avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitor direct deposedat prin contract v/c cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitor direct deposedat prin contract v/c cu uzufruct viager

Buna ziua,
Solicit o opinie in urmatoarea problema:
Tatal meu a decedat recent. In ultimii noua ani a zacut paralizat, in urma unui accident vascular cerebral. In aceasta perioada a fost ingrijit de a doua sa sotie(mama mea vitrega), care a beneficiat de pensia mare a lui, si de indemnizatia de intretinere persoana cu handicap-gradul I. Ambii locuiau in apartamentul proprietate comuna, achizitionat in timpul casatoriei. Mai am un frate vitreg, copilul sotiei din alta casatorie, pe care tatal meu nu l-a infiat de drept.
Problema consta in faptul ca la notar, la dezbaterea succesiunii, am aflat ca masa succesorala dupa decesul tatalui, nu cuprinde cota sa din imobil. Acesta se datoreaza unui act de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, redactat si autentificat notarial acum doi ani, prin care fratele meu vitreg a cumparat integral imobilul, de la ambii proprietari(tatal meu si mama sa). Suma declarata in contract corespunde valorii imobilului, si provine dintr-o donatie... :).
Intrebarea este: ce sanse mai am sa obtin ceva din suma primita de tatal meu in urma vanzarii?
(in contextul in care fiind paralizat nu putea cheltui un ban, mai ales o suma foarte mare, iar cheltuielile de intretinere si de boala erau acoperite, mai mult decat suficient, de pensia sa).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 19:36, 9 Noiembrie 2009
Buna ziua, puteti incerca ceva cu art.845 c.civ.
Sau puteti cere sa se aduca la masa succesorala bunurile ce au mai ramas in urma lui (mobila, masini, lopeti, sape, frigider, aragaz, etc).
Ok!
Dar in ce masura intelege termenii unui contract, o persoana care sufera de afazie cronica?
Cateva din simptomele afaziei sunt:- nu realizezi in ce zi a saptamanii suntem, in ce an, uiti azi ce am vorbit ieri, etc...
Este valid juridic un astfel de consimtamant?

Multumesc.
In caz de afazie cronica nu exista consimtamant valabil conform legii.
Se poate ataca actul pt lipsa discernamantului.
Vedeti insa termenul...

avocat Claudiu Lascoschi
La ce termen va referiti?
Termenul medical sau termenul de contestare?
Nu am semnat dezbaterea succesiunii, am amanat-o pentru documentare pana in 15.11.2009.
Daca semnez dezbaterea succesiunii pe masa succesorala ramasa disponibila, mai pot contesta ulterior contractul de vanzare-cumparare, care exclude in acest moment apartamentul ?

Multumesc.
Preferabil sa va opriti cu dezbaterea, ca ar insemna ca sunteti de acord si cu masa succesorala, iar dv. aici aveti o problema.
Atacati actul in instanta, vedeti insa sa va incadrati in termenul legal de 3 ani.

Alte discuții în legătură

Succesiune, eventual proces.as avea nevoie de ajutor într-o situație mai complicata. in ... Carmen7803 Carmen7803 As avea nevoie de ajutor într-o situație mai complicata. In 2015 mama suferă un avc in urma căruia rămâne cu afazie mixta (fara posibilitatea de a scrie, ... (vezi toată discuția)
Succesiune bani depusi in banca roxanam79 roxanam79 buna seara am o intrebare am primit o citatie in care sunt chemat sa dezbat o succesiune a unui bun imobil( care imi apartine printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! declaratie subsemnata... , cetatean roman, cnp.... ... Puternicus Puternicus Buna ziua! Declaratie Subsemnata... , cetatean roman, Cnp.... domiciliata in mun...., identificata...., in calitate de fiica a defunctului...., decedat la ... (vezi toată discuția)