Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
In primul rand ca procentul necesar pentru montarea repartitoarelor este de 80% si se monteaza numai celor care si-au exprimat acordul, nu si unuia care nu a stiut, care nu a vrut, care nu ......
In al doilea rand ne puteti spune si noua cum se masluiesc repartitoarele? Eu sunt foarte interesata de acest subiect. Dar va rog frumos, nu fantezii, ci pe bune, cum se face acest lucru. Si dupa ce ne spuneti, poate gasim si un specialist care sa ne spuna daca varianta dv. este adevarata din punct de vedere tehnic. Asta pentru ca suntem oameni seriosi si cand spunem ceva, se presupune ca stim ce spunem.
Un apartament cu 3 camere poate avea 51 mp? Daca au lipsit din apartament si li s-a calculat numai caldura la comun, da se poate, desi 25 lei e putin cam putin, dar in fine!
@elga50: Stiti foarte bine ca NU SE POT VERIFICA aceste aparate.
Iar ca sa platesti 25-30 lei caldura pentru o luna de iarna pentru un aptr avand o suprafata UTILA de 51 MP exista o singura explicatie.
In apartament locuiesc 4 pers, dintre care doi sunt copii. Si nu au lipsit de acasa !
NOI nu stim cum se masluiesc, insa cei care le gestioneaza si monteaza stiu CUM.
Cei care le monteaza stiu cum se monteaza si cum se demonteaza, adica cum se dau jos de pe calorifer. De gestionat, nu le gestioneaza nimeni, ca aparate.
Aparatele sunt niste mici calculatoare capsulate. Cum sa le "masluiesti"?
Deci, daca nu stim cum "se masluiesc" atunci sa nu mai folosim acest termen. Eventual sa folosim termenul de furt, adica dezlipire si lipire pe calorifer. Atat. Si asta nu e vina firmei, ci a proprietarului care fura.
Dar asta nu se poate dovedi decat daca cativa oameni dintr-o comisie se uita cu atentie la locul unde a fost montat repartitorul. Se pot observa manevrele repetate de lipire si dezlipire.
Pentru aceste motive un proprietar poate fi pedepsit cu plata consistenta la caldura, daca e prins.
Dar nu putem da vina pe sistemul de consum contorizat pentru ca unii fura.
Stati linistit cu povestea cu masluitul, ca nu cred ca asta este cauza, ci consumul de gaze.
Daca dumneavoastra spuneti ca s-au platit 25 de lei pentru incalzire, la 51 MP, eu va dau dreptate. La noi in bloc s-au platit aproximativ 40 de lei pentru incalzire (strict partea comuna) in luna ianuarie la un apartament cu 4 camere (78 mp). A avut consum zero pe toate cele 3 calorifere pe care le mai are in casa.
In acelasi timp, factura la gaze a fost de aproximativ 700 de lei pentru 16 persoane, cate au mai ramas bransate la contorul comun al blocului, iar acum se "fura" intre ei, platind 46-47 de lei/persoana la gaze, dar zicand ei ca fac economie la caldura.
V-am dat acest exemplu, ca sa vedeti ca se poate si la alte blocuri, nu numai la dumneavoastra, dar nu firma este de vina pentru acest lucru (cel putin la noi calculul facut de firma T mi se pare absolut in regula).
Revin cu greutatile intampinate in rezilierea contractului.
Suntem 15 apartamente/proprietari, avem gigacalorimetru montat in subsolul scarii.
10 dintre proprietari au scris si semnat cate o Declaratie pe proprie raspundere privind hotararea lor de a se renunta la acest sistem impartial si incorect de calcul, precum si hotararea de a se rezilia acest contract.
Firma care a gestioneaza repartitoarele a refuzat sa le ia in considerare.
Ca urmare, am organizat o Adunare Extraordinara doar pe scara noastra. Au fost 12 prezenti din care 9 au semnat PENTRU rezilierea contractului. Intre ceilalti 3 se afla Presedintele blocului, cel care are drept de semnatura si stampila a documentelor oficiale ale Asociatiei. Acest presedinte refuza a notifica firma care le-a montat, desi de 2 ori am notificat in scris Asociatia (cu nr de intrare).
Acum am solicitat ajutor Primariei, asteptam raspuns.
Am notificat deasemenea firma care a montat repartitoarele. Si acestia refuza orice alta hartie decat una semnata de catre Asociatie. Sa fie vreo legatura intre aceste persoane ? Una emotionala poate. NU PUTEM DOVEDI vreuna ilegala !
De ce credeti ca se tin scai de orice contract ?
Sa anuntam Politia pentru furt in forma calificata ?
Sa ne adresam Instantei, asta ar fi o ultima solutie. Timp, bani, nervi.
Doamne-Ajuta, poate vom rezolva amiabil.
Căldură pausal
Georgi91
Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)