Un caz mai deosebit:ma reîntorc la serviciu din post natal, ma îmbolnăvesc, stau 183 de zile în medical,depun dosarul pt prelungirea cm cu încă 90 de zile și în așteptarea răspunsului fac cerere de concediu pt 7 zile,timp în care mi se trimite notificare cu încetarea cim pe 30 03 primind în același timp și raspuns de la institut cu prelungirea cm.Sun administratorul firmei,o înștiințez ca am prelungire și îmi spune ca nu am decât sa fac contestație. Pe 29.03 duc cm începand cu 29.03 pana in 30.04 și pe data de 03.04 am mers la itm sa verific dacă mai am cim,aflând ca acesta este încetat.Am deschis proces pt ca au desfăcut cim în perioada de cm si fac și sesizare la itm,la care primesc răspuns în 04.05 ca sunt angajată și în prezent sunt în co. Dacă în 03.04 aveam cim încetat, în 07.05 am cim activ,fără întrerupere, eu pierzând cm pt ca știam ca nu mai sunt angajata. În acest moment ar trebui sa ma întorc la munca,chiar dacă situația medicala nu mi-o permite? Va mulțumesc. În prezent nu mi-au plătit nici zilele de co, iar banii pe cm mi-au virat în cont doar 500 lei pt luna noiembrie.
Doar problema cu pierderea concediului medical , nu se incadreaza la corectitudine.
1. Art. 253 C.mun. (1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
2. Art. 1349 C.civ.. - Răspunderea delictuală
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
(3) În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.
(4) Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte se stabileşte prin lege specială.
După terminarea C.M. as avea dreptul la 11 zile de C.O.As putea face cerere pt aceste zile, eu neprezentandu-ma la muncă deoarece nu știam ca mai sunt angajata?În momentul în care va încetare C.I.M.,angajatorii sunt obligați sa îmi plătească zilele de concediu de odihna și indemnizațiile pt C.M. restante?
intr-adevar, la incetarea c.i.m. angajatorii sunt obligați sa compenseze in bani zilele de concediu de odihna neefectuate, inclusiv drepturile salariale aferente perioadei lucarte pana la data incetarii c.i.m.