Buna ziua, daca o angajata a depus un document medical prin care solicita reducerea programului la 6 ore din considerente medicale pentru ca sarcina prezinta risc, dar in anumite zile aceasta sta 8 ore (fara a fi obligata), ce riscuri pot aparea in cazul unui control, a unui accident de munca sau traseu pentru angajator?
Va multumesc.
@Ionut.ion
Nu este bine sa ametim utilizatorii. Amestecati elemente in discutie: reducere program de lucru la 6 ore cu concediu de risc maternal.
Medicul specialist sau medicul de familie nu fac recomandari pentru reducerea programului de lucru fara a detine elemente concrete in dosarul medical al gravidelor.
Nu inteleg pe ce se bazeaza aprecierea dvs. ca nu sunt riscuri foarte ridicate dpvd ssm pentru securitatea si sanatatea unei gravide cu prgram de lucru de 6 ore. Cunoasteti riscurile profesionale identificate si evaluate de catre angajator in firma respectiva ? Pentru lucrul in birouri, la o prima vedere s-ar putea zice ca nu exista prea multe ricuri dpvd ssm. Complet fals, existand numeroase exemple in practica de zi cu zi.
In concluzie: existand o recomandare medicala pentru lucru in program de 6 ore al gravidei, adusa la cunostinta medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, iar programul de lucru redus la 6 ore fiind aprobat de angajator, orice eveniment nedorit inregistrat in cele 2 ore lucrate peste program sunt imputabile direct, angajatorului.
Buna ziua, riscul maternal exista, certificatele au fost eliberate corect, colegele chiar au ceva probleme, insa voiam sa stiu care este raspunderea angajatorului daca se intimpla ceva in acel interval orar.
Le-am trimis o informare prin care sunt rugate sa isi respecte programul, de aseemenea am discutat cu sefii de departamente sa monitorizeze programul acestora si sa le indemne sa isi incheie programul atunci cand acesta se termina.
Folositi cuvinte gen - "sunt rugate" sau "sa le indemne". Pentru angajator nu este suficient in cazul producerii unor evenimente nedorite in intervalul de timp din afara celor 6 ore.
Abordarea corecta este -"se interzice lucrul peste programul de 6 ore stabilit" sau "sefii de departament au fost instruiti sa nu permita". Pentru eficienta, astfel de dispozitii se dau in scris si se semneaza de luare la cunostinta de catre cei vizati.