avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi de autor - Indemnizatia pentru crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi de autor - Indemnizatia pentru crestere a copiilor

Buna ziua,

Am facut ieri o vizita la DGSAPC pentru a ma interesa din timp despre hartiile necesare pentru a-mi inregistra niste venituri din strainatate in vederea indemnizatiei pentru cresterea a copiilor, dar am aflat in schimb, cu stupoare, ca veniturile din drepturi de autor nu mai sunt luate in calcul de la OUG 18 incoace pentru ca nu mai fac parte din veniturile din activitati independente. Cum e posibil asa ceva? Nu este o discriminare? Sunt totusi venituri pentru care se platesc impozite. Exista temei pentru o actiune in instanta?
Cel mai recent răspuns: Florin19775898 , utilizator 17:34, 8 Noiembrie 2018
Multumesc pentru raspunsuri! O noua decizie a guvernului roman de a incuraja munca.
Buna ziua.

Imi cer scuze ca ma bag in discutie. Inteleg ca dvs. sunteti angajat , insa ati platit CAS si CASS pentru venituri din drepturi de autor si dupa 23 martie 2018 ? Odata cu OUG 18/2018 , beneficiarii veniturilor din drepturi de autor nu mai sunt obligati la plata CAS si CASS daca au si calitatea de salariat...

On topic : Si eu sunt in aceeasi situatie , doar ca am avut un contract de drepturi de autor one-time pe 30 aprilie 2018 insa de o valoarea destul de mare. Am acceptat asa pentru ca taxele erau mai mici (doar impozit , pentru ca sunt si salariat) iar eu negociasem brutul. Daca stiam ca nu se mai iau in calcul , preferam sa fac sub alta forma , chiar daca incasam mai putin.
Acum pierd aproximativ 1300 lei la indemnizatie...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
tzantzaru, utilizator
Buna ziua,

Pana la urma am anulat cartea de munca de tot. Cred ca se va schimba oricum situatia si vor fi incluse si drepturile de autor in plata indemnizatiei. Cei de la Ministerul Muncii habar n-aveau de tampenia pe care au facut-o. Ba chiar cineva de acolo s-a certat cu mine ca nu e adevarat. Dar de, eu nu sunt deputat. Acum au realizat si ei care e adevarul cand a aparut in presa.

Florin
Buna ziua,

Sunt in urmatoarea situatie. Sunt angajat cu carte de munca si am avut doua contracte pt drepturi de autor. Unul din ele a fost pe 22 martie iar cel de al doilea pe 9 aprilie 2018. La calculul indemnizatie de crestere copil au luat in considerare salariul si doar contractul din 22 martie. Motivarea celor de la agentia de plati a fost ca ordonanta 81 nu se aplica retroactiv. Este corecta decizia lor? Mai sunt si alte persoane in aceasta situatie?

Multumesc
Buna ziua,

Eu inca nu am depus dosarul, dar raspunsul pe care l-ati primit e o bataie de joc si o incalcare a legii. Ordonanta e foarte clara:

(2) Pentru persoanele cărora li s-a stabilit cuantumul indemnizației lunare prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate începând cu data de 23 martie 2018, agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București au obligația de a stabili noul cuantum în termen de 60 de zile de la depunerea documentelor prevăzute la alin. (1) sau, după caz, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în cazul în care aceste documente sunt deja depuse..

Florin

Alte discuții în legătură

Declaratia unica pfa si pf cu venituri din drepturi de autor Bogozaur Bogozaur Buna ziua, Am cautat pe forum si nu am gasit un raspuns. Daca nu am cautat suficient de bine si s-a mai raspuns la o situatie similara imi cer scuze. Am ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil din venituri de drepturi de autor alexandru_ptc alexandru_ptc Buna ziua. Sotia mea lucreaza pt o companie cu un contract individual de munca nedeterminat. Mediul de activitate Media. In urma cu cateva luni a negociat un ... (vezi toată discuția)
Se calculeaza și sumele provenite din drepturi de autor la indemnizația de creștere copil? MariaKiky MariaKiky Bună ziua, În viitorul apropiat mi se va încheia concediul de creștere copil. Între timp, am rămas însărcinată, perioada de la încheierea ... (vezi toată discuția)