintari de executare date pe astfel de acte, dar in cadrul contestatiilor la executare ( la titlu) au fost anulate toate formele de executare, in principal motivat de faptul ca suma de recuperat nu este certa, lichida si exigibila!
Sunt de acord cu dvs. partial. Daca trebuie demonstrata o cupla atunci creanta nu este certa, lichida si exigibila. In conditiile in precizate de mine (bunul a fost instrainat inainte de expirarea antecontractului si exista si incheiere de certificare si incheiere de respingere CF) eu zic ca sunt indeplinite conditiile.
antecontractul autentic este titlu executor doar pentru suma platita cu titlu de avans, pentru restul -cum ar fi dublul sumei -nu
ba este, daca se aduc probe care sa ateste neexecutarea din partea celeilalte parti care sa dea dreptul la executarea clauzei penale, daca exista o incheiere de atestare a notarului care certifica faptul ca cel ce solicita executarea a dorit sa isi execute obligatia si cealalta parte nu s-a prezentat ca sa si-o execute.
In alta ordine de idei nu exista titlu executoriu partial.
Clauza penala este certa lichida si exigibila daca se respecta conditia pe care am scris-o mai sus.

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Investire formula executorie kytyna kytyna buna seara, se poate cere instantei investirea cu formula executorie a unui antecontract v.c.(-fara o notificare prealabila a promitent ... (vezi toată discuția)
Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare marinmih marinmih Buna ziua! In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren in valoare de 8300 EURO platind un avans de 2000 Euro ... (vezi toată discuția)