avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintarea asociatiei de proprietari a devenit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintarea asociatiei de proprietari a devenit obligatorie ?

Nu sunt foarte sigur, dar fata de vechea lege, acum a devenit obligatorie infiintarea asociatiei de proprietari ? Nu cred ca am gasit ceva similar in legea 230/2007:
Legea 196/2018
Art. 104. -
(1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.
Cel mai recent răspuns: Odin112 , utilizator 16:42, 19 August 2022
Si eu sunt curios cum se face, am intrebat persoana ce-mi povestea asa ceva (are rude acolo), dar nu am un raspuns concret, tehnic documentat, doar povesti. O intelegere de un anume fel, parafata cumva, trebuie sa existe intre locatarii unui condominiu. Una dintre povesti e ca e desemnat un soi de "sef de scara" care, de exemplu, preia in nume propriu factura comuna de la furnizorul de energie electrica si gaz si o imparte apoi la ceilalti.
Din raspunsul dat de dl@CipM pe care il accept pentru ca e foarte logic, inseamna ca nu exista nici asociatie de locatari acolo, pentru a fi obligata transformarea in as. de proprietari. O fi fost facut ceva cu acordul si ajutorul primariei in acest sens. Daca nu ma insel primaria are un compartiment dedicat ce dialoga si controla asociatiile de locatari. Contractele pe apa or fi facute in nume individual direct cu furnizorul regional, care poate accepta contorizare individuala, dar cu montajul agreat de el.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarii deleaga pe unul dintre ei sa incheie contract in numele tuturor (utilizator colectiv). Asa e si la blocul de care am amintit, contractul cu furnizorii e pe numele unuia dintre ei (apa si electrica parti comune).
La Apa Nova Bucuresti gasiti actele necesare pt utilizator casnic colectiv la [ link extern ] /

Asociatiile de locatari au fost, poate mai sunt, numai in blocurile cu chirie la stat.
OK, e interesant, inseamna ca toata problema e cum se organizeaza proprietarii de acolo in a desemna acel utilizator colectiv si ce garantii exista pentru cel care va lua aceasta titulatura si va trebui sa-si recupereze banii de la ceilalti.
Cam asa. Asociatie nu merita decat daca exista rau platnici cronici, 'oameni de bine' sau cu gura mare.

In blocul cu pricina exista un fd de rulment aflat la persoana desemnata. Achita facturile, face impartirea, merge la usa fiecaruia direct cu o chitanta de mana si ia banii (uneori de 2 ori daca oamenii n-au cash). Nu se afiseaza nimic, nu exista penalitati, nu a existat sa fie cineva restantier in toata existenta blocului. In tot timpul asta a fost un acelasi titular de contracte care s-a ocupat si de administrare.

P.S. Cu cat sunt mai multi proprietari, cu atat creste sansa sa gasesti si uscaturi printre ei. De aia nu prea merge fara asociatie cand sunt multi proprietari. Mai conteaza si valoarea proprietatilor.
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2018
CipM, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Noua lege privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari (2019) okk okk Buna ziua stimata comunitate. Am aflat intamplator ca in anul 2019 s-a publicat o noua lege privitoare la Legea privind infiintarea si functionarea ... (vezi toată discuția)
Asociația de proprietari c iancu c iancu In prezent As..este de locatari. In afară de lumina pe scară şi femeia de serviciu toate celelalte utilități sunt separate. Fiecare apartament are ... (vezi toată discuția)