În blocul meu sunt diferențe mari la sumele calculate pentru plata căldurii, deși apartamentele au aceeași suprafață. Cum pot afla dacă sunt corect calculate?
Buna seara locuiesc in Oradea intrun bloc cu 4 etaje(l-am cumparat de curand). Acum la afisarea asociatie am ramas foarte uimita sa vad ce diferente mari de caldura se platesc de la un apartament la altul avand aceeasi suprafata toate apartamentele( 49) .Este normal asa difernte de pret. Am fost la asociatie sa intreb si eu si mi s-a spus ca sa scumpit caldura (dar intrebarea mea este doar la 2,3 apartamente)?Cum
pot afla daca este corect calculata?
I0nutz83
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Faceti sesizare scrisa.
Nu cred ca puteti participa dar va vor trimite raspuns cu concluziile.
Din pacate nu aveti de unde sti daca sunt intelesi sau nu.
Oricum, din punctul meu de vedere este o problema care ar trebui sa-i intereseze pe toti proprietarii nu doar pe d-voastra.
Ar trebui sa discutati si cu altii, sa faceti o Adunare Generala si sa stabiliti acolo exact cum se calculeaza si eventual sa schimbati presedintele daca nu lucreaza corect.
Pana la urma, daca tot se calculeaza ca si cum ati avea repartitoare atunci montati repartitoare si macar asa stiti ca cel putin nu va pune cineva niste valori din burta.
Adam Grecu
Doamna,
Ne aflam la ora de ras !
Ziceti ca nu aveti montate repartitoare, atunci cum/de unde i-a administratorul unitatile consumate, rezultand costuri diferite?
Sigur, bulibaseala este maxima in zona si cred ca Primaria o incurajeaza !
Daca aveti numai apartamente cu 2 camere - probabil toate la fel (ca la mine in bloc), repartizarea costurilor cu incalzirea locuintelr trebuie sa se faca in pausal, nu dupa suprafata radianta ci dupa suprafata locativa, cam asa:
- se aduna sup. locative de la toate apartamentelen din scara si rezulta Sup. loc. totala (mp);
- suma totala a facturii din scara dvs. se imparte la Sup. