avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mutarea de catre mama a copilelor de la scoala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mutarea de catre mama a copilelor de la scoala

Buna ziua sunt divortat din 2011 iar in urma casatoriei a rezultat 2 fetite. Fata cea mare de atunci locuieste cu mine,intre timp mai precis anul acesta si fata cea mica am inscris-o la aceeasi scoala. Mama in urma cu 3 zile a luat fetele si a disparut,ulterior anuntandu-ma ca vrea sa le transfere la o scoala din Bucuresti, actual fetele sunt inscrise la o scoala din jud. Cluj. Ce pot face in situatia asta? Custodia fetelor find comuna.
Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2018
Gabi 72, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:38, 13 Noiembrie 2018
Nu a inscris nimeni fetele la alta scoala.
Ca sa faca asta e nevoie de dosarul copilelor pentru transfer.
Daca notifica din timp scoala fetelor ca e custodie comuna si ca nu e de acord cu transferul atunci nu elibereaza nimeni nimic.
Neaparat insa trebuie depus la scoala fetelor copie dupa sentinta de divort care prevede autoritatea parinteasca comuna.
Intre timp, daca anunta DGASPC-ul si face ordonanta oentru domiciliul fetelor la dansul ( asta daca nu cumva e deja stabilit) are toate sansele sa obtina ce isi doreste. Vorbim totusi de o mama inconstienta care incalca dreptul copilelor la educatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
anuntati Ministerul Invatamantului de fals si ca scoala le-a inregistrat in fals si ele trebuie sa mearga la vechea scoala.

care fals? conform legii acordul de transfer e consultativ, cititi legea:
Ordinul 6152/2012 al MECTS:
Art. 135. -
Elevii au dreptul sa se transfere de la o unitate la alta, de la o filiera la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesionala la alta, de la o forma de invatamant la alta, in conformitate cu prevederile prezentului regulament si ale regulamentului intern al unitatii de invatamant la care se face transferul. Transferul se face cu avizul consultativ al consiliului de administratie al unitatii de la care se face transferul si cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii la care se face transferul.

in ce lege scrie ca trebuie sa mearga la scoala veche?
ce sa faca Ministerul Invatamantului? sa dea copiii afara din scoala? sa-i oblige sa se intoarca la Cluj?
Notificata sau nu, scoala e obligata sa asigure frecventarea invatamantului obligatoriu, mai ales, DACA, copilele au domiciliu la mama si mama sta sau s-a mutat la Bucuresti.
Scoala e obligatorie la varsta fetelor, indiferent de localitatea in care se afla unitatea de invatamant.
DGASPC-ul nu are ce cauta in filmul asta!
Important e la cine isi au copilele domiciliu si daca in prezent frecventeaza scoala.
Nimeni nu le va scoate de la cursuri pentru a le muta inapoi la scoala.
Articolul 148: Transferul elevilor în timpul anului şcolar se poate efectua, în mod excepţional, cu respectarea prevederilor art. 136-145, în următoarele situaţii:

a)la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului Bucureşti;
b)la recomandarea de transfer eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcţia de sănătate publică;
c)la/de la învăţământul de artă sau sportiv;
d)de la clasele de învăţământ liceal la clasele de învăţământ profesional;
e)de la învăţământul intensiv sau bilingv la celelalte profiluri;
f)în alte situaţii excepţionale, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar.

Puteti incerca insa o ordonanta ptr domiciliul fetelor la dvs, daca, asa cum scrieti, ele au locuit mereu langa dvs, de cand v-ati despartit.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2018
proastasatului, utilizator
Doamna Ps, conform a ceea ce ati spus dumneavoastra acordul tatalui trebuie cerut pentru inscrierea fetelor la noua scoala. Chiar daca e consultativ atunci cand e luat dosarul din scoala de unde pleaca e nevoie de acordul consiliului la scoala unde se duc. Iar consiliu ca sa isi dea acordul trebuie sa aiba la dosar acordul ambilor parinti pentru ca nu-i asa, e autoritate parinteasca comuna si deciziile importante referitoare la copii se iau cu acordul ambilor parinti.
De asemenea, in cazul de fata vad ca uitati sau nu mai mentionati nimic de parerea copilelor. Oare ele isi doresc sa schimbe scoala? Nu merita intrebate? ca au colegi, prieteni alaturi de care au crescut, cum credeti ca le este sa le smulga mama din mediul lor familiar si sa le duca la sute de km distanta fata de tot ce au cunoscut?
Daca mama a mutat deja scoala copilelor anuntati ca transferul a fost facut fara acordul dumneavoastra si solicitati anularea lui, astfel incat mama sa fie obligata sa returneze copilele si apoi sa faca totul si cu acordul dumneavoastra sau cu suplinirea lui ( daca nu cumva obtineti dumneavoastra intre timp domiciliul copilelor la dumneavoastra).
As dori insa sa subliniez ca initiatorul topicului spune ca in acest moment mama nu a facut nici un transfer si nu duce copilele la nici o scoala.
Scoala e obligatorie la varsta fetelor, indiferent de localitatea in care se afla unitatea de invatamant.
DGASPC-ul nu are ce cauta in filmul asta!

Ba da, tocmai, in virtutatea a ceea ce ati scris dumneavoasra, scoala e obligatorie iar mama nu duce fetele la scoala deci DGASPC-ul ar trebui sa se implice urgent.
pe principiul PS tatal poate sa ridice fetele si sa le duca la scala veche sau la alta scoala, fiiecare dintre parinti considerând ca sunt stapanii copileleor?
Scoala era obligata sa aiba acordul ambilor parinti, sa intrebe care e situatia parintilor, de la ce scoala au venit, cine si cum a decis de la Cluj la Bucuresti etc.

Sunt sigur ca s a facut in fals ca urmeaza sa aduca mama acceptul tatalui pana atunci au copii nevoie de scala ca m am mutat eu cu serviciul....

Totul in fals

Custodie comuna si domiciliu la mama, dar pe 26.11.2012 am fost dat afara din casa de ea cu fata mare de mana,atunci de numai 3 ani. De atunci fata mare locuieste cu mine si cea mica cu ea, specificand ca se vizitau vorbeau la telefon. Anul acesta am hotarat ca fetele sa locuiasca inpreuna si noi doi la fel la mine acasa. Am inscris-o si pe cea mica la aceeasi scoala si totul a fost bine pana saptamana trecuta cand la lucru find am fost sunat de la scoala ca fetele lipsesc. Cand am ajuns acasa am constatat ca disparusera toate 3. ,fara haine prea multe maxim 2-3 zile. De atunci de fete nu mai stiu nimic,iar ea ma tot ameninta ca ma decade din drepturi si sa-i dau semnatura sa inscrie fetele la o scoala din Bucuresti.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2018
Gabi 72, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se poate face transferul școlar fără consimțământul tatălui? CataAlex CataAlex Buna dimineata.Am o dilema din care nu pot iesi singur. Nu sunt implicat direct insa incerc sa imi ajut o buna prietena. Este vorba de o familie(sotii sunt ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca minor George Radu11 George Radu11 Buna ziua,. In apel, fosta mea sotie a obtinut domiciliul copilului la ea. Copilul are 13 ani. Copilul nu isi doreste acest lucru, cu atat mai mult cu cat, ... (vezi toată discuția)
Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal nu este de acord dynca dynca Buna seara! Sotia mea are un baietel din casatoria anterioara care prin hotarare judecatoreasca locueste cu noi fiind stabilit un program de vizitare de ... (vezi toată discuția)