avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CMI- chitante sau casa de marcat?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CMI- chitante sau casa de marcat?

As vrea sa stiu daca intr-un cabinet stomatologic (CMI), pentru lucrarile efectuate pacientilor, este corect sa se taie chitante pentru plati efectuate cu cardul. Sunt pacienti care isi platesc in numerar iar altii cu cardul iar medicul respectiv taie chitante. Exista obligativitatea ca CMI sa aiba casa de marcat?
Cel mai recent răspuns: octav_citu , utilizator 08:31, 31 Ianuarie 2013
sper sa fie o forma actuala a normelor de aplicare a og 28 ( acum nu am acces la legislatie )
Norme
Art. 15. - Intra sub incidenta prevederilor art. 2 lit. h) din ordonanta de urgenta:
a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implica crearea unei societati comerciale, desfasurate de catre notari, avocati, experti autorizati, medici, experti contabili, contabili autorizati, arhitecti, precum si de alte persoane fizice care presteaza servicii cu caracter profesional in domeniul stiintific, literar, artistic si educativ;

asadar cmi nu are obligatia de a avea casa de marcat
Va multumesc pentru raspuns.
Intradevar, medicii organizati sub forma de CMI nu au obligatia detinerii casei de marcat fiscale si emiterea bonurilor fiscale. Serviciile efectuate se factureaza clientilor si se incaseaza cu numerar si se emite chitanta sau prin alte forme de plata (OP, cec sau cu card).

Stiu ca in practica se foloseste doar chitanta, dar corect este asa cum am spus mai sus.
Din cate stiu daca activitatea prestata se adreseaza persoanelor fizice si se incaseaza numerar, atunci se elibereaza chitanta si doar la cerere se intocmeste factura. Doar daca plata se face prin banca cu OP sau CEC se intocmeste factura catre PF obligatoriu. Daca incasarea vine din partea unei pers juridice indiferent de modul de incasare atunci e obligatoriu sa se intocmeasca factura. Sper sa fi inteles destul de bine acest aspect.
Nu sunt adeptul suprareglementarii si de aceea cred ca statul nu trebuie sa faca tot felul de tipizate care "se calca pe picioare". Cred insa ca e necesara un minim de reglementare creata de stat sau de relatiile interumane.

In acest sens, poate si fortat de aderarea la UE, statul n-a mai stabilit reguli exacte si a stabilit ca trebuie sa se emita un document justificativ in sensul ca in momentul livrarii de marfuri sau prestarii se servicii trebuie sa se stabileasca cu cat mai mare acuratete cine sunt partenerii si, in continut, ce marfuri au fost livrate sau ce servicii au fost efectuate.

Pe de alta parte, in cadrul CMI trebuie creat un traseu unitar al documentelor pe care eu il vad astfel: (1) clientului ii prestez un serviciu care poate fi partial sau total compensat de Casa de Sanatate; pentru partea care nu e compensata ii emit factura care (2) se poate achita cu numerar si emit chitanta, cu card prin POS, sau OP, sau alt instrument bancar, si suma apare in extrasul de cont. (3) La sfarsitul lunii facturez catre Casa de Sanatate dupa procedurile si raportarile stabilite prin contract serviciile compensate pe care (4) le incasez cu OP prin banca.

Pare complicat la prima vedere, dar e in logica a ceea ce este contabilitatea: la fiecare operatiune facuta se intocmeste un document specific.

Alte discuții în legătură

Casa de marcat obligatorie pentru cabinet medical individual? ciandreiciu ciandreiciu Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu info in legatura cu un Cabinet Medical Individual. Vreau sa stiu daca exista obligativitatea dotarii cu casa de marcat si ... (vezi toată discuția)
Tva in activitatea hoteliera Mihaela Irina Mihaela Irina Buna ziua, SC la care lucrez are ca obiect de activitate hoteluri si restaurante. La un control de la Finante pentru o rambursare de Tva ne-a fost atrasa ... (vezi toată discuția)
Auditor energetic luminitaegri luminitaegri In situatia in care am un PFA si ofer audit energetic pt constructii, am nevoie de casa de marcat, sau pot factura si emite chitanta fiscala?[quot] (vezi toată discuția)