avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintarea asociatiei de proprietari a devenit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintarea asociatiei de proprietari a devenit obligatorie ?

Nu sunt foarte sigur, dar fata de vechea lege, acum a devenit obligatorie infiintarea asociatiei de proprietari ? Nu cred ca am gasit ceva similar in legea 230/2007:
Legea 196/2018
Art. 104. -
(1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.
Cel mai recent răspuns: Odin112 , utilizator 16:42, 19 August 2022
Va rog sa ma lămuriri dacă este obligatorie Asociatia de proprietari la un condominiu in care exista 8 apartamente, dar doua încă nu sunt vândute sau nu se știe dacă nu vor fi birouri și doua, practic sunt unite. Deci acum exista 5 apartamente. In condițiile in care la doua apartamente nu s-au mutat încă locatarii, liftul trebuie plătit de cei care încă nu domiciliază acolo? Cu mulțumiri
Aștept detalii și pe email
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
mcapata, utilizator
Daca sunt proprietari, da,

Bloc Expert a scris:

Daca sunt proprietari, da,

Nu înțeleg ce ați scris. La ce se referă “dacă sunt proprietari, da”?
Adica cheltuielile care se repartizeaza pe CPI se platesc de catre toti proprietarii chiar daca nu locuiesc acolo.

Legea 196/2018
Art. 104. -
(1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.

Traducere cum inteleg eu, poate te ajuta
Cum noua lege abroga legile de dinainte ei, si pentru ca exista pana la legea respectiva e obligatoriu sa se reconstituie, sau sa se desfinteze, desi eu cred ca daca legeile se abroga se autodesfinteaza, aici sunt nelamurit inca,
Daca nu exista, nu e obligatoriu, pentru ca nu exista posibilitatea de a face adunarea generala. Prima faza fiind in adunarea proprietarilor pentru a se hotari a exista adunarea de constituire in care se reglementeaza/ defineste adunarea generala.
Oricum asociatia de proprietari pana nu e trecuta de judecatorie nu exista ca persoana juridica,(oamenii par sa nu intelega ca persoana juridica nu exista in fiinta vie ci doar juridic)
Ca persoana fizica esti singur reaponsabil de cum iti administrezi proprietatea, iar daca se voteaza peste 50% asociatia de proprietari, administreaza, doar spatiile comune, platile apartamentui revin tot proprietarului nu administratorului de bloc.

Am intelegere?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Noua lege privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari (2019) okk okk Buna ziua stimata comunitate. Am aflat intamplator ca in anul 2019 s-a publicat o noua lege privitoare la Legea privind infiintarea si functionarea ... (vezi toată discuția)
Asociația de proprietari c iancu c iancu In prezent As..este de locatari. In afară de lumina pe scară şi femeia de serviciu toate celelalte utilități sunt separate. Fiecare apartament are ... (vezi toată discuția)