avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar insistent cu solicitări de primire acte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar insistent cu solicitări de primire acte asociație. Orice proprietar este îndreptățit să facă oricâte solicitări dorește?

Buna ziua,

Unul din proprietarii complexului pe care-l reprezint, transmite solicitari de a i se pune la dispozitie diverse acte si documente ale asociatiei.

Nu le face pentru a verifica asociatia, cin din rautate, rea-vointa si sa enerveze.
Orice proprietar este indreptatit sa faca oricate solicitari catre asociatie?

Mail-ul poate fi considerat mijloc de a transmite o solicitare sau trebuie doar pe foaie si pusa in cutia postala a administratiei?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 13:24, 14 Septembrie 2018
Interventie moderator

@ flory_mr

Chiar ignorati atentionarile noastre privind postarea acelorasi probleme pe toate topicurile in care scrieti ??
@ flory_mr
Nu se pune problema de a ascunde ceva sau de a nu fi transparenti. Nu se pune problema sa secretizam si sa ascundem actele asociatiei. Problema se pune de a gasi o solutie mai eficienta pe care legea ne-o refuza , de a prezenta aceste documente oricui, si nu in modul cum se precizeaza in lege. Nici macar nu este de ajuns ca proprietarul doar sa vada aceste documente , ci presedintele trebuie sa-i puna la dispozitie documentele asociatiei in copie. Si daca proprietarul le primeste in copie ma intreb oare ce o sa faca cu ele, ca doar nimeni nu este nebun sa colectioneze facturi de utilitati si chitante de plata. Din aceste considerente mi se pare ca procedura legala este de-a dreptul arhaica , birocratica si fara aplicabilitate.
Ma intreb oare ce stie initiatorul acestei legi sau demnitarii care au votat-o despre statul la comun intr-un nenorocit de bloc ceausist. Sunt convins ca acestia stau in vile de multe sute de metri patrati.
Din pacate legea refuza orice alta alternativa ca proprietari sa-si poata reglementa printr-un regulament o alta solutie mai comoda. Sunt convins ca intotdeauna vor exista proprietari suspiciosi care vor bate zilnic la usa presedintelui sa-i ceara socoteala si explicatii, cand mai comod ar fi atat pentru presedinte cat si pentru proprietarul interesat ca acesta din urma sa se logheze pe o platforma electronica si sa-si poata descarca toate documentele asociatiei care-l intereseaza.
Reiau postarea mea de mai sus : " Ce regulament intern ? Aici e un abuz din partea unor presedinti ai asoc. de propriet. care desi au creata adresa de mail a asociatiei o utilizeaza discretionar si discriminatoriu doar pentru corespondenta personala cu tertii si refuza dreptul proprietarilor de comunicare pe aceasta cale conditinand depunerea solicitarilor cererilor in scris pentru a putea fi inregistrate .Explicatia pe care o dau este aiuritoare :
"Mail-ul asociatiei a fost facut pentru relatia cu partile externe, nu pentru cele interne deoarece asociatia nu dispune de resurse tehnice pentru vizualizarea acestor mail-uri tot timpul. si pentru a primi raspuns.Adresa asta de mail e poprietatea intelectuala a presedintelui sau a CEx ? Dar corespondenta cu" partile externe" nu se se inregistreaza in caietul intrari/iesiri ? " Cred ca adresa de mail a asociatiei de proprietari poate fi creata numai in urma deciziei CEx si nu poate fi custodia presedintelui asociatiei nu se poate ingradi dreptul membrilor asociatiei de a o utiliza (prin regulament intern) pentru trimitere solicitari si primire raspunsuri, este un parimoniu(un bun) al asociatiei de proprietari.Odata ce a fost creata adresa de mail este obligatia asociatiei de proprietari a inregistra corespondenta in registrul special intrari- iesiri.
Daca adresa de e-mail la care faceti referire nu este aferenta unui domeniu, creat pentru dvs. si care este suportat financiar de catre asociatie, DA adresa este creata in scopul simplificarii comunicarii, pe yahoo sau gmail, si poate fi creata de oricine. La terminarea mandatului cel care a creat-o poate sa o stearga (delete) - este proprietatea lui intelectuala. Este un bun al asociatiei repet daca suporta financiar asociatia costurile de intretinere.
lungdan a scris:

@ flory_mr
Nu se pune problema de a ascunde ceva sau de a nu fi transparenti. Nu se pune problema sa secretizam si sa ascundem actele asociatiei. Problema se pune de a găsi o solutie mai eficienta pe care legea ne-o refuza , de a prezenta aceste documente oricui, si nu în modul cum se precizează în lege. Nici măcar nu este de ajuns ca proprietarul doar sa vadă aceste documente , ci presedintele trebuie sa-i pună la dispozitie documentele asociatiei în copie. Si dacă proprietarul le primeste în copie ma întreb oare ce o sa facă cu ele, ca doar nimeni nu este nebun sa colecționeze facturi de utilitati si chitante de plata. Din aceste considerente mi se pare ca procedura legala este de-a dreptul arhaica, birocratica si fără aplicabilitate.

Așa cum dvs., ca „șefi” ai Asociației, dați în judecată proprietarii sau terții pe baza unor articole de legi, tot așa și proprietarii vă pot da oricând în judecată dacă au dovezi că dvs. n-ați făcut ceva legal sau statutar.
Din acest motiv orice proprietar, în orice moment, vă poate cere ORICE ACT al Asociației, pentru a dovedi că sunteți transparent. Proprietarului dat în judecată i se anulează dreptul la apărare și la informații, deoarece actele Asociației noastre sunt ținute sub cheie, de parcă ar fi secrete de stat !
De exemplu, în cazul meu, din 2014 le tot cer să consult și să foto-copiez actele Asociației, ba chiar Poliția Municipală i-a somat pe acești falși șefi ai Asociației să-mi dea actele cerute, dar ei refuză permanent, replicându-ne că doar dacă le cer Instanțele de Judecată, ni le arată ... vă dați seama cât de inteligenți sunt !
Vedeți somația Poliției trimisă către falsa noastră președintă, pentru a ne da actele cerute, dar ... [ link extern ]
De aceea vă spun, degeaba vă plângeți că vi se cer mereu documente spre studiu și copiere, pentru că dacă ajungeți în fața Instanței, judecătorii se uită doar la Petiția proprietarului respectiv, și dacă șefii Asociației au refuzat să se conformeze Legii 230/2007, vor fi obligați, fără comentarii, să se supună legilor !
Ce ziceți, nu e corect și legal ceea ce spun eu, știind că orice proprietar, dacă are suspiciuni că e fraudat, vă poate acționa în judecată, și n-o poate face decât adunând Înscrisuri ca probe la dosarul cauzei ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii acte asociatie Dana Marin Dana Marin Am solicitat presedintelui asociatiei de proprietari sa-mi puna la dispozitie actele asociatiei, mai putin cele contabile. Imi permite legea sa fac copii dupa ... (vezi toată discuția)
Legistatie de obligare administratorilor pentru publicarea facturilor Shareban Shareban Mai multi locatari dorim sa preluam copii de pe facturile folosite pentru calculul intretinerii si sa le ducem la o firma autorizata pentru un control. Suntem ... (vezi toată discuția)
Daca presedintele unei asociatii este singurul care are acces ... Vali P. Vali P. Daca presedintele unei asociatii este singurul care are acces la adresa de mail facuta special pentru acea asociatie, iar administratorul si cenzorul nu au ... (vezi toată discuția)