Imobil construit fără autorizație în curtea soacrei, vândut de lichidator. Am depus plângere la parchet acum doi ani însă în cauză nu s-a desfășurat nicio activitate. Cărei instituții ne putem adresa pentru a obține demolarea?
O sa incerc sa fiu cat mai scurt si concis. In urma cu zece ani, in gradina soacrei mele am construit un imobil si am inclus in contabilitatea firmei mele valoarea unor materiale de constructie (valori partiale si fara cheltuieli de manopera).
Dupa un timp, firma mea a ajuns in stare de insolventa, iar un lichidator judiciar, prin “licitatie” a vandut imobilul construit in ograda soacrei mele unui cumparator, iar ulterior, lichidatorul a facut un contract pe 5o de ani cu cumparatorul imobilului si a umplut imobilul cu documente ce fac parte din Arhiva Nationala si apartin unui fost hotel de stat ce s-a privatizat.
Atunci cand eu am construit imobilul, l-am construit la negru, in sensul ca nu am obtinut nici un fel de autorizatie de constructie si nu i-am facut nici un alt fel de document specific imobilelor, nu are carte funciara, dar cu toate acestea, lichidatorul a vandut imobilul si ulterior l-a inchiriat de la cumparator pe durata de 50 de ani.
Mentionez ca nici in prezent, imobilul nu are documente care sa dovedeasca existenta si legalitatea acestuia si din acest motiv, lichidatorul niciodata nu a platit nici un leu impozit pe cladire si mai mult decat atat, lichidatorul are o cladire nelegala in curtea soacrei mele care este plina cu documentele Arhivei Nationale pe durata de 50 de ani.
Cu privire la acestea, am depus plangere la parchet insa, de doi ani in cauza nu s-a desfasurat nici o activitate si din acest motiv am decis sa caut alternative pentru a rezolva situatia descrisa.
Ceea ce as dori sa stiu este: la care institutie ne putem adresa pentru a obtine o decizie prin care cladirea nelegala din curtea soacrei mele sa fie demolata?
Si ca cireasa de pe tort sa fie mai aromata, mentionez si un alt aspect, la momentul construirii imobilului locuiam acolo, dupa cativa ani am divortat si m-am mutat.
Asa fiind, fosta mea soacra a ramas sa aiba in ograda un imobil aflat in afara legalitatii, plin cu documentele Arhivei Nationale si pentru care teren de sub si din jurul cladirii trebuie sa plateasca impozit pe durata de 50 de ani, pentru ca asa cum spuneam, nu exista nici un fel de act care sa dovedeasca existent imobilului, doar ca, lichidatorul juridic a intocmit un titlu de proprietate pe care l-a dat cumparatorului in momentul vanzarii-cumpararii.
Va multumesc pentru atentie si va rog, sa-mi dati cateva sfaturi, idei si recomandari privind solutiile pe care le-as putea pune in practica in vederea solutionarii problemei cu care ma confrunt.
Va multumesc pentru raspuns! Dreptul la cere faceti referire, respectiv de superficie, este valabil si in situatia in care, imobilul nu e in drept, adica nu are nici autorizatie de constructie, document cadastral si nici un fel de document specific imobilelor?
Dupa parerea mea nu va ajuta in mod efectiv deoarece imobilul a fost vandut silit si dobanditorul a dobandit dreptul celui care a construit.
Este insa un aspect care ar trebui atent analizat deoarece se poate discuta totusi de un drept al proprietarului terenului de a fi despagubit prin schimbarea destinatiei constructiei si prin schimbarea proprietarului deoarece scopul constructiei presupun ca a fost altul decat cel in care este folosit in prezent..
Adica proprietarul terenului ar putea avea dreptul la un fel de chirie ( despagubire ) pentru folosirea terenului cu schimbarea destinatiei constructiei.Problema juridica ar fi insa aceea ca este culpa dvs. pentru schimbarea destinatiei constructiei dar dreptul la despagubire il are.
Nu se ajunge la anularea vanzarii dar daca ar obtine chierie tot ar fi ceva.
Macar ar fi despagubit proprietarul cat de cat...
Problema ar putea fi si aceea ca despagubirea sa fiti obligat dvs. sa o suportati datorita culpei care va apartine la schimbarea destinatiei constructiei.
Si problema culpei dvs. ar trebui atent analizata...
Ar fi un proces foarte complex...si cu grad de dificultate ridicat...
Ma refer la un proces in care proprietarul terenului sa obtina despagubire de la actualul proprietar si nu de la dvs.
Nu ma refer la un proces care sa duca la anularea translatiei proprietatii si revenirea la situatia anterioara...ceea ce ati vrea de fapt dvs...
Da, aveti dreptate, situatia este complexa si de aceea am postat-o pe acest forum. Sa ma informez si sa aflu despre posibilitatile care pot fi puse in practica pentru a-mi rezolva problema cu care ma confrunt.
