avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mutarea de catre mama a copilelor de la scoala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mutarea de catre mama a copilelor de la scoala

Buna ziua sunt divortat din 2011 iar in urma casatoriei a rezultat 2 fetite. Fata cea mare de atunci locuieste cu mine,intre timp mai precis anul acesta si fata cea mica am inscris-o la aceeasi scoala. Mama in urma cu 3 zile a luat fetele si a disparut,ulterior anuntandu-ma ca vrea sa le transfere la o scoala din Bucuresti, actual fetele sunt inscrise la o scoala din jud. Cluj. Ce pot face in situatia asta? Custodia fetelor find comuna.
Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2018
Gabi 72, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:38, 13 Noiembrie 2018
sobolan de tomberoane:
Totul in fals

Calmati-va ca Doamne fereste puteti avea probleme de sanatate.
When eu nu am opinii personale pe care sa va cer sa le imbratisati. Eu v-am citat din Ordin. Acolo nu scrie ca scoala veche, scoala noua, una, ambele, ar fi trebuit sa-si dea acordul. Scrie un lucru clar insa si anume ca avizul scolii e unul consultativ.
De asemenea, in cazul de fata vad ca uitati sau nu mai mentionati nimic de parerea copilelor. Oare ele isi doresc sa schimbe scoala? Nu merita intrebate? ca au colegi, prieteni alaturi de care au crescut, cum credeti ca le este sa le smulga mama din mediul lor familiar si sa le duca la sute de km distanta fata de tot ce au cunoscut?

Nu uit nimic. N-a intrebat nimeni despre asta, dar daca ar fi intrebat, sunt de acord cu dvs!
Daca mama a mutat deja scoala copilelor anuntati ca transferul a fost facut fara acordul dumneavoastra si solicitati anularea lui, astfel incat mama sa fie obligata sa returneze copilele si apoi sa faca totul si cu acordul dumneavoastra sau cu suplinirea lui ( daca nu cumva obtineti dumneavoastra intre timp domiciliul copilelor la dumneavoastra).

Obligata sa returneze copilele, ziceti? Unde, cand domiciliul fetelor e la mama? (ma rog, pe hartie).
Acum ne-am lamurit ca legal domiciliul era la mama. Ca fiinta e nebuna si/sau nemernica la cum s-a purtat, asta e adevarat, dar nu schimba dispozitiile legale. Din pacate!
As dori insa sa subliniez ca initiatorul topicului spune ca in acest moment mama nu a facut nici un transfer si nu duce copilele la nici o scoala.

Asta e intr-adevar o problema si inca una mare! Verificati care e situatia si care sunt motivele si puteti face plangere mamei, caci impiedicarea copiilor sa frecventeze invatamantul obligatoriu e infractiune!

ps: In rest.... aveti dreptate. Dar ce folos daca legal nu ati facut domiciliul fetelor la dvs si acesta e inca la mama? Puteti incerca de acum incolo, invocand continuitatea.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2018
proastasatului, utilizator
Scrie un lucru clar insa si anume ca avizul scolii e unul consultativ.

Care e consultativ, scoala la care a mers copilul sau scoala unde urmeaza sa mearga copilul?
Ca nu e nimic consultativ, trebuie facut dosarul de transfer. Si tot asa scoala care merg copilele trebuie sa le primeasca, nu se trezeste nimeni cu 2 copile straine in clasa.
Iar parintele care le inscrie sau adultul care le inscrie trebuie sa demonstreze ca sunt copii lui si ca totul se face conform legii ( si fiind autoritate parinteasca comuna legea spune ca trebuie acordul tatalui)
Stimate user, va sfatuiesc sa inregistrati si sa aveti martori la amenintarile fostei partenere.
Anuntati astazi scoala sa nu autorizeze nici un transfer al copilelor si mergeti la Protectia Copilului sa anuntati ca fetele sunt retinute in a mai merge la scoala.
Gasiti un avocat si depuneti ordonanta de urgenta pentru stabilirea domiciliului minorelor la dumneavoastra.
Obligata sa returneze copilele, ziceti? Unde, cand domiciliul fetelor e la mama?

asa.....si unde e scoala copiilor? Aaaa da, in orasul in care locuieste tatal. Ok, atunci mama sa se intoarca sa inchirieze un apartament in orasul in care locuieste tatal si apoi sa lase copilele sa mearga la scoala pana cand obtine suplinirea de acord.
face plangere mamei, caci impiedicarea copiilor sa frecventeze invatamantul obligatoriu e infractiune!
- un sfat si mai bun, puteti merge la politie.
De atunci de fete nu mai stiu nimic,iar ea ma tot ameninta ca ma decade din drepturi si sa-i dau semnatura sa inscrie fetele la o scoala din Bucuresti.

