@tgeorgescu
Sunt de acord cu dvs, cu doua mentiuni, pe care va rog sa imi permiteti sa le expun, desi tin de pareri si experienta personala:
1. In afara politicienilor europeni, pe cei locali nu cred ca ii intereseaza prea mult protectia datelor personale ale cetatenilor. Singurele care intervin sunt autoritatile nationale si europene, iar aceasta doar daca sunt sesizate.
2. Un utilizator, oricat de competent in aria tehnica ar fi si bine documentat, poate obtine anterior cumpararii doar informatii limitate legate de software-ul unui produs. Va voi oferi un exemplu: eu, desi sunt utilizator experimentat al telefoanelor mobile (asa cum ii denumesc producatorii pe cei ce au folosit peste 5 ani un smartphone) si anterior cumpararii citesc manualul de utilizare, specificatile tehnice si chiar sute de opinii ale altor cumparatori, review-uri privind testarea tehnica hard-soft, etc, am avut surprize mari (ca sa nu spun chiar socante) legate de software-ul a cel putin 3 telefoane achizitionate.
In orice documentatie producatorul spune ca asigura complianta cu cerintele legislative locale, dar niciunde nu documenteaza solicitarile de acces la date, acorduri cerute pe parcursul instalarii programului, etc. Cel putin eu nu am vazut.
Desigur, experienta mea s-a limitat doar la produsele achizitionate si nu pot emite opinii obiective despre practicile tuturor producatorilor din domeniu.
tgeorgescu a scris:
1. Daca Google, Microsoft, Facebook, etc., ataca modul de viata liberal-democratic este o problema care trebuie dezbatuta de politicieni.
2. Exista modalitati de a folosi televizorul fara a oferi date de utilizare, cea mai simpla modalitate este de a nu-l cupla la internet. Apasa formal "Da, sunt de acord" dar de fapt nu e de acord si nici nu ofera date.
3. Cred ca se aplica si caveat emptor: putea afla cu mare usurinta ce fel de produs cumpara.