caz concret: o persoana este adusa de urgenta la spital; declara ca accidentul s-a intamplat in timpul muncii, dar sefa sectiei refuza sa elibereze certificatul de concediu medical cu codul corespunzator, pe motiv ca nu are dovezi. Persoana revine cu un proces verbal vizat de ITM, dar sefa sectiei refuza in continuare sa schimbe codul de indemnizatie (din 01 - boala obisnuita), pe motiv ca ”ancheta nu s-a incheiat”
Intrebare: ce dovezi trebuie prezentate la spital, pentru a se elibera certificat cu codul 03?
Aveti perfecta dreptate, fiecare ar trebui sa-si vada de treaba lui. Totusi, cum o scot cu tema data de director: exista un text de lege care sa spuna expres cand se pune cod 03? Eu nu am gasit. Se poate pune cod 03 numai pe declaratia pacientului? Asta intreaba directorul nostru. Pentru mine conteaza mult ca m-a rugat sa-l ajut, dar problema ma depaseste. Eu, daca as fi medic curant, as pune cod 03 pe simpla declaratie a pacientului, urmand ca ulterior sa se faca ancheta. Nu stiu daca as proceda corect, dar asa as face. Problema e ce raspuns ii dau directorului, mai ales ca de raspunsul meu depinde elaborarea unor proceduri, care se vor aplica in tot spitalul.
Este suficient procesul verbal al ITM pentru eliberarea certificatului medical pt accidente de munca.
Pentru cod 03 certificatele medicale se confirma prin Avizul casei teritoriale de pensii si avizul Directiei de sanatate publica si se depun direct la casele teritoriale de pensii.
1. Colega @Ruje are dreptate: medicul ia de buna declaratia bolnavului ce este accident de munca dar nu este suficient pentru a-i plati certificatul medical, mai este nevoie si de avizul ITM.
2. Asa ca medicul sef de clinica nu are de ce sa-si faca probleme, pentru ca nu decide el.
Deci medicul nu are decat sa elibereze certificatul cu cod 03, pe simpla declaratie (verbala / scrisa) a pacientului, pentru ca oricum ancheta o fac organele in drept.