Si nu, chiar nu doresc sa revin la situatia initiala/anterioara insa, ceea ce vreau este ca lichidatorul sa-si duca imobilul in alta parte, unde vrea.
Lichidatorul n-a vandut/inchiriat un teren, ci o cladire aflata in afara legii in care depoziteaza documentele Arhivei Nationale.
Lichidatorul n-a anuntat pe nimeni ca duce vreun document in curtea proprietate privata si n-a cerut ingaduinta nimanui pentru a avea acces in curte, ci pur si simplu, impreuna cu alte persoane straine, a patruns in curte si a umplut cu documente imobilul aflat in afara legii.
Ce a mai facut lichidatorul? A montat gratii metalice pe usile si ferestrele imobilului si a schimbat aspectul unei curti civilizate intr-o curte inestetica, iar acum, copiii mei, fosta sotie si soacra stau intr-o curte care seamana cu Guantanamo.
Lichidatorul avea dreptul sa monteze gratii fara acordul proprietarului? (Nici nu mai spun ca a folosit energie electrica si gaze naturale si n-a platit un leu), imobilul fiind racordat la utilitatile fostei mele familii.
Asta inseamna ca oricand, zi/noapte si oricine poate intra in curtea proprietate privata, sa introduca orice in imobilul respectiv, sa desfasoare acolo activitati ilicite sau sa depoziteze lucruri ilicite, iar proprietarul sa taca si sa nu spuna nimic vreme de 50 de ani?
Cu privire la chirie, proprietarul nu vrea nici un fel de chirie, vrea sa aiba drept asupra terenului ce-i apartine legal si vrea sa dispara imobilul aflat in afara legii.
Quartila
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu este deloc complex, și răspunsul se afla in Codul Civil.
Orice construcție ce se afla pe un teren se consideră că apartine proprietarului terenului .
Atâta timp cât construcția nu este intabulata și nu apare în cartea funciară, se consideră că este constructie ilegală.
Dacă doriți o cale legală, ar fi o acțiune în instanță în care solicitați evacuarea posesorului nelegal.( am scris bine, nu este proprietar)
Apoi, cei care au clădirea vor trebui sa arate ce acte ai, in acest fel veți contesta actul de vânzare care este lovit de nulitate pentru nerespectarea condițiilor de formă, din start.
Totul va dura cam 3-4 ani in instanță dar veți reusi.
V-am explicat succint și în cuvinte comune. Sper sa înțelegeți oarecum procedura.
Tot ce contează este să gândiți de la început.
Apoi, contează ce acte/acorduri scrise a încheiat firma cu "soacra" .
Daca nu exista un acord de a construi, sau altceva, clădirea apartine soacrei in totalitate.
Cam atât putem spune, până ne dați mai multe detalii.
P.S. Acum am citit ultima dvs postare. Cum adică folosește curentul și gazele soacrei ?
Mergeți și solicitați sistarea lor. E simplu. Doar daca situația nu este alta decât cea care ne-o prezentati aici.
Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles ca in primul rand, pot initia o procedura civila prin care sa solicit evacuarea posesorului nelegal, iar ulterior, sa contest actul de vanzare.
As mai avea o intrebare, in cadrul procesului initiat pentru evacuarea posesorului nelegal, se poate solicita si contestatia actului de vanzare sau pentru rezolvarea cauzei este necesar a se desfasura un al doilea proces civil prin care sa solicit anularea actului de vanzare?
Cu alte cuvinte, se poate obtine intr-un singur proces civil evacuarea posesorului nelegal, cat si anularea actului de vanzare?
Sau este necesara o hotarare definitiva privind evacuarea posesorului nelegal, iar ulterior, in baza acestei hotarari definitive trebuie sa cer stabilirea nulitatii actului de vanzare in cadrul unui nou proces civil?
Si pentru ca postarea mea sa fie cat mai clara, precizez ca, intre firma si "soacra"/proprietar nu exista absolut nici un act/acord de a construi, ci la momentul respectiv, verbal am intrebat-o daca pot construi, iar raspunsul a fost, da.
Si mai exista inca un alt aspect care inca nu mi-e limpede: procedura trebuie sa o initiez la judecatorie sau la tribunal? Intreb deoarece stiu ca lichidatorii au toate procesele la tribunal.
Pot initia procedura in scris? Pot trimite cererea prin posta, urmand ca pana la primul termen de judecata sa transmit actele de proprietate a soacrei, cat si contractul de vanzare dintre lichidator si firma la care a vandut imobilul?
Intreb pentru ca sunt plecat din tara si vreau sa stiu daca pot sa formulez cererea in scris si sa castig timp pana ce se stabileste primul termen de judecata.
Va multumesc si va doresc un sfarsit de saptamana placut!
Drept proprietate
poppsq
Soacra mea detine 2500mp de teren in gospodaria mostenita de la parintii ei decedati. Cumnata-mea a construit o casa pe o jumatate teren ca un upgrade al unor ... (vezi toată discuția)