As vrea sa stiu daca intr-un cabinet stomatologic (CMI), pentru lucrarile efectuate pacientilor, este corect sa se taie chitante pentru plati efectuate cu cardul. Sunt pacienti care isi platesc in numerar iar altii cu cardul iar medicul respectiv taie chitante. Exista obligativitatea ca CMI sa aiba casa de marcat?
sper sa fie o forma actuala a normelor de aplicare a og 28 ( acum nu am acces la legislatie )
Norme
Art. 15. - Intra sub incidenta prevederilor art. 2 lit. h) din ordonanta de urgenta:
a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implica crearea unei societati comerciale, desfasurate de catre notari, avocati, experti autorizati, medici, experti contabili, contabili autorizati, arhitecti, precum si de alte persoane fizice care presteaza servicii cu caracter profesional in domeniul stiintific, literar, artistic si educativ;
asadar cmi nu are obligatia de a avea casa de marcat
Intradevar, medicii organizati sub forma de CMI nu au obligatia detinerii casei de marcat fiscale si emiterea bonurilor fiscale. Serviciile efectuate se factureaza clientilor si se incaseaza cu numerar si se emite chitanta sau prin alte forme de plata (OP, cec sau cu card).
Stiu ca in practica se foloseste doar chitanta, dar corect este asa cum am spus mai sus.
Din cate stiu daca activitatea prestata se adreseaza persoanelor fizice si se incaseaza numerar, atunci se elibereaza chitanta si doar la cerere se intocmeste factura. Doar daca plata se face prin banca cu OP sau CEC se intocmeste factura catre PF obligatoriu. Daca incasarea vine din partea unei pers juridice indiferent de modul de incasare atunci e obligatoriu sa se intocmeasca factura. Sper sa fi inteles destul de bine acest aspect.
Nu sunt adeptul suprareglementarii si de aceea cred ca statul nu trebuie sa faca tot felul de tipizate care "se calca pe picioare". Cred insa ca e necesara un minim de reglementare creata de stat sau de relatiile interumane.
In acest sens, poate si fortat de aderarea la UE, statul n-a mai stabilit reguli exacte si a stabilit ca trebuie sa se emita un document justificativ in sensul ca in momentul livrarii de marfuri sau prestarii se servicii trebuie sa se stabileasca cu cat mai mare acuratete cine sunt partenerii si, in continut, ce marfuri au fost livrate sau ce servicii au fost efectuate.
Pe de alta parte, in cadrul CMI trebuie creat un traseu unitar al documentelor pe care eu il vad astfel: (1) clientului ii prestez un serviciu care poate fi partial sau total compensat de Casa de Sanatate; pentru partea care nu e compensata ii emit factura care (2) se poate achita cu numerar si emit chitanta, cu card prin POS, sau OP, sau alt instrument bancar, si suma apare in extrasul de cont. (3) La sfarsitul lunii facturez catre Casa de Sanatate dupa procedurile si raportarile stabilite prin contract serviciile compensate pe care (4) le incasez cu OP prin banca.
Pare complicat la prima vedere, dar e in logica a ceea ce este contabilitatea: la fiecare operatiune facuta se intocmeste un document specific.