avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoie de avocat ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoie de avocat ?

Buna ziua

O sa incerc sa exprim cat mai pe scurt si mai clar problema mea. E vorba de o mostenire ( un apartament) care conform legii se imparte 50-50% intre fratii defunctului si sotia supravietuitoare. Bunul a fost dobandit inainte de casatorie, iar parintii defunctului nu sunt in viata. In prima faza, fratii au refuzat succesiunea la notariat, nemultumiti de procentul de 50%. Au preferat sa mearga in instanta, insa pana la urma nu au deschis actiune, nu au mai facut nimic. Intrebarea mea e urmatoarea: Daca totusi ne intelegem pe cale amiabila in privinta procentului ( fie 50-50, 60-40, sau oricare altul), mai avem nevoie de avocat ? Inteleg ca oricum trebuie deschisa actiune, dar cum partile sunt deja intelese, se poate termina repede. In cazul de fatza, ne putem reprezenta singuri ? Nu mi-o luati in nume de rau, am mare respect pentru avocati si nu vreau sa diminuez importanta lor, insa....banii nu ne dau afara din casa si am vrea sa limitam la maxim costurile. O alta intrebare ar fi, in mod normal cat costa un avocat in cazul prezentat mai sus? Va rog, stiu ca depinde de la avocat la avocat, dar incercati totusi sa ma ajutati sa imi fac o imagine cat mai exacta a situatiei

Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:51, 6 Noiembrie 2009
buna seara!
cu ce nu este de acord unul din mostenitori/
cu cota legala ce i se cuvine?!
ar trebui sa intelega ca fie prin instanta, fie la notarul public cota pe care o va primi este aceeasi!
cu privire la partaj daca, copartasii nu se inteleg prin buna-invoiala, atunci se vor duce la instanta care va dispune intr-un fel sau altul.
Stimate utilizator alexandro, intoarceti-va la notar, daca spuneti ca v-ati inteles intre voi partile - ati scris ca unul dintre mostenitori a refuzat semnarea actelor - reveniti la biroul notarial unde au fost pregatite certificatele de mostenitor si semnati cu totii.
Din ce ati scris am inteles ca a existat doar intentia de a porni actiune in instanta pentru succesiune, dar ca nu s-a mai dat curs acestei intentii.
Notarul va emite certificatele de mostenitor cu cotele parti de mostenire legale ( asa cum ar da si instanta), iar comostenitorii vor putea sa faca tot la notar partajul succesoral, adica atribuirea bunului catre unul dintre ei, cu obligatia pentru cel care ramane cu bunul intreg sa ii despagubeasca in bani.
daca partile se inteleg se face tranzactie la instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral tramnai tramnai am facut succesiunea dupa parinti suntem 4 frati unul dintre noi a murit acum vrem sa facem partajul dar nu prea ne intelegem ce ar trebui sa facem [quot] (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire 48simona 48simona Buna ziua. Cum se poate obtine certificatul de succesiune in cazul divergentelor de opinie intre mostenitori? Cum se procedeaza cu instanta de judecata si ... (vezi toată discuția)
Succesiune vasileene vasileene Ce trebuie sa fac ,daca vreau sa deschid succesiunea dupa mama mea ,in cazul in care am un frate decedat si unul din copiii lui nu vrea sa colaboreze la ... (vezi toată discuția)