avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... După divorț, am descoperit o cameră de supraveghere ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

După divorț, am descoperit o cameră de supraveghere cu înregistrare HD pe montată de fostul soț. Vă rog să mă sfătuiți unde îl pot reclama, întrucât este inadmisibil să fiu urmărită și înregistrată în casa unde locuiesc

Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat , unde sa merg si ce sa fac .
Am divortat in luna mai anul acesta , s-a pronuntat divortul cu minori , copilul ramanand cu domiciliul la mine .
Domiciliul este un bun comun , achizitionat de dupa casatorie , pentru care nu s-a efectuat inca partajul .
Fostul sot a parasit domiciliul cu 1 an jumatate inainte de pronuntarea divortului , insa avand cheie de intrare .
In timpul divortului , dna judecator l-a informat ca nu are dreptul sa intre in casa , chiar daca este bun comun si participa la plata apartamentului , cat eu sunt cu minorul , neavand dreptul sa intervina pe timpul meu cu acesta .
Insa din intamplare , am descoperit o camera ascunsa de supraveghiere , cu inregistrare HD pe timp de zi si noapte , probabil instalata dupa divort .Am deconectat camera , probabil si-a dat semana , urmand ca ulterior sa nu mai gasesc cablurile de instalare a acesteia ( probabil a vrut sa stearga orice urma )
Va rog sa ma sfatuiti unde il pot reclama , intrucat este inadmisibil sa fii urmarita si inregistrata in casa unde locuiesc, sa mi fie violata intimitatea .

Multumesc!

Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bafta!
daca nu ati citit deja.
Orice camera de supraveghere instalata in domiciului comun , trebuia sa -mi fie adusa la cunostinta .
Asa cum acea locuinta este prevazuta cu camera de supraveghere pe holul de la intrare si in afara imobilului pt a filma strada si intrarea in bloc , ambele instalate de dumnealui , insa sunt camere la vedere , nu camere ascunse , folosite in situatii cu rea intentie.

Art. 226

Violarea vieţii private

(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;

d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Aveti filmarile sau inregistrarile prin care sa dovediti ca ati fost filmata si inregistrata?
Ati gasit camera si cablurile....si? Am si eu cutite in bucatarie, nu demonstreaza ca vreau sa-mi omor sotia. Nu puteti demonstra ca e camera sotului sau ca el a instalat-o sau ca el a venit si a luat firele. Este povestea dumneavoastra contra povestii lui. Sau poate o sa fie suficient de prost sa recunoasva

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

A facut cumva asta fostul partener?

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Bafta la plangere.

Dumneavoastra faceti ce doriti.
Nu uitati insa ca aveti un copil si ca toate aceste scandaluri si plangeri il vor afecta in ultima instanta doar pe el.
Daca printr-un miracol sa zicem tatal lui chiar ajunge la puscarie pentru ca v-a filmat ( daca a facut-o) cum o sa va mai puteti privi copilul care sufera ca are parintele la puscarie din cauza dumneavoastra?
Daca nu o sa reusiti nimic si o sa fiti trimisa la plimbare cu plangerea dumneavoastra, tot ce ati reusit a fost sa va enervati fostul partener si sa il faceti sa caute o modalitate sa se razbune.

Dar, asa cum am zis mai sus, bafta cu plangerea. poate va faceti timp sa ne povestiti si noua ce s-a intamplat.

