avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... N-ar trebui să facem sesizări către I.S.U. dacă ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

N-ar trebui să facem sesizări către I.S.U. dacă în Asociațiile de Proprietari nu avem deloc stingătoare contra incendiilor ?

Pregătiți-vă să faceți sesizări mai ales către Primărie, dar și către I.S.U., deoarece în Asociațiile de Proprietari în care existăm, nu avem stingătoare contra incendiilor în scările noastre, știind ce incendiu uriaș s-a întâmplat în București acum câteva zile, cu blocurile acelea ilegal construite.
IERI AM FOST LA INSPECTORII I.S.U. BRĂILA, SĂ VĂD DACĂ ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI SUNT OBLIGATE PRIN LEGE SĂ AIBĂ STINGĂTOARE.
Am vorbit chiar cu 2 inspectori (unul era șeful lor) care mi-au spus că nu pot obliga Asociațiile de Proprietari să aibă stingătoare și că nici legile din domeniu nu pot obliga șefii de Asociații să dețină stingătoare. Le-am zis că e imposibil să nu existe măcar o mică atenționare din partea I.S.U., știind că în Asociații pot fi și 1000 de persoane !
EXACT CUM BĂNUIAM, DUPĂ CE AM CITIT PE GOOGLE, ȘI CHIAR PE PAGINA I.S.U., ACEI INSPECTORI M-AU MINȚIT, DEOARECE ACOLO SCRIE CĂ „ASOCIAȚIILE SUNT OBLIGATE SĂ AIBĂ STINGĂTOARE LA FIECARE ETAJ AL FIECĂREI SCĂRI, CHIAR ȘI ÎN BUCĂTĂRII” !!!
Citez chiar de pe pagina I.G.S.U., urmând să cer chiar și Instanțelor, să verifice unde sunt stingătoarele cumpărate de șefii Asociației noastre din banii noștri, ai proprietarilor, în 2016, după tragedia de la Colectiv (au avut chiar și o hotărâre a Adunării Generale din 2016 care spunea că s-au cumpărat 29 de stingătoare ... dar ele n-au fost văzute niciodată):
<<< ÎNTREBARE: Care este dotarea minimă cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor pentru blocurile de locuinţe ?
RĂSPUNS: Potrivit prevederilor anexei nr. 6 la Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobat prin O.M.A.I. nr.163/2007, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Anexei nr. 5 la Normele de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor din domeniul lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei, indicativ NP-073-2002, aprobate cu Ordinul Ministrului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr.1992/2002, pentru fiecare nivel/apartament al clădirilor de locuit trebuie să fie prevăzut un stingător de incendiu cu performanţa de stingere echivalentă cu focarele 21A şi 113B, conform standardului de referinţă SR EN 3-7. Totodată, conform prevederilor art.119 din Normele Generale de Apărare Împotriva Incendiilor, pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături anti-foc. >>>
DETALII, AICI: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:58, 13 Septembrie 2018
Deja văd că refuzați să vreți să înțelegeți că e o obligație să ai stingătoare în blocurile cu sute de proprietari, știind tragediile cu incendii din ultimii ani ! Mai grav în cazul din Asociația mea ewste faptul că acestestingătoare obligatorii au fost plătite, dar ... ele nu există nicăieri (miroase a Delapidare).
De ce refuzați voi să citiți chiar pe pagina I.S.U., că sunt niște obligații ale Asociațiilor să monteze stingătoare, chiar la fiecare etaj (pare dificil, dar asta e legea).
[ link extern ]
CITIȚI MAI BINE ACEST ARTICOL SUGESTIV, CARE CITEAZĂ CE SCRIU CEI DE LA I.S.U. PE PAGINA LOR DE INTERNET: [ link extern ]
*** Românii care stau la bloc TREBUIE neapărat să afle asta. Viaţa lor depinde de aceste MĂSURI DE SECURITATE ***
Dincolo de dramele pe care le-a produs, incendiul de la clubul Colectiv a trezit vigilenţa autorităţilor, dar şi pe cea a românilor, care până în seara fatidică de 30 octombrie nu prea conştientizau pericolele care îi aşteaptă dacă nu sunt atenţi la anumite aspecte.
Unul dintre acestea este legat de apărarea împotriva incendiilor. Pe site-ul igsu.ro sunt sfaturi preţioase ce ne pot salva viaţa într-o situaţie de criză. Întrebarea este: câte dintre blocurile din România respect aceste prevederi ?
“Potrivit prevederilor anexei nr.6 la Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobat prin OMAI nr.163/2007, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Anexei nr. 5 la Normele de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor din domeniul lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei, indicativ NP-073-2002, aprobate cu Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr.1992/2002, pentru fiecare nivel/apartament al clădirilor de locuit este prevăzut un stingător de incendiu cu performanţa de stingere echivalentă cu focarele 21A şi 113B, conform standardului de referinţă SR EN 3-7. Totodată, conform prevederilor art.119 din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături antifoc.”

