Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o compensatie de 5.079 lei brut.
In aceste conditii, mai am dreptul la indemnizatia de somaj?
1. Abia acum am inteles despre ce e vorba.
2. Daca angajatorul a fost de acord sa nu mai veniti la serviciu in perioada preavizului, asta nu inseamna ca-i dadea dreptul sa nu va ponteze si sa nu il plateasca.
3. CCM la nivel de unitate sau de ramura nu trebuie sa cuprinda clauze mai putin favorabile salariatilor decat CCMUNN in care, la art.78, se spune ca trebuie sa primiti cel putin un salariu compensator.
4. Puteti contesta decizia de concediere (pentru nerespectarea preavizului) la Tribunalul din judetul de domiciliu. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Contestatia se face in 30 de zile de la data cand ati semnat de primirea deciziei.
5. In aceeasi contestatie cereti si salariul compensator. Acesta il puteti cere si separat in termen de 3 ani de la data concedierii.
Va multumesc de raspuns.
Dar tin sa va reamintesc ca nu am semnat nici o decizie ,ci doar am primit-o prin posta ,si nu una ci 3 decizii de concediere si specificat si preavizul in acea decizie,deoarece nu am vrut sa semnez pana nu imi elibera si adeverinta de somaj.
In conditiile astea mai pot contesta ?si la care decizie sa fac contestatie?banuiesc ca la ultima primita cu data de 20.10 .2009,deci am timp sa fac contestatie pana pe data de 20.11?
De aceea am pus problema cum au zis ca nu mai pot lua banii pe preaviz deoarece sunt inregistrata la somaj cu data de concediere 08.10.2009.
si ca nu pot lua banii din 2 locuri.#-o
Angajatorul e obligat sa va plateasca drepturile banesti la zi ( pana la incheierea relatiilor de munca) si daca nu vi le-a platit pana acum se considera ca sunt plati restante si nu au nicio legatura cu somajul.
Spuneti angajatorului ca ati contactat un avocat si ca daca nu va plateste aceste drepturi salariale(1 salariu pt.preaviz si minim 1 salariu compensatoriu) il veti actiona in judecata la tribunal! Eu asa am reusit sa-mi iau banii si veti reusi si dvs daca veti fi convingator.
Buna seara.
Revin din nou,am primit si raspunsul sesizarii facute la Inspectia Muncii,care din pacate nu imi este de folos cu nimic.
Doar imi spun ceea ce stiam deja,si anume ca SC este dizolvata ,si CM il pot ridica de la ITM.
Dar nu imi spun nimic in legatura cu banii pe CO pe 2006,si nici daca am dreptul la prima de nastere si anume un salaru mediu pe unitate.:(
Cu angajatorul nu pot lua legatura deoarece nu mai este de gasit,iar eu nu stiu daca o sa mai vad acesti bani.
Plus ca D_na de la somaj mi-a spus ca nici CM nu o am inchisa cum trebuie,si anume :
-trebuia sa faca o cerere de ridicare a suspendarii,si apoi sa imi incheie CM.
Cum ar trebui sa procedez ?
Sa merg in instanta si sa solicit :preavizul,salariul compensatoriu,banii co,si prima aceea daca este stipulat in ccm?
Daca firma este dizolvata,mai este litigiu de munca?
Sau incep un proces civil cu administratorul?
Buna seara
Va deranjez din nou,dar as dori un raspuns la nelamurirea mea de mai sus.
Daca a trecut o luna si ceva de la concediere,mai poate fi numita litigiu de munca daca intentez un proces impotriva angajatorului?
Sau daca firma nu mai exista ,pot da administratorul ei?
se va numi tot litigiu m,sau proces civil?
Concediere
dutzu
buna ziua!
am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)