Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin urmare acest este un bun comun al sotilor , proprietate devalmasa.
Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa este faptul ca niciunul dintre cei doi soti nu are individualizata o cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
( aceasta operatiune de determinare a cotei -parti fiind realizata prin partaj).
Prezumtia de contributie egala a sotilor este aplicabila.
Aceasta prezumtie nu este una irefragrabila, ci poate fi combatuta cu orice mijloc de proba.
Asadar, pornind de la prezumtia sus enuntata, cota de 1/ 2 a sotului este transmisa prin deces.
Cota sotului supravietuitor este de 1/ 4 ( 1/4 din 1/ 2 anume 1/ 8 ).
Cota copiilor este de 3/ 4 ( 3/ 4 din 1/ 2 anume 3/ 8 ).
Fiecare are o cota de 3/ 16 ( 3 / 8 impartit la doi = 3/ 16).
Decedeaza celalat sot , cota de 5/ 8 se imparte in mod egal catre descendenti.
( 5/ 16 fiecare dintre descendenti ).
Fiecare va avea 3/16 + 5/ 16 anume 8 / 16 ( 1/ 2).
Da aveti dreptate, dar in realitate casa a fost cumparata doar de tatal meu, mama mea nu a contribuit cu nimic. Acum daca o sotie sta cu un barbat si ea nu contribuie cu nimic, nici macar sa plateasca gazele, curentul , etc, casa ii revine si ei. Mie nu mi se pare corect. Ar trebui sa revina doar copiilor. De obicei parintii când se despart ( nu e cazul meu), copiii raman la un parinte, apoi când moare celalalt parinte ( la care copiii nu au stat) , copiii nu mai fac succesiunea dupa acel parinte., decat in rare cazuri . , si casa ajunge la stat, daca acel sot nu se recasatoreste si nu are copii cu ce-a dea doua sotie. Nu mi se pare corect.
Nu stiu raluk0207 , ca notarii profita de faptul ca oamenii mor, si ca strang avere in timpul vietii, si noi urmasii platim taxa aia de succesiune ( sau cum se numeste ea) , uneori in grila este pusa o valoare mai mare, decat as putea sa obtin eu daca vand acel apartament marat . Pentru notari faptul ca moare un om e motiv de bucurie, ca notarul face bani din succesiune.
Dupa cum am spus, trebuie determinata exact masa succesorala dupa fiecare defunct.
Tot apartamentul a apartinul ambilor parinti.
Dar trebuie stabilita partea fiecaruia.
Procedural, in practica, pentru a simplifica lucrurile, se considera/presupune ca au apartinut in mod egal. De aceea, notarii au stabilit ca mama are 1/2 si tata 1/2.
Daca dvs detineti dovezi elocvente ca sotii nu au avut o contributie egala, ca unul dintre ei a contribuit mai mult la achizitionarea apartamentului, le prezentati la notar si declarati alte cote.
Pai este fireste ca mama nu a contribuit cu nimic, ea nici nu era nascuta când s-a facut acea casa . De fapt nici tatal meu nu a constribuit cu nimic. Cei care au facut casa a fost bunicul meu ( tatal tatalui meu) si sora lui ( matusa tatalui meu) .