Nu are nici o sansa sa va decada din drepturi.
Dati mailuri si sms mamei prin care o rugati sa va dea date despre copii si spuneti ca orprea fetelor de la a mai merge la scoala reprezinta infractiune.
Este o cursa contracronometru acum.
Daca mama depune prima ordonanta de suplinire acord pentru scoala pierdeti atu-ul pe care il aveti in acest moment.
Aveti toate avantajele ( din ce ati povestit) de a obtine ambele fete la dumneavoastra. Saptamana viitoare insa nu il veti mai avea. Este important cum si cat de repede actionati.
protectia Copilului, Ordonanta pe domiciliu si politia pentru infractiunea de a nu lasa copii sa mearga la scoala.
Saptamana viitoare va puteti trezi dumneavoastra cu plangere la politie ca nu va dati acordul si din cauza dumneavoastra nu merg fetele la scoala.
When ce anume e greu de inteles?
Ordinul 6152/2012 al MECTS:
Art. 135. -
Elevii au dreptul sa se transfere de la o unitate la alta, de la o filiera la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesionala la alta, de la o forma de invatamant la alta, in conformitate cu prevederile prezentului regulament si ale regulamentului intern al unitatii de invatamant la care se face transferul. Transferul se face cu avizul consultativ al consiliului de administratie al unitatii de la care se face transferul si cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii la care se face transferul."
Daca fetele sunt deja inscrise la scoala din Bucuresti, inseamna ca mama a obtinut aprobarea. Iar de la scoala de la care le-a luat, din jud Cluj, avizul era unul consultativ. Mie mi se pare cristial clear!
Ca nu le duce la scoala, e o chestiune separata de transfer.
Nu trimiteti omul pe piste false! Ce sa faca cu ordonanta de suplinire daca domiciliul e la mama? Sa-i suplineasca instanta mamei consimtamantul pentru o scoala in jud Cluj cand fetele se afla in Bucuresti? Hai sa nu batem campii.
Faceti dnule cerere de ordonanta ptr domiciliul fetelor la dvs si plangere la politie ca mama nu lasa fetele la scoala. Asupra acestui ultim aspect puteti sesiza DGASPC din Bucuresti, daca stiti exact adresa mamei.
Nu poate sa va decada din drepturi.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2018
proastasatului, utilizator
When ce anume e greu de inteles?

Eu am inteles, se pare ca dumneavoastra nu intelegeti.
Acordul NU este consultativ pentru scoala la care se muta minorele. Iar pentru a primi acel acord trebuie sa depuna hartie cum ca tatal, cel cu care autoritate parinteasca asupra minorelor este de acord.
In plus, daca tatal notifica scoala de unde pleaca minorele ca NU este de acord cu transferul, acordul lor nu mai este consultativ. Drept urmare nu pot elibera niste acte pentru minore cu care nu sunt de acord amandoi parintii.
E logic si la mintea cocosului. Din acest motiv trebuie sa notifice scoala sa nu elibereze nimic.
Daca fetele sunt deja inscrise la scoala din Bucuresti, inseamna ca mama a obtinut aprobarea. Iar de la scoala de la care le-a luat, din jud Cluj, avizul era unul consultativ. Mie mi se pare cristial clear!
Ca nu le duce la scoala, e o chestiune separata de transfer.

Nu, a scris userul mai sus. Fetele nu sunt inscrise in acest moment la scoala in Bucuresti iar mama cere acordul tatalui pentru a face asta, amenintandu-l ca daca nu il da va cere decaderea lui din drepturile parintesti.
Nu trimiteti omul pe piste false! Ce sa faca cu ordonanta de suplinire daca domiciliul e la mama?
- ordonanta pentru stabilirea domiciliului de urgenta la el. Doooh!
Sa-i suplineasca instanta mamei consimtamantul pentru o scoala in jud Cluj cand fetele se afla in Bucuresti?

Nu ati inteles despre ce e vorba. Copilele sunt oficial inscrise la scoala in Cluj. Userul face ordonanta pentru domiciliu la el si mama va fi obligata sa aduca copilele daca acesta castiga.
Faceti dnule cerere de ordonanta ptr domiciliul fetelor la dvs si plangere la politie ca mama nu lasa fetele la scoala. Asupra acestui ultim aspect puteti sesiza DGASPC din Bucuresti, daca stiti exact adresa mamei.
- adica tot la vorba mea ati ajuns.
Ordonanta pentru domiciliu, plangere la DGASPC acolo unde figureaza ultimul domiciliu al minorelor, adica la dumneavoastra si plangere la politie.
Insa neaparat sa faceti cat mai repede ordonanta pentru domiciliul minorelor si mai ales inregistrati mama ai faceti plangere la politie pentru amenintare si santaj.
În mod legal numai cu hotărâre judecătorească poate înscrie minorele la alta scoala daca nu are acordul tatălui.
Ar trebui ca tatal sa înștiințează școala ca nu este de acord si ca se afla in divorț.
Ar putea fi oportun si util sa se ocupe un avocat de aceste demersuri.

Si va decide instanța.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate face transferul școlar fără consimțământul tatălui? CataAlex CataAlex Buna dimineata.Am o dilema din care nu pot iesi singur. Nu sunt implicat direct insa incerc sa imi ajut o buna prietena. Este vorba de o familie(sotii sunt ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca minor George Radu11 George Radu11 Buna ziua,. In apel, fosta mea sotie a obtinut domiciliul copilului la ea. Copilul are 13 ani. Copilul nu isi doreste acest lucru, cu atat mai mult cu cat, ... (vezi toată discuția)
Mutarea domiciliului si scolii unui minor daca tatal nu este de acord dynca dynca Buna seara! Sotia mea are un baietel din casatoria anterioara care prin hotarare judecatoreasca locueste cu noi fiind stabilit un program de vizitare de ... (vezi toată discuția)