Cum e situaţia, oameni buni, toţi aberează când spun că e o obligaţie să ai mijloace de stingere a incendiilor în Asociaţii de Proprietari ?
Și acum, îi voi arăta lui Ynocentta și lui Latka că în multe locuri e o obligație ca Asociațiile de Proprietari să aibă mai ales stingătoare de incendii, dar și alte obligații pentru a preveni tragediile:
[ link extern ]
CITEZ:
1.2.9. Obligaţiile Asociaţiilor de Proprietari privind organizarea activităţii de P.S.I.:
1.2.9.1. Să numească din rândul membrilor Comitetului Executiv un responsabil cu probleme de P.S.I.;
1.2.9.2. Să asigure executarea controalelor P.S.I. de către o comisie numită în acest sens luând măsuri de înlăturare a neregulilor constatate.
1.2.9.3. Să analizeze semestrial activitatea de P.S.I. luând măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia.
1.2.9.4. Să desfăşoare activitatea de educare a locatarilor privind cunoaşterea normelor de prevenire precum şi a modului de acţiune în caz de incendiu. În acest sens se vor afişa la fiecare scară sarcinile ce revin locatarilor în caz de incendiu.
1.2.9.5. Să asigure dotarea cu mijloace de stingere a incendiilor (stingătoare), conform normelor în vigoare.
1.2.9.6. Să primească şi să rezolve sesizările locatarilor privind P.S.I. în limita competenţei.
1.2.9.7. Să mobilizeze cetăţenii (locatarii) la stingerea incendiilor, cu mijloacele pe care le au la îndemână.
1.2.12.8. Conducerea Asociaţiei trebuie să interzică:
Ø blocarea sau îngustarea căilor de acces, evacuare;
Ø depozitarea materialelor combustibile în poduri, case de scări, subsoluri;
Ø depozitarea substanţelor inflamabile în locuinţe, garaje în cantităţi mai mari de 25 l;
Ø exploatarea instalaţiilor de încălzire, electrice cu improvizaţii sau contrar normelor în vigoare;
Ø modificări, schimbări de destinaţie care ar periclita securitatea la foc a clădirii;
Ø blocarea hidranţilor interiori, stradali sau a conductelor uscate;
Ø compartimentări şi amenajări de boxe, de magazii, ateliere în poduri sau subsolurile tehnice;
Ø fumatul şi focul deschis în poduri şi subsoluri;
Ø amenajarea de parcări, garaje pe căile de acces, prin blocarea hidranţilor stradali sau conductelor uscate.

