avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la repartitoare

Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
Nu pot sa cred cat de naivi si neinformati sunt oamenii!Lael are dreptate:RADET da caldura necesara incalzirii tuturor apartamentelor la capacitate maxima;contoarul RADET al scarii inregistreaza gigacaloriile furnizate.Aceasta valoare pentru o scara va fi aceeasi indiferent daca apartamentele au repartitoare sau nu.Costul caldurii date de RADET se imparte(simplist vorbind) la numarul de unitati raportate de proprietari si rezulta valoarea unitatii.Logic:cand toate caloriferele sunt deschise,numarul unitatilor este mare,deci valoarea pe unitate este mica,deci pot sa cred ca rezulta un cost acceptabil.Insa in majoritatea blocurilor nu se intampla asa.In majoritatea blocurilor exista urmatoarea situatie:exista 2-3 care vor temperatura de confort si dau drumul la calorifere si restul ,care stau in frig in mod voluntar,ca pe vremea lui Ceausescu(oare de ce l-ati omorat?),si, culmea,acum 19 grade par de confort.Logic,in aceasta situatie numarul unitatilor este mic,costul pe unitate creste foarte mult si exista doua categorii de proprietari:cei care au stat in frig si au impresia ca platesc putin(stupid;de fapt ei platesc frigul) si cei care au dat drumul la calorifere si care platesc aproape integral factura emisa de RADET.Alternativa ar fi ca cei ce traiesc in frig sa plateasca un pic mai mult si sa traiasca omeneste,iar ceilalti sa plateasac muuuuuult mai putin pentru aceleasi conditii.
Nu pot sa cred ca un administrator de bloc nu cunoaste aceste lucruri.
Eu mi-am inchis caloriferele acum doi ani cand , in aprilie am platit pe 80 de unitati 2 milioane de lei vechi ptr. ca am fost singura care am dat drumul la calorifere.Ma incalzesc de atunci cu calorifere electrice si , la o temperatura de 24 grade (2 camere), nu am platit mai mult de 6 milioane / sezon(6 luni) curentul.Voi mai folosi caloriferele cand vor mai fi inca 5 proprietari inteligenti care sa renunte la repartitoare , astfel incat sa trecem din nou pe pausal.
Exact!Va dau o veste proasta!Repartitoarele nu sunt obligatorii si daca cei care nu vor sunt 20%+1 din numarul de apartamente sunteti obligati sa treceti pe pausal.
Insa cum speranta moare ultima,eu totusi sper ca din ce in ce mai multa lume isi va da seama ca aceste repartitoare nu sunt potrivite pentru sistemul nostru de termoficare si vor renunta la ele.
Si ,domnilor administratori,luati factura de la RADET si calculati caldura ca pe vremuri,pe pausal!S-ar putea sa aveti o surpriza!
Congelare placuta!
Stati rau cu "artimetica"! Pe 80 unitati ati dat 200 lei? Pe cine vreti sa aburiti Dv.? Daca faceti o socoteala simpla reiese ca 1 unitate ar fi costat 2.5 lei.
Cine are repartitoare si are si o fisa personala la indemana se poate uita cat costa cu aproximatie 1 unitate...in oricare luna s-ar uita. La mine in febr costul este de 0.2373 lei cu tot cu consumul la comun. Pai e cam mare diferenta!

Acceptarea sau nu a acestora masoara interesul material al fiecarui proprietar si nu inteligenta omului.
Si stati rau si cu logica, nu numai cu matematica pentru ca porniti de la premiza ca in bloc indiferent de cat se consuma pe calorifere intra aceeasi cantitate de caldura. E ca la apa, nu se consuma mult la robinete, nici la contorul de bransament nu se inregistreaza consum mare.

Factura de la furnizor in conditii de bloc contorizat cu repartitoare in apartamente nu se compara ca valoare cu o factura la acelasi bloc daca consumul nu ar fi contorizat in apartament. Normal ca daca imparti la pausal o factura calculata pe un consum contorizat o sa revina mai putin pentru fiecare apartament, dar ia lasati la liber caloriferele, deschise la maxim si toata ziua si ati vedea cum "sare-n sus" valoarea facturii. Si atunci....n-am mai avea surpriza pe care o invocati....ar fi alta, de cat ar costa caldura....adica mult.
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
elga50, moderator
vulpisica a scris:

