avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț cu partaj complicat. Cum pot dovedi în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț cu partaj complicat. Cum pot dovedi în instanță ce a făcut cu banii noștri?

Dupa perioade lungi si chinuite de încercări de a salva căsnicia de dragul copilului vreau sa divortez de tatăl copilului meu care consuma droguri ( nu acesta e motivul principal) ! Pe parcursul căsătoriei el a sustras din contul nostru comun suma de 18.000 de euro ( in 2 transe : oct 2016, Martie 2018) ! La prima suma el era trecut împuternicit bani erau venituri de dupa căsătorie in urma petrecerii de nunta, a doua suma banii fetiței de la botez trecuți pe numele lui doar pt programul banca pt locuințe ! Prima suma el a dat-o avans la un ap nou (am precontractul in copie)dupa care a trecut ap pe un prieten de al lui ( pt ca in caz de divorț eu sa nu am nici un ban de acolo), in Martie anul acesta a scos banii de la banca pt locuințe sa dea diferența la semnarea finala a contractului când trebuia sa primească cheile apartamentului ! Mie mi-a spus prietenul lui ca el a renunțat sa faca parte din aceasta schema pt ca eu i-am reproșat ca s-a bagat in familia noastră ! Acum nu stiu ce e cu apartamentul unde sunt banii soțul meu minte in continuu! Sunt plecată din Ro noi lucram in strainatate peste 2 sapt merg acasa dar sunt momente groaznice pt mine voi rămâne cu un copil , fără nici un fel de sprijin se pare ,el nu are loc de munca in strainatea are firma fără venit de un an de zile , inainte timp de 4 ani a avut venit, eu lucrez tot cu firma dar venit cât sa ma pot întreține
Mai am vreo șansa sa imi recuperez din bani ? El va fi obligat sa imi plătească pensie alimentara atât timp cât nu are venit dar pune bani Cash in jur de 1000 euro lunar pt a-și plăti masina luată in Lessing pe numele firmei? In ultim caz pot sa cer sa se împartă valoarea mașini ? Leasingul e luat dupa căsătoria noastră dar e pe firma lui de construcții ? Daca el fumează zilnic droguri ce legătura mai are dreptul sa aiba cu fetița ?
In țara unde suntem noi plecați gradinita fetiței e foarte scumpă ( aproape 800 de euro pt 8-10 zile pe luna plăteam cât mergea fetița noastră) actele le-am făcut pe numele meu ca sa fiu sigura ca o pot plăti cu ajutor de la stat ! Pt ca el nu are venit lunar am
Încetat sa mai primim ajutorul ala in consecință am fost nevoită sa scot fetița de la gradinita dupa 7 luni si va trebui sa înapoiez suma de bani inapoi primită ( in jur de 5000 de euro) ! Ma ajuta acest lucru in instanța daca dovedesc motivul pt care nu am mai primit banii ?
Va mulțumesc pt orice răspuns
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: IULIA-IULIA , utilizator 12:47, 29 Iulie 2018
Aşa este, îmi cer scuze.
Instanţele româneşti au competenţă alternativă în materia divorţului. Reg 2201/2003 nu exclude competenţa instanţelor româneşti, ci permite chiar desfacerea, în anumite condiţii, a căsătoriilor încheiate de cetăţeni români în UE.
Partile pot sa incheie o conventie cu privire la competenta teritoriala, in care sa aleaga orice judecatorie din Romania, daca niciuna din ele nu are locuinta in tara.
Doar in cazul lipsei conventiei partilor devine competenta Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.

Dar faptul că sunt domiciliaţi în străinătate rămâne valabil, chiar dacă au buletine româneşti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Puteti divorta in Romania in conformitate cu Regulamentul nr. 2201/2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000, care este legislatia comunitara aplicabila in situatia dvs. si care se completeaza cu legislatia romana in materie.

Potrivit art. 3 din acest Regulament, sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru:

a) pe teritoriul caruia se afla:

- resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
- ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
- resedinta obisnuita a paratului sau
- in caz de cerere comuna resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau-
- resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.

(b) de cetățenie a celor doi soți sau, în cazul Regatului Unit și al Irlandei, statul „domiciliului” comun.

De observant ca, este vorba de o competenta teritoriala alternativa, astfel ca exista posibilitatatea de a alege oricare din aceste instante, in cazul in care este competenta teritorial sa judece respectiva cauza.

Prin urmare puteti divorta in Romania, in baza art. 3 alin. 2 lit b) din Regulament.

De asemenea, sunt aplicabile dispozitiile art. 915 din Codul de procedura civila, care prevad ca:
(1) Cererea de divorț este de competența judecătoriei în circumscripția căreia se află cea din urmă locuință comună a soților. Dacă soții nu au avut locuință comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecătoriei în care se află cea din urmă locuință comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripția căreia își are locuința pârâtul, iar când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente internațional, este competentă judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.
(2) Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului București.
Sunt aplicabile si dispozitiile Legii 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat in materia divortului.

