avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Este Titlu executoriu Promisiunea Bilaterala de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Este Titlu executoriu Promisiunea Bilaterala de vinzare cumparare- autentica?

Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public.
Am facut o cerere de investire cu formula executorie a acestui contract , dar mi-a fost respinsa intrucit instanta a considerat ca ar fi inutil sa sa se pronunte deoarece acesta are deja calitatea de titlu executoriu fiind act autentic.
M-am adresat unui executor judecatoresc , acesta a facut cere de incuviintare a executarii in baza acestui titlu. Ieri am aflat ca mi-a fost respinsa incuviintarea executarii , ca inadmisibila, intrucit instanta apreciaza ca Promisiunea bilaterala de mai sus nu este titlu executoriu.
Am 5 zile sa depun recurs , dati-mi ceva idei, ca eu sunt blocat, nu-mi vine sa cred ca acelasi act la aceeasi judecatorie este cind executoriu cind nu este. O fi un fel de alba neagra??? X-(
In mod obligatoriu trebuie sa ajunga la instanta.
Fara instanta actul nu are valoarea care sa duca la punerea sa in executare.
Antecontractul de vanyare-cumparare nu este titlu executoriu. Prin acesta partile se obliga a incheia un contract de vanzare in forma autentica, respectiv vanzatorul sa transmita dreptul de proprietate asupra bunului iar cumparatorul sa achite pretul bunului, astfel cum s-a stabilit in antecontract.
Pentru a fi titlu executoriu, acel inscris trebuie sa fie incheiat la notar, respectiv sa fie un act autentic si sa constate o creanta certa, lichida si exigibila, ori dintr-o promisiune de vanzare-cumparare cum poate rezulta asa ceva?
Intre timp, dupa incheierea antecontractului, promitentul-vanzator a vandut efectiv bunul altei persoane deoarece antecontractul nu a fost notat in cf.
Singura solutie in speta data este doar o actiune in pretentii a promitentului-cumparator prin care va solicita obligarea promitentului-cumparator la plata avansului sau la plata dublului avansului daca s-a prevazut expres clauza de arvuna in contract.
Nu se mai poate introduce o actiune avand ca obiect "obligatia de a face" impotriva promitentului-vanzator deoarece acesta nu mai este proprietar in prezent. Notarea in cf a antecontractului era o garantie a promitentului-cumparator a faptului ca oricine ar fi cumparat bunul ulterior notarii antecontractului ar fi fost de rea-credinta iar contractul de vanzare astfel incheiat putea fi anulat printr-o actiune in prestatie tabulara introdusa de promitentul-cumparator impotriva promitentului-vanzator in care era introdus si tertul cumparator de rea-credinta.
In speta, cumparatorul-promitent nu si-a valorificat acest drept de notare in cf a antecontractului astfel ca acum mai poate obtine (cel putin pe hartie...) un drept de creanta si atat...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Investire formula executorie kytyna kytyna buna seara, se poate cere instantei investirea cu formula executorie a unui antecontract v.c.(-fara o notificare prealabila a promitent ... (vezi toată discuția)
Amanarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare marinmih marinmih Buna ziua! In data de 03.07.2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren in valoare de 8300 EURO platind un avans de 2000 Euro ... (vezi toată discuția)