avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari încasează întreținerea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari încasează întreținerea doar prin casierie. Cum să procedez pentru a plăti cu cardul?

buna ziua
sunt proprietarul unui apartament in localitatea de domiciliu insa muncesc in alta localitate astfel incat pentru a plati intretinerea lunara nu ma pot deplasa in termen si uneori fiind plecat mai mult timp am restante, apoi casier intarzie, nu respecta programul de incasare si nu pot sa alerg dupa casier de la asemenea distanta, timpul meu chiar costa bani
am cerut plata cu cardul ca sa imi achit la timp obligatiile dar mi s a spus ca nu exista presedinte si nu pot plati cu cardul desi am inteles ca este obligatoriu sa se puna la dispozitie si un mijloc de plata electronic dupa 28 septembrie 2018

cum sa procedez pentru a plati cu cardul intretinerea ?

va multumesc
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:42, 26 Iulie 2019
Nu se poate face nimic in nicio instanta.
Articolul 56(1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și [...]
Ca asta e cauza principala pentru care unele asociatii nu au presedinte, nu vrea nimeni sa fie.
Plus ca nu poate nicio instanta sa oblige prezenta fie si a unui singur membru al asociatiei la AG => se poate sa nu se prezinte nimeni nici la reconvocarea reconvocarilor si sa nu se poate vota nimic.
Ca sa nu mai zic ca asociatia se poate desfiinta [intre timp], membrii se pot retrage din asociatie, deci prinde orbu' scoate-i ochii.

Sau ce sa faca instanta, sa oblige vreo banca sa deschida cont fara vointa beneficiarului, care vointa nu se poate exprima decat prin hot AG?!

Initiatorul mai are si alte optiuni:
- sa aranjeze cu un vecin sa plateasca pt el, urmand sa-i vireze vecinului suma intr-un cont daca vrea neparat "plata cu cardul" (in avans sau nu);
- sa-i ia nr de tel al casierului si sa aranjeze intalniri, nu neaparat in imobilul cu pricina;
- sa plateasca in avans pe 6 luni sau mai mult o suma estimata.
Nu conteaza ca asociatia nu are presedinte.
Asociatia poate fi chemata in judecata si obligata chiar daca nu are presedinte.Ar fi chiar culmea ca o asociatie de proprietari sa aiba un soi de imunitate de jurisdictie si sa nu poata fi chemata in judecata din propria sa culpa atunci cand nici nu respecta legea si mai creaza si prejudicii.
Solutii juridice se pot gasi dar trebuie apelat la profesionisti in astfel de cazuri.
Dreptul.este mult mai dinamic decat va puteti da seama.
Abuzurile au loc cel mai adesea atunci cand exista o lipsa de reactie din partea celui care ii sunt incalcate drepturile.O alta problema este si aceea ca in Romania se dau daune prea mici cel mai adesea.Ganditi-va cum ar fi ca membrii asociatiei si aiba de platit cate 100 lei pe luna timp de 5 ani peste cheltuielile normale.Ma refer la fiecare proprietar si nu la toti adica 100 lei inmultit cu 100 de apartamente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Asociatia este condusa de comitetul executiv, care are in atributii gestionarea tuturor situatiilor din activitatea asociatiei, inclusiv lipsa sau indisponibilitatea presedintelui. Comitetul ex poate deschide un cont la banca, emite o decizie si o prezinta la banca, imputerniceste pe unul dintre membri si administratorul sa gestioneze contul.
Nu e chiar asa de complicat!
E complicat cand nu stii si nici nu te obosesti sa gandesti sa gasesti solutii simple care sunt la indemna oricui.
cyan, moderator
CEx nu poate deschide cont in banca de capul lui (lor). Trebuie hot AG cu persoanele desemnate ca avand drept de semnatura plus alte amanunte, hot CEx nu e suficienta. Cel putin asa mi s-a servit la vreo 8 banci la care am solicitat eu actele necesare pt deschidere de cont.
In plus,
Art 57 Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:
a) în baza mandatului acordat de adunarea generală reprezintă asociația de proprietari în relațiile cu terții,

CEx nu poate incheia contracte (deschiderea de cont inseamna un contract cu terți)

Asociatia poate fi chemata in judecata si fara presedinte si fara CEx., adevarat. Dar nicio instanta nu poate obliga pe nimeni sa voteze in AG!!! Si nu poate dispune vreo sanctiune pecuniara sau de alta natura fara existenta vreunui prejudiciu sau fara temei legal.
Adunarea generala in momentul alegerii comitetului si a presedintelui i-au mandatat sa gestioneze activitatea asociatiei de proprietari, nu trebuie sa ii mandateze explicit pentru fiecare actiune sau decizie.

Cei din banci nu au habar despre atributiile adunarii generale si ale membrilor CEx.

Prin decizie a CEx se poate imputernici orice membru ori administratorul pentru a deschide si gestiona contul bancar ala asociatiei.

Nu ati precizat care a fost temeiul legal in baza caruia bancile v-au refuzat deschiderea contului insa in mod sigur ati solicitat deschiderea contului unui functionar, normal, insa trebuia sa solicitati sa discutati cu directorul sucursalei, sa ii explicati care sunt prevederile legale privind atributiile cexului unei ap, eventual sa ii solicitati in scris sa va comunice temeiul legal pentru refuz si modul de solutionare. Daca presedintele e mort, si nu reusiti sa alegeti altul viu, se blocheaza activitatea asociatiei?
Atata timp cat ati prezentat un document emis de CEx, cu stampila asociatiei, se considera ca reprezentati asociatia.
Bancile v-au cerut vreo procura autentificata la notariat cum ca reprezentati asociatia?

Acum sa gandim si din alta perspectiva, in AG se alege CEx, CExul trebuie sa aiba un presedintele care se alege dintre membrii alesi prin vointa sa, niciunul dintre cei alesi prin vointa lor nu isi asuma responsabilitatea de a fi presedinte, atunci ce mai cauta in CEX??
Sa faca selfiuri, sa se laude la neveste ca au fost alesi si ei in ceva?

Articolul 55
(1) Comitetul executiv are următoarele atribuții:
c) emite, dacă este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la îndeplinire a hotărârilor adunării generale și pentru respectarea prevederilor legale, a statutului și a acordului de asociere, precum și alte decizii ce privesc activitatea asociației de proprietari;

Adica poate emite o decizie pentru deschiderea contului bancar si sa nominalizeze persoanele care sa gestioneze contul.

n) gestionează situațiile excepționale și de criză;

Neasumarea responsabilitatilor unui presedinte de niciunul dintre membrii CEx reprezeinta o situatie exceptionala.

In opinia mea, daca nu exista nicio persoana dintre membrii CEx care sa isi asume sa fie Presedintele asociatiei si CEx, asociatia nu trebuie sa aiba comitet executiv, ar trebui sa se desfiinteze, sa isi vada fiecare de viata si proprietatea lui.
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Card bancar asociatie gera905 gera905 Buna ziua. 1.Asociatia detine la aceeasi banca un cont ptr fondul de reparatii si un cont curent ptr incasari si plati. Este obligatoriu sa renuntam la ... (vezi toată discuția)
Posibile nereguli la asociatia de proprietari ioanaandreeaa ioanaandreeaa Buna dimineata.In conditiile in care peste 2 zile se va tine adunarea generala pentru alegerea presedintelui si administratorului, este normal ca presedintele ... (vezi toată discuția)
Banii asociatiei de proprietari Anonim7777 Anonim7777 Buna ziua, Este corect ca banii asociatiei de proprietari sa fie pastrati in contul personal al administratorului de bloc? Care sunt ... (vezi toată discuția)