avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama mea ne-a cumpărat (mie și soțului) un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama mea ne-a cumpărat (mie și soțului) un apartament, păstrând pentru ea uzufructul viager. Acum suntem în divorț, se poate anula actul de vânzare cumpărare?

Buna ziua! Se poate anula un act de vanzare cumparare? Mama mea ne.a cumparat un apartament, si.a pastrat dreptul de locuinta, dreptul viager, insa m.a trecut pe mine( fiica) si pe sot la prorietari. Mentionez ca nu a primit nici un ban de la noi, practic a facut acest demers sa ne fie bine, insa am divortat de sotul meu, el gasindu.si pe altcineva. Ar fi nedrept sa aibe aceleasi drepturi in conditiile in care nu a dat nici un leu
Ultima modificare: Vineri, 9 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Din pacate contractul de vânzare cumpărare între părinți și copil casatorit este o idee extrem de proasta.In contract e mentiunea ca a primit banii, dar nu este adevarat.Sunt multe persoane din grupul nostru care stiu acest lucru. Va multumesc mult!
In acest caz nu pot decat sa ma adaug pe lista celor care v-au indicat sa negociati nuda proprietata cat mai repede.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de vanzare-cumparare perfectat este , in esenta, un act de donatie deghizata.

Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat sub rezerva uzufructului viager, insa fara plata pretului.

Sanctiunea aplicabila este nulitatea absoluta.

Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.

Pretul trebuie sa fie real, sincer si serios.

Sanctiunea nulitatii absolute poate fi ceruta de orice persoana justifica un interes, oricand.

Aceasta sanctiunea are ca efect repunerea in situatia anterioara, anume intoarcerea bunului in patrimoniul mamei dvs.

Actul , de principiu, se prezuma a fi un act de donatie deghizata.

Potrivit art.1091(4) cod civil nou "Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare".

In ipoteza in care nu doriti sa uzati de aceasta cale, instanta trebuie sa determina cotele -parti din dreptul de proprietate in functie de criteriile de individualizare, folosite la imparteala.

Instanta de judecata va avea in vedere modalitatea in care a fost perfectat actul.

Succes.

Sanctiunea care intervine in cazul unui contract de vanzare-cumparare, in cazul in care pretul nu a fost platit, este nulitatea relativa, art.1661 alin. 1 Cod civil este clar in acest sens.

“Vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi plătit.”

Art. 1091 alin. 4 Cod civil nu are nici o legatura cu speta dvs. si nu este aplicabil, intrucat se refera la stabilirea rezervei succesorale si a cotitatii disponibile.

De asemenea, fiind vorba de o nulitate relativa intervine problema prescriptiei, prin urmare actiunea poate fi promovata doar in termenul de prescriptie de 3 ani.

Sa spunem ca reusiti sa faceti dovada faptului ca pretul nu a fost platit (desi aveti o clauza in contract care spune altceva) si atunci contractul va fi calificat de instanta ca fiind o donatie deghizata, conform contractului incheiat de mama dvs. apartamentul a fost donat dvs. si fostului sot, fiind perfect valabil.
Un contract de donatie poate fi revocat doar in anumite cazuri, care sunt expres si limitativ prevazute de lege si in cazul dvs. nu sunt indeplinite conditiile pentru revocarea donatiei.
Cazul dvs. este complex si dificil prin prisma faptului ca actele autentice sunt anulate foarte rar, sanse sunt mici de castig.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2018
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
E o simulatie, insa trebuie vazute circumstantele si vorbit cu partile sa verificati daca se poate dovedi ca simulatia este intr-un anumit fel. de ce nu s-a facut donatie?
Mergeti cu actul la un profesionist, poate e mai usor sa negociati acum, decat sa asteptasti sa se trezeasca si domnul ca vrea o parte...

Alte discuții în legătură

Un prieten i-a lăsat casa soției, păstrându-și doar uzufructul viager. acum ar vrea să schimbe actul pentru că nu îi pasă de el și nu mai știe nimic de ea, cum să procedeze? aura19731991 aura19731991 Un prieten care e casatorit e despartit de sotie de 4 ani.ea l a convins sa ii lase ei casa dupa ce el a facut o operatie grea si ia scos un rinichi.are ... (vezi toată discuția)
Donatie sa contract de v/c annes3 annes3 buna ziua - am si eu o rugaminte la dvs cine ma poate ajuta cu un sfat. urmeaza sa ma casatoresc si mama mea vrea sa-mi lase casa sub o forma in care sa nu ... (vezi toată discuția)
In caz de divort ce se intampla cu apartamentul in care locuim? ovidiu2009 ovidiu2009 As dori sa aflu ce se intampla cu apartamentul in caz de divort? Mentionez ca apartamentul a fost cumparat de la socrii in baza unui contract de vanzare ... (vezi toată discuția)