avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot cumpăra un apartament de la tata, astfel ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot cumpăra un apartament de la tata, astfel încât soțul meu să nu aibă niciun drept asupra lui în caz de divorț?

Buna ziua, exista vreo posibilitate sa fac contract de vanzare cumparare pt un apartament, proprietar este tatal meu si eu vreau sa-l trec pe numele meu, dar in cazul unui divort, sotul sa nu aiba dept de partaj?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
In acest caz donatia poate fi sigur atacata.
Se poate potrivi donatia dar o va ataca sora si doamna a aratat clar acest aspect, cred ca partile stiu cel mai bine relatiile si raporturile dintre ele si noi nu le judecam pentru ca nu avem acest drept si stiu care sunt motivatiile pentru care doresc sa incheie anumite acte, este valabil atat pentru tata, cat si pentru fiica.
Daca incheie un act de vanzare -cumparare trebuie sa existe un pret.
Poate incheia un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, cred ca se potriveste cel mai bine situatiei.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Da de ce sa nu incheie intretinere simpla?
Zau daca inteleg ce are toata lumea cu vanzarea...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de întreţinere este actul prin care o parte se obligă să efectueze prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii celeilalte părţi sau a unui terţ, pe o anumită durată.

Dacă părțile nu au prevăzut în contract durata întreţinerii sau au menționat numai caracterul viager al acesteia, atunci debitorul întreținerii îi datorează creditorului întreținere pentru toată durata vieţii acestuia din urmă.

Contractul de întreținere este reglementat de Art. 2254 și următoarele din noul Cod Civil.

Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil referitor la forma contractului de întreținere, acesta se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute.

De asemenea, este nul absolut atât contractul care stipulează o obligație de întreținere constituită pe durata vieţii unui terţ care era decedat în ziua încheierii contractului, cât și contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o obligație de întreținere pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.




Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Bun.... sa lamuresc putin pe toata lumea, pt ca de la o simpla intrebare am ajuns sa mi se vorbeasca de ce este moral si ce nu.....
Sora mea este fiica tatalui meu din alta casatorie, s-a casatorit cu un taximetrist care are si alte activitati vicioase, a inrait-o foarte tare pe sora mea si le face zile fripte parintilor mei... tatal meu este foarte bolnav, mama face citostatice si tot asa.... sora mea îi preseaza foarte mult sa vanda apartamentul in care locuiesc eu, si cele 2 case din provincie, 1 fiind data surorii mele..... dar tot fara acte ca si mie, la libera intelegere. Tatal meu vrea sa ne faca acte cat mai este in viata, atat mie cat si ei.... cert este ca ea vrea contract de vanzare cumparare, eu vreau un act care sa ma asigure ca apartamentul nu face obiectul unui partaj si nici sora mea sa nu ma poata ataca in instanta. Sotul meu este un om bun, dar care s-a saturat de situatia cu sora mea si ai mei parinti, inevitabil sunt tensiuni mari intre noi doi. Nu imi doresc un divort, avem 2 copii imreuna, dar timpul trece si omul se schimba. Acesta este motivul pt care vreau ceva sigur pt toata situatia mea, daca exista vreo cale.
Eeeee, vedeti dv., alta e situatia...
Intai, sa clarific, nu va judeca nimeni, sunt cerinte ca un act sa stea in picioare ca el sa nu fie imoral, de exemplu. Multe cerinte, or noi trebuie sa stim situatia ca sa gasim un act sau mai multe potrivite situatiei dv.
In opinia mea testamentul sau donatia sunt cele mai potrivite acte in acest caz. Intai, pentru ca la vanzare trebuie sa platiti pretul, in lipsa platii, tot donatie se va considera.
Apoi, pentru ca ambele mostenitoare primesc ceva, donatia nu va incalca drepturile celeilalte, asa incat nu vad de ce sa se desfiinteze.
In plus, donatia poate fi facuta de tata doar catre sora, ca bun propriu. Poate avea limitari, interdictii, asa incat sa incerce sa o protejeze de influente nepotrivite.
Spuneti-i surorii dv. ca nu se poate vanzare fara plata pret. Prin banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Kitycat Kitycat Mentionez ca mama vrea sa imi lase casa doar Mie , Eu avind inca doua surori deja casatorite . Ele sint de acord in aceasta privinta dar poate fi contestata ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)