avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte apartamentul intre surori?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte apartamentul intre surori?

Daca A si B au avut impreuna un apartament si A a murit in 2016 si B in 2017, si au avut doua fete C si D , apartamentul se imparte in 2 parti, partea lui A si partea lui B. Apoi fiecare parte se imparte intre cele doua fete?
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Nu asta e problema. Problema pe care nu o inteleg e ca notarul mi-a zis ca apartamentul se imparte asa. Apartamentul are 51 mp, deci tata are 25,5 mp si mama are 25,5 mp. Apoi eu iau 12,75 dupa tata, 12,75 dupa mama , iar sora mea ia 12,75 mp dupa tata, si 12,75 mp dupa mama. Notarul a stabilit 4 sume identice, si zice ca trebuie sa platim pentru aceste sume de bani. Deci de 4 ori pentru 12,75 mp. Adica sa zicem ca daca 1 mp costa 2000 de lei, platim succesiunea de 4 ori pentru o valoare de 25500 lei. E corect sau nu?
Hamarsold300, utilizator

Hamarsold300 a scris:

Nu asta e problema. Problema pe care nu o inteleg e ca notarul mi-a zis ca apartamentul se imparte asa. Apartamentul are 51 mp, deci tata are 25,5 mp si mama are 25,5 mp. Apoi eu iau 12,75 dupa tata, 12,75 dupa mama , iar sora mea ia 12,75 mp dupa tata, si 12,75 mp dupa mama. Notarul a stabilit 4 sume identice, si zice ca trebuie sa platim pentru aceste sume de bani. Deci de 4 ori pentru 12,75 mp. Adica sa zicem ca daca 1 mp costa 2000 de lei, platim succesiunea de 4 ori pentru o valoare de 25500 lei. E corect sau nu?

Dvs platiti succesiunea întreagă, adică pentru 51 mp.
Nu de 4 ori.
A "plati de 4 ori" înseamnă 51 mp× 4, 25.500 lei × 4.
Va exprimati "de 4 ori". Nu v-a pretins nimeni de 4 ori suma, de 4 ori suprafața întreaga, 4 mosteniri.
Moștenirea se împarte, dar la final platiti întregul.
raluk0207, utilizator
Nu e adevarat, notarul a zis ca se plateste altfel. De exemplu daca ar fi sa platesc pentru 51 mp x 2000= 102000 lei , taxa ar fi de aproximativ 1016,25 de lei, dar notarul mi-a zis ca se plateste de 4 ori pentru 1/4. ( Deoarece imparte jumatatea tatalui meu in doua mie si sorei mele , si jumatatea mamei mele in doua, mie si sorei mele , si rezulta 4 patrimi ( adica un intreg) , dar nu platim pentru intreg, ci pentru fiecare patrime in parte, si se ajunge la o suma mult mai mare, decat daca am plati pentu un intreg ) . Deci pentru suma de 25500 de lei ( cat reprinta 1/4, o patrime ) trebuie sa platim de 4 ori , adica ( adica 506,40 lei de 4 ori , asta inseamna 2025,60 lei) Deci cu 1009,35 lei mai mult decat daca am plati pentru un intreg. E corect sau nu? Mie asa mi-a zis notarul. Acum daca acel notar face calculul corect sau nu, eu nu stiu, pentru ca eu nu sunt notar. ( Eu suma de 2000 de lei/ mp am folosit-o ca sa dau un exemplu). Cred ca si la curtea de 15,93 mp o sa faca la fel. Dumneavoastra ce parere aveti ? ( Notarul ne-a zis ca platim mai mult din cauza ca asa e legea, si noi nu obtinem acest intreg de la un singur om, ci de la 2 oameni ) . E ciudat acest lucru. Deci daca eu obtin un imobil de la un om taxa e mai mica, si daca il obtin de la mai multi oameni taxa e mai mare . DUMNEAVOASTRA CE PARERE AVETI ? MIE NU MI SE PARE ACEST LUCRU CORECT, DAR DE ASA ESTE FACUTA LEGEA IN FAVOREA NOTARILOR, SA NE JUPOAIE DE BANI.
Hamarsold300, utilizator
Este interpretarea pe care o dati dvs.
Ati inteles total gresit.
Dvs va platiti cele 2 patrimi (o patrime de la mama, o patrime de la tata). La fel si sora.
Si o patrime+ o patrime, fac o jumatate.
Deci dvs si sora suportati totul in parti egale, la valoarea masei succesorale dupa mama si la valoarea masei succesorale dupa tata.
Sau vreti sa platiti dvs si partea surorii...

Sa zicem ca e 2000 lei/m.p.
51 m.p x 2000 lei/m.p = 102.000 lei.
Dat fiind ca nu mi-ati raspuns la intrebare, o sa consider ca parintii dvs erau divortati.
Asadar, masa succesorala dupa mama inseamna 1/2, adica 51.000 lei.
Si se imparte, intre dvs si sora, in parti egale de 1/2.
Taxele notariale la valoarea de 51.000 lei sunt de aproximativ 612 lei + tva, inseamna 728 lei.
728 lei, suportati de mostenitori, proportional cu cota ce revine fiecaruia, inseamna 364 lei de fiecare.

La fel si masa succesorala dupa tata. 1/2 inseamna 51.000 lei.
Astfel, taxele notariale sunt de 612 lei + tva, adica 728.
728, impartiti egal intre mostenitori inseamna 364 lei.

364 lei (de la mama) + 364 lei (de la tata), inseamna 728 lei de fiecare pentru ambele succesiuni.
De unde v-a rezultat dvs "de 4 ori"?

Observ ca va invartiti in continuu in jurul degetului, ca sa ajungeti la aceeasi concluzie si sa insinuati acelasi lucru, ca notarii fac si dreg.
Suntei nemultumit? Nu faceti succesiunea. Stati asa, ca nu va obliga nimeni.
Parintii mei nu erau divortati.
Hamarsold300, utilizator

Alte discuții în legătură

Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea .... monica g.f. monica g.f. Buna seara , Dupa moartea tatalui meu ,mama mea s-a recasatorit ,iar cel de al doilea sot al mamei avea 2 copii din prima lui casatorie .Mama s-a mutat la el ... (vezi toată discuția)
Cat mostenesc? cerul cerul Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie. Noul sot ce drepturi are asupra ... (vezi toată discuția)