Dle When, mi se pare ca suntet foarte afectat de situatie , ironic nu ?
Cumva ati fost intr-o situatie similara ? sau sunteti detectiv ?
Eu i-am trimis fostului poza cu camera gasita prin care am cerut explicatii : bineinteles ca nu s-a obosit sa raspunda . Dupa informare , firele au disparut , mare coincidenta nu credeti ?
Acea camera este una cu inregistrare HD , cu 10 m acoperire , cu transmitere in timp real ...probabil ca daca sunteti asa informat , stiti si ce camere ascunde de surpraveghere exista si cum functioneaza.
Un om dispus la asemenea mizerii , isi asuma ca un adult responsabil si urmarile , corect ?
Mai mult , daca plangerea ramane nefondata si dumnealui cauta o modalitate de razbunare pt o mizerie pe care el a facut-o , parerea mea este ca este mai prost decat a demonstart pana acum ...si excat ce ati scris dvs mai sus.... ce va spune copilul lui , dupa ce el in loc sa-si vada de viata lui cauta metode de razbunare impotriva mamei sale?
Si repet , stiam ca va face asta , era doar o chestiune de timp sa gasesc dovada . Daca va fi fondata sau nu , eu imi fac datoria de a-mi apara viata si intimitatea ..
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Eu i-am trimis fostului poza cu camera gasita prin care am cerut explicatii : bineinteles ca nu s-a obosit sa raspunda . Dupa informare , firele au disparut , mare coincidenta nu credeti ?

Nu e deloc coincidenta, e clar ca a venit si le-a luat. Insa pentru o condamnare penala este nevoie de mai mult de atat. Pentru ca nu l-a vazut nimeni intrand in casa si luand firele.
Sa presupunem ca eu sunt un judecator si am in fata fostul partener care si-a refacut viata alaturi de altcineva si care sustine ca se teme de dumneavoastra pentru ca sunteti nebuna si ii inscenati lucruri si dumneavoastra care aveti o camera prin care sustineti ca ati fost filmata si aratati un mesaj la care nu vi s-a raspuns si niste poze cu niste fire care sustineti dumneavoastra ca au disparut.
Cum pot fi eu sigur ca judecator ca nu dau o sentinta gresita? Prin dovezi. Cum dovediti dumneavoastra ca a fost cumparata de fostul partener camera, ca a fost instalata pentru a va spiona, ca v-a spionat si v-a inregistrat, ca apoi el a venit si a luat firele?
Lasati coincidentele sau ce mi se pare mie sau dumneavoastra. Nu condamni un om pentru ca exista o probabilitate mare ca el sa o fi facut.
Mai mult , daca plangerea ramane nefondata si dumnealui cauta o modalitate de razbunare pt o mizerie pe care el a facut-o , parerea mea este ca este mai prost decat a demonstart pana acum
- la modul in care a actionat vi se pare ca desteptaciunea e un lucru de care poate fi invinovatit?
ce va spune copilul lui , dupa ce el in loc sa-si vada de viata lui cauta metode de razbunare impotriva mamei sale?
- ca nu stie la ce se refera, ca el nu face nimic, ca dumneavoastra sunteti nebuna cu reclamatiile ca ati incercat sa il bagati la puscarie. Si gata.
Si repet , stiam ca va face asta , era doar o chestiune de timp sa gasesc dovada . Daca va fi fondata sau nu , eu imi fac datoria de a-mi apara viata si intimitatea ..

Mult succes va doresc! fara nici o urma de ironie.
Mergeti, depuneti plangere, urmati pasii legali insa va rog mult daca puteti sa ne transmiteti si noua deznodamantul. Puteti face plangere chiar din seara aceasta.
De fapt, va sfatuiesc sa nu lasati sa se scurga mult timp intre momentul gasirii si momentul plangerii.

Alte discuții în legătură

Utilizare bun comun in perioada divortului, montare camere inregistrare audio-video irinavasiliu irinavasiliu Buna seara! Sunt in divort cu sotul meu, din iunie 2013. A avut loc doar un termen si urmeaza al doilea in decembrie. Locuim intr-o casa, proprietate comuna ... (vezi toată discuția)
Buna seara, cum imi pot impiedica sotia sa ma inregistreze audio/video ... ionut.nechifor ionut.nechifor Buna seara, Cum imi pot impiedica sotia sa ma inregistreze audio/video in apartamentul nostru proprietate comuna? Mentionez ca a instalat fara acordul meu ... (vezi toată discuția)
Vecinul imi filmeaza copilul minor si sotia peste gard. buna ... iLL357 iLL357 Vecinul imi filmeaza copilul minor si sotia peste gard. Buna ziua, detin un teren imprejmuit cu gard de plasa de 2m si plasa de umbrire peste. Vecinul si-a ... (vezi toată discuția)