avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte apartamentul intre surori?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte apartamentul intre surori?

Daca A si B au avut impreuna un apartament si A a murit in 2016 si B in 2017, si au avut doua fete C si D , apartamentul se imparte in 2 parti, partea lui A si partea lui B. Apoi fiecare parte se imparte intre cele doua fete?
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator

Hamarsold300 a scris:

Se plateste la avere? Pai atunci de ce notarii m-au pus sa platesc in cazul altor succesiuni la cota pe care o primeam eu de la defuncti? Au incalcat acei notari legea ?

Taxele notariale se calculează la valoarea masei succesorale si se suporta de toti moștenitorii, proporțional cu cota ce revine fiecăruia.
Nu stiu de ce susțineri ca au platit 1/8 al primului defunct.
Prima moștenire a constat din jumătatea de apartament a defunctului 1.
Taxele s-au perceput la 1/2.
Pana acum nu am facut succesiunea , dar la toti notarii la care am fost au zis ca se face altfel, adica cele 2 fete platesc 1/8, 3/16, 3/16 si apoi 5/8. Parerea dumneavoastra care este, ca notarii astia m-au bagat in ceata de tot ? Cum trebuie platita succesiunea 1/4 1/4, 1/4 si 1/4 ?, Prima jumatate 1/2 :2 =1/4 pentru fiecare copil, si a doua jumatate la fel ?
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Hamarsold300, utilizator
Succesiunea se plătește jumi juma.
Pentru ca in final vor rămâne amândoua coproprietare in cote egale de 1/2.
Alti notari au impartit altfel , eu nu mai inteleg cum este corect. De exemplu un notar a zis ca mama care a murit prima a avut 1/2 din apartament si tata care a murit dupa ea 1/2. din apartAment . Si 1/2 din apartament dupa mama l-a impartit mie si sorei mele ( 1/4 din apartament mie si 1/4 din apartement sorei mele) iar 1/2 din apartament dupa tata l-a impartit mie si sorei mele ( 1/4 din apartament mie si 1/4 din apartament sorei mele), deci ar imparti practic apartamentul in 4 parti, si trebuie sa platim pentru fiecare patrime. Caci a zis ca fiecare jumatate se imparte intre cele doua surori. Deci daca apartamentul are suprafata de 51 mp ( utila) , desi la taxe si impozite scrie gresit 57,33 mp, dupa acest notar ar trebui sa platim de 4 ori pentru suprafata de 12,75 mp sau de 4 ori pentru suprafata de 14,3325 mp . E bine sau nu ? ( Desi daca stau bine sa ma gândesc tatal meu nu a detinut 1/2 din imobil, si mama mea nu a detinut 1/2 din imobil, ambii au detinut impreuna tot imobilul, nu stiu de ce notarii si dumneavoastra il impartiti in 1/2 .) Adica daca apartamentul are 51 mp se imparte in doua: 25,5 mp mama si 25,5 mp tata. Apoi eu iau 12,75 mp dupa mama, si 12,75 mp dupa tata, si sora mea 12,75 mp dupa tata si 12,75 mp dupa tata. Si la fel o sa se faca si cu curtea de 15,93 mp mp, o sa platim de 4 ori pentru suprafata de 3,9825 mp. E CORECT SAU NU? ( NOTARUL ASA A ZIS, UNUL DIN EI ) . A ZIS CA APARTAMENTUL S-AR FI IMPARTIT IN DOUA PARTI DACA AR FI FOST UN SINGUR AUTOR, DAR PENTRU CA SUNT DOI AUTORI SE IMPARTE IN 4. E CORECT SAU NU ? ( VA ROG SA BINEVOITI SA-MI EXPLICATI PE CAZUL MEU CONCRET, CA SA INTELEG SI EU MAI BINE, CA FIECARE NOTAR ZICE ALTFEL) .
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2018
Hamarsold300, utilizator
Nu stiu de ce insistati cu acel 4.
De unde deduceti dvs ca sunt 4 mosteniri, ca se împarte la 4, ca platiti de 4 ori?
Sa mergem pe ipoteza dvs...
1/2 a mamei se împarte la 2, cate 1/4 fiecare.
1/2 a tatălui se împarte la 2, cate 1/4 fiecare.
1/4 + 1/4, nu fac 1/2?
Nu veti avea la final fiecare cate o jumătate?
De unde acel 4???

Părinții dvs erau căsătoriți la data decesului?
Da, apartamentul e al amândurora.
Dvs aveti o problema cu faptul că fiecare sot se presupune că are cate o jumătate.
Nu sunteti de acord. Veniti dvs cu mijloace de proba și declarați alte cote.

Alte discuții în legătură

Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea .... monica g.f. monica g.f. Buna seara , Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el ... (vezi toată discuția)
Cat mostenesc? cerul cerul Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie. Noul sot ce drepturi are asupra ... (vezi toată discuția)