De mentionat ca, legislatia comunitara este obligatorie si se aplica prioritar fata de legislatia romana.

De asemenea, partea, cetăţean român cu resedinta în strainatate, poate veni personal la fiecare termen de judecata sau poate mandata un avocat pentru reprezentare, cu obligatia de a face dovada resedintei în strainatate.

Prin urmare, din puct de vedere legal puteti divorta in Romania, desigur dvs. apreciati daca va avantajeaza situatia in care procesul se va desfasura in Romania sau in strainatate, in functie de costuri, legislatia fiecarei tari, anumite circumstante care v-ar putea favoriza, etc.

Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Va mulțumesc pentru răspuns
Știți cumva eu daca intentez divorț in Olanda in condiția in care el nu are venit legal ( banii depune lunar in cont Cash) :
- va fi obligat sa plătească pensie alimentara ( daca da cam cât? Salarul minim e in jur de 1400e)
- mai am vreo șansa sa imi recuperez jumate din cei 18.000 euro scoși din Ro
-apartamentul meu din Ro va trebui să-l împart cu el

Va intreb pt ca sunt foarte tensionata in aceste momente dar luni voi contacta aici un avocat cel mai probabil roman care cunoaște legislația ambelor tari

CRISTINA HORTENSIA CIUREA a scris:
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Pentru a va raspunde la aceste intrebari ar trebui sa cunosc legislatia din Olanda.
Insa va voi raspunde ce s-ar intampla daca ati divorta in Romania:

- In ceea ce priveste pensia de intretinere, trebuie sa dovediti veniturile realizate de sot pentru ca instanta sa stabilesca pensia de intretienere in functie de aceste venituri;

- In cazul in care sotul nu realizeaza venituri sau nu puteti dovedi realizarea acestor venituri, instanta va stabili pensia de intretinere in functie de venitul minim din tara de resedinta, in cazul dvs. din Olanda;

- Referitor la apartamentul mentionat, acesta fiind obtinut inainte de casatorie, este considera ca fiind bun propriu si nu va fi impartit cu sotul;

- In cazul celor 18.000 Euro, care inteleg ca trebuiau folositi pentru cumpararea unui apartament, in cazul in care s-a achizitionat acest apartament (nu am inteles daca a fost cumparat sau nu), acesta este considerat bun comun al sotilor si va fi impartit in cote de 50% pentru fiecare dintre soti, cu exceptia cazului in care o anume parte din acesta suma de bani a fost oferita experes unuia dintre soti, insa trebuie facuta dovada acestui fapt;
- In cazul in care nu s-a achizitionat apartamentul, suma va fi impartita in principiu in jumatate, cu exceptia mentionata anterior.

In aceasta situatie, toate bunurile dobandite de dvs. si sot in timpul casatorie sunt considerate ca fiind bunuri comune si se vor imparti in functie de contributia avuta de fiecare la dobandirea acestor bunuri, contributie care trebuie dovedita.

Exista o categorie de bunuri dobandite in timpul casatoriei si pe care legea le considera ca fiind bunuri proprii, bunuri care nu se impart intre soti:

- bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
- bunurile de uz personal;
- bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
- drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
- bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
- indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
- bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
- fructele bunurilor proprii.

De asemenea, contribuitia dvs. in ceea ce priveste asigurarea unei locuinte sotului si plata utilitatilor, eventual si alte cheltuieli facute de dvs., va fi considerata ca o contributie adusa in cadrul casatoriei.

Situtia trebuie analizata insa in concret, in functie de dovezile de care dispuneti, respectiv - inscrisuri, martori, etc. si imprejurarile de fapt.

Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
O veste bună pentru divorţ şi partaj în Olanda:
Olanda este o ţară cu regim matrimonial special.
După căsătorie, toate bunurile separate ale soţilor de dinaintea sau în timpul căsătoriei devin BUNURI COMUNE indiferent de modul de dobândire. Totul devine comunitate de bunuri.

Alte discuții în legătură

Divort intre un cetatean roman si unul olandez mariastan mariastan Buna ziua, Sunt din Romania si sunt casatorita de aproape 3 ani cu un cetatean olandez. Din pacate, relatia noastra nu mai merge de ceva timp si am hotarat ... (vezi toată discuția)
Divort intre cetatean roman si cetatean kazakh, casatorie in romania ContSters426573 ContSters426573 Buna ziua, Nu stiu cum sa procedez in aceste lucruri. Sunt casatorit de 4 ani cu cetateana Kazakha. In 2013, in romania, bucuresti am facut casatora. Am avut o ... (vezi toată discuția)
Divort,partaj (roman-olandez) V V Buna ziua! Ma numesc Vali si as dori cateva informatii referitoare la partajul bunurilor si datoriilor in caz de divort .Situatia mea este urmatoarea: -sunt ... (vezi toată discuția)