Și acum vedeți care sunt obligațiile primarului în materie de apărare împotriva incendiilor:
Primarul are următoarele obligaţii principale:
1.2.4.6. Dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite;
1.2.4.8. Organizează şi execută controlul respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la gospodăriile cetăţeneşti; informează populaţia cu privire la modul de comportare şi de intervenţie în caz de incendiu;
1.2.4.13 Analizează anual dotarea cu mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor şi asigură completarea acesteia, conform normelor în vigoare;
1.2.4.16. Analizează şi soluţionează petiţiile cetăţenilor în problema apărării împotriva incendiilor;
1.2.4.17. Îndeplineşte orice alte obligaţii prevăzute de lege pentru apărarea împotriva incendiilor a comunităţii locale.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi pare rau sa vi-o spun, dar ceea ce faceti aici, si nu numai aici, ci si in alte postari, pe subiecte de acelasi gen, in alte sectiuni ale forumului care ne gazduieste, ține de o anumita patologie. Ce nu inteleg (si poate nici alte persoane nu inteleg) este faptul ca nu va desfasurati razboiul dvs. personal nu aici, ci pe calea legala in fata unei instante, cu sau fara asistenta juridica. Nu cred ca nu avem ceva mai bun de facut, ca forumisti, decit sa va citim refularile permanente.

In ceea ce priveste aberatiile pe care le sustineti, v-am spus de prima data ca nu aveti dreptate, mai ales ca scrieti de prima data acest lucru si citati dispozitii legale care spun asta:
Totodată, conform prevederilor art.119 din Normele Generale de Apărare Împotriva Incendiilor, pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături anti-foc.

OMAI 163/2007 Anexa 6
3. Clădiri de locuit (cu caracter de recomandare): | 1 buc./nivel/ |
| - blocuri; | apartament |
| - locuinţe unifamiliale.


Amplasarea unui stingator la nivelul fiecarui etaj, este deci o recomandare nu o obligatie. Problema e ca acel stingator nu este in grija nimanui de pe nivelul respectiv, se poate fura, deteriora, trebuie verificat periodic, trebuie sa aiba un suport. Toate acestea sunt puse in lege, ca recomandare, pentru ca nu seamana doua ansambluri de locuinte intre ele, ca sa existe o norma tehnica obligatorie, ori legea trebuie sa fie clar aplicabila indiferent de situatie. Astea sunt niste constringeri reale cu care trebuie sa opereze o asociatie, care este pina la urma nu o companie, ci o persoana juridica cu caracter non-profit, condusa de niste oameni care trebuie sa gestioneze, imartial si delicat, niste interese comune. Nu cred, dupa cum va manifestati, ca ati fi in stare sa faceti asa ceva, tot ceea ce sustineti inseamna bani cheltuiti in plus pentru proprietari si asta permanent, cu stingatoarele alea si obligatii dificile pentru cei care ar raspunde de securitatea si intretinerea lor.

De aceea v-am intrebat, dvs. aveti stingator si paturica in bucatarie ? V-ati conformat normelor recomandate ? Aici e simplu, fiecare trebuie sa si le procure, sau sa le plateasca, daca dati voie asociatiei sa ia toata cantitatea. Aveti dreptul sa faceti taraboi, daca dvs. sunteti un exemplu de legalitate. Sunteti ?

Daca moderatorii din aceasta sectiune cred ca am sarit calul, pot foarte bine sa ma penalizeze, n-am de ce sa ma supar, dar cred ca anumite lucruri mai trebuie si spuse, nu numai subintelese.
Ultima modificare: Joi, 13 Septembrie 2018
latka, utilizator
Discutia pare sa degenereze fara a se aduce nimic nou in discutie.
Sunt suficiente elemente legate de legislatia in vigoare care pot convinge utilizatorii interesati pentru a lua decizia cea mai buna pentru fiecare.
Voi inchide discutia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echipament psi condominii! Maria2143 Maria2143 Buna ziua! Asociatiile de proprietari, condominiile, ar trebui sa aiba in dotare, in lista de inventar: stingatoare de incendii sau alte echipamente, ... (vezi toată discuția)
Stingatoare de incendiu mikifulgutz mikifulgutz Va rog mult invatati-ma cum se procedeaza intr o asociatie de proprietari in legatura cu stingatoarele de incendiu. La 6 scari, cu 4 etaje fiecare, cate ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea obtinerii avizului / autorizatiei de la i.s.u. drgs1 drgs1 O societate comerciala detine in proprietate 2 spatii comerciale situate la parterul unor blocuri. Unul dintre spatii are o suprafata de aprox. 55MP este ... (vezi toată discuția)