mama mea ar dori să divorteze de tata , dar acesta nu este de acord . tatăl meu este alcoolic, violent si impulsiv. eu si cu sora mea ( eu 19 ani , sora mea 16 ani) ne dorim ca mama sa fie fericita si sa divorteze. singura optiune ar fi instanta. mama nu vrea bani , nu isi doreste jumătatea de avere , vrea doar sa scape. ea ar dori si un ordin de restricție deoarece primește amenințări frecvente de la el . ar ajuta in instanta videoclipuri sau inregistrari sau conversații dintre ei , in care se vede clar violența tatălui meu?
Buna ziua.
Problema (speta) despre care faceti vorbire comporta mai multe aspecte delicate si sensibile, dupa cum urmeaza:
- ordinul de protectie (restrictie, precum mentionati);
- actiunea de divort;
- stabilirea autoritatii parintesti, dupa divort, in cazul minorei;
- partajul de bunuri;
- stabilirea dreptului de a ocupa locuinta actuala, dupa divort;
- etc ... .
Daca este posibil va rog sa-mi explicati urmatoarele aspecte pe care nu le-am sesizat in postarea dumneavoastra:
= imobilul in care locuiti in prezent (apartament/casa) este bun comun sau bun propriu al unuia dintre parinti ?
= urmare a pronuntarii sentintei definitive de divort (atunci cand va fi pronuntata), mama dumneavoastra, dumneavoastra, cat si sora minora, doriti sa ramaneti in spatiul locativ existent sau doriti sa va mutati in alta locatie (in cazul in care aceasta exista) ?
Va sugerez urmatoarele sugestii (sfaturi nu-mi permit sa dau, decizia finala apartinandu-va in totalitate) :
1. Cautati un avocat specializat in dreptul familiei (mai concret, divorturi cu grad ridicat de complexitate).
2. Pana la pronuntarea definitiva a sentintei de divort, in cazul in care tatal dumneavoastra va fi agresiv (probabil ca va fi), solicitati, la 112, prezentarea de urgenta a echipajului de interventie rapida al sectiei de politie de care apartineti (la domiciliu). Mentionati faptul ca este in derulare un conflict ce cu siguranta va degenera. Va garantez faptul ca in maxim 10 minute veti fi "vizitat" . Dupa fiecare "asemenea vizita", nu faceti economie de timp si energie si depuneti o sesizare scrisa (in doua exemplare, cu numar de inregistrare si data, un exemplar fiind al dumneavoastra, putandu-l folosi la instanta care judeca procesul de divort). Consultati si avocatul.
3. Personal, as solicita "ordinul de protectie" doar dupa obtinerea sentintei definitive pentru divort. Altfel, acest ordin de protectie v-ar putea incurca desfasurarea actiunii de divort.
In conformitate cu Legea 217/2003 republicata 2015, pedeapsa este de la 1 luna la 1 an. Nu am auzit de multe asemenea condamnari cu executare. Totul depinde de instanta de judecata si de "constiinta" completului de judecata. Relativ si discutabil.
Este foarte posibil, urmare a emiterii acestui ordin de protectie, ca tatal dumneavostra sa devina si mai agresiv. Psihologic vorbind, intervine instinctul de autoaparare. Probabil va juca "ultima carte" (totul sau nimic).
Va doresc discernamant si succes.
imobilul este bun propriu al tatălui meu
eu , mama mea si sora mea dorim sa ne mutăm.
Multumesc frumos.
Atunci plecati si se simplifica lucrurile.
Nici ordin de protecție nu mai trebuie.
Dacă survin probleme apelați urgent la avocat pentru o intervenție rapidă ca sa se rezolve problemele.
Buna ziua.
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra la precedentele intrebari.
Cu permisiunea dumneavoastra, doresc sa va atentionez asupra urmatoarelor aspecte:
1. Pentru "stabilirea autoritatii parintesti, in situatia de divort, in cazul minorei", ar fi benefic, in fata instantei de judecata, ca "noua locuinta" sa fie in proprietatea mamei. Sau, alta varianta, contractul de inchiriere al noului spatiu locativ sa fie incheiat si inregistrat (in conformitate cu legislatia in vigoare) intre mama minorei si proprietarul spatiului, pentru o perioada de timp acoperitoare (pana dupa majoratul minorei).
In plus, mama minorei trebuie sa faca dovada unui venit suficient pentru intretinerea/cresterea/educarea minorei (de asemena, la instanta de judecata).
2. Sugerez: plecarea mamei si a minorei de la adresa domiciliului conjugal/parental sa nu se produca "fara o avertizare prealabila" si obligatoriu in baza probelor justificative ale acestei decizii/actiuni unilaterale.
Repet: "in cazul in care tatal dumneavoastra va fi agresiv (probabil ca va fi), solicitati, la 112, prezentarea de urgenta a echipajului de interventie rapida al sectiei de politie de care apartineti (la domiciliul actual). Mentionati faptul ca este in derulare un conflict ce cu siguranta va degenera. Va garantez faptul ca in maxim 10 minute veti fi "vizitat" . Dupa fiecare "asemenea vizita", nu faceti economie de timp si energie si depuneti o sesizare scrisa (in doua exemplare, cu numar de inregistrare si data, un exemplar fiind al dumneavoastra, putandu-l folosi la instanta care judeca procesul de divort".
Cand aveti 1-2-... asemenea "probe", utilizati serviciile avocatului (acesta va proceda in consecinta) si ale unui executor judecatoresc prin intermediul caruia mama dumneavoastra va instiinta actualul sot, in baza probelor ce le veti obtine, asupra faptului ca paraseste domiciliul conjugal, cat si faptul ca minora va locui la noua adresa (localitate, strada, nr., etc ...).
Mai mult, parasirea domiciliului conjugal printr-o actiune personala si unilaterala va putea aduce elemente nefavorabile mamei dumneavoastra, in cazul unui proces de divort.
Personal, sugerez parasirea domiciliului conjugal, in conditiile mai sus mentionate, dupa declansarea procedurii de divort. Actiunea unilaterala trebuieste motivata si demonstrata cu probe (in sensul in care nu mai era posibila o convietuire in comun, cat si intretinerea/cresterea/educarea minorei in conditiile de agresivitate/violenta/alcoolism, ca fiind un mediu impropriu pentru minora. Este doar o parere.
Nu va faceti griji. Executorul judecatoresc ii va remite, in mod cert aceasta instiintare (procedura presupune inmanarea sub semnatura privata sau, in absenta tatalui, afisarea/lipirea documentului pe usa locuintei) .
In caz contrar, daca tatal dumneavoastra va fi "bine sfatuit", ar putea invoca in instanta "parasirea/abandonul domiciliului conjugal cat si "rapirea" minorei. Stiu ca suna ciudat/patetic, dar s-au intalnit multe asemenea spete/cazuri pe rolul instantelor din Romania.
Nu riscati. Totul ar trebui facut "ca la carte". Cu siguranta vor fi implicate si costuri materiale. Personal, consider ca, oricare ar fi aceste costuri, merita investitia pentru linistea mamei si succesul in aceasta actiune (benefica, in principal, pentru minora). Procesul de divort cat si "stabilirea autoritatii parintesti, dupa divort, in cazul minorei", vor dura mai mult timp.
3. Va atentionez asupra necesitatii schimbarii documentelor de identitate (ale mamei si ale minorei), pentru noua adresa la care va veti muta in maxim 1-3 zile de la mutare/semnarea contractului de inchiriere pentru durata antementionata.
Este de neconceput faptul ca mama/minora sa se prezinte in fata instantei de judecata, avand specificat pe actele de identitate domiciliul conjugal/parental. Cine si ce sa mai inteleaga ceva, in atare situatie ?
4. Nu doresc sa intru in detalii in ceea ce priveste pensia alimentara pe care o va stabili instanta de judecata in favoarea minorei. Nu face obiectul acestei spete.
5. Va apreciez curajul/determinarea/vointa/ambitia de a va ajuta mama si sora minora.
6. In acest sens, nu pot fi de acord cu optiunea specificata de dumneavoastra pe forum: "mama nu vrea bani , nu isi doreste jumătatea de avere".
Va rog sa reganditi acest aspect. Este frumos/moral/etic. Suna bine.
Practic vorbind, dupa cel putin 20 ani de casnicie, in condiitile pe care le-ati expus, apreciez ca este o afirmatie facuta la necaz/durere/suparare/deznadejde/dorinta de eliberare.
Consider ca mama dumneavoatra are dreptul legal si moral la 50 % din intreg patrimoniul existent la data declansarii actiunii de divort.
7. In ceea ce va priveste, stimate utilizator "Dovadavie", am toata consideratia.
Dar, in egala masura va rog respectuos sa-mi permiteti sa am nelamuriri in ceea ce priveste "experienta dumneavoastra" ("eu 19 ani"). Departe de mine intentia de a va jigni. Nu-mi sta in fire si caracter.
8. Scuze pentru faptul ca repet : "cautati un avocat specializat in dreptul familiei (mai concret, divorturi cu grad ridicat de complexitate)".
9. In privinta ordinului de protectie, este discutabil in functie de evolutia situatiei date.
10. Nu ezitati sa continuati aceasta discutie pe acest site/portal/forum. Cu siguranta veti fi indrumat spre reusita in ceea ce va doriti/propuneti.
Multa rabdare, gandire si succes.
Cu stima.