Nu pot sa cred cat de naivi si neinformati sunt oamenii!Lael are dreptate:RADET da caldura necesara incalzirii tuturor apartamentelor la capacitate maxima;contoarul RADET al scarii inregistreaza gigacaloriile furnizate.Aceasta valoare pentru o scara va fi aceeasi indiferent daca apartamentele au repartitoare sau nu.Costul caldurii date de RADET se imparte(simplist vorbind) la numarul de unitati raportate de proprietari si rezulta valoarea unitatii
se pare ca cel/cea neinformat/a sinteti dvs ... pentru incalzire, aparatura de masura montata in subsol este formata din mai multe componente ... debitmetru (masoara cantitatea de agent termic pentru incalzire ), sonda de temperatura pe tur, sonda de temperatura pe retur, unitatea centrala (cea care calculeaza cantitatea de energie consumata in bloc/scara)
cantitatea de caldura consumata reprezinta de fapt debitul de agent termic inmultit cu diferenta de temperatura dintre sonda de pe tur si cea de pe retur.
in cazul in care (ipotetic vorbind) toate caloriferele ar fi inchise, debitul de agent ar fi 0, si factura ar veni pe 0, chiar daca s-ar sesiza o diferenta de temperatura intre sonde datorate pierderilor prin tevile din subsol.
diferenta dintre asociatiile cu repartitoare si cele fara repartitoare se datoreaza faptului ca peretii au o inertie mare atit la incalzire cit si la racire. in cazul apartamentului cu repartitoare, in momentul in care acestea sint oprite camerele se racesc, la repornire trebuind o cantitate mare de energie pentru a asigura confortul termic necesar, iar diferenta dintre tur si retur fiind f mare (de aici ar rezulta un consum mai mare, debitul fiind acelasi .... vezi explicatia de mai sus). in cazul apartamentelor fara repartitoare, temperatura fiind constanta in incaperi (aproximativ), diferenta intre tur si retur este destul de mica comparativ cu cazul precedent.
in fine ... pentru aceste explicatii trebuie mai mult timp si in niciun caz in scris, explicatiile verbale fiind mult mai utile, dar esenta am scris-o mai sus
Argumente contra repartitoarelor de caldura sunt cu gramada, incerc prin acest post sa deschid ochii celor care nu si-au montat repartitoare de costuri, dar sunt pe punctul sa o faca.
- caldura in camera a scazut cu toate ca am caloriferul pornit la maxim
- platesc mai mult ca si inainte, cu toate ca cel putin 2 calorifere nu functioneaza constant
- nici vorba de amortizarea investitiei
- e normal sa fie asa deoarece vecinii care isi inchid caloriferele genereaza pereti reci, locuintele nu sunt izolate termic intre apartamente, un simplu motiv care ar trebui sa le faca ilegale. Ganditi-va la chiriasi, ei pleaca de sarbatori acasa, si bineinteles ca nu lasa caloriferele pornite. In cazul in care doriti sa beneficiati de caldura si confort clar nu este solutia potrivita.
Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
gigel84, utilizator
Mai mult decat atat, mai mult decat faptul evident ca unii isi inchid caloriferele si platesc frigul voluntar (pe vremea lui Ceausescu tot ei erau cei care injurau !) se afla aceia care au repartitoarele masluite. La momentul promovarii acestora, asupra administratorului nostru au fost facute presiuni sa forteze montarea acestora in blocurile pe care le pastoreau. Ceea ce a fost foarte simplu: o Adunare Generala doar cu acest subiect pe ordinea de zi, pensionarii au raspandit imediat vestea ca vor plati "cat vor consuma" sau chiar mai putin. Cine au venit la respectiva sedinta ? Doar pensionarii. Au indeplinit numarul necesar, 50%+1 si au hotarat montarea acestora. Ceilalti proprietari, fie salariati, fie neinteresati, desi capabili sa inteleaga smecheria, au lipsit, nu au votat contra si s-au trezit la usa cu montatorii: Asociatia a hotarat, semnati va rugam Conventia, ... si gata, mortul a fost plasat pe calorifere. Si au inceput scandalurile. Este imposibil sa incalzesti 3 camere avand 51 MP intr-o luna de iarna cu doar 25 lei. Sa fim seriosi. Doar in conditiile in care repartitoarele sunt masluite. Insa asta nu se poate dovedi, repartitoarele nu pot fi verificate. Mai mult, acestea au iesit de multa vreme din perioada de garantie de 3 ani asa cum vedem in Contractul incheiat cu Asociatia.
(Revin cu un nou mesaj despre cum nu putem sa incetam contractul cu firma T.)

Alte discuții în legătură

Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)
Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara repartitoare? drg75 drg75 Am constatat in blocul in care locuiesc o \"ceata\" destul de deasa in ceea ce priveste intelegerea aspectelor legate calculul cotelor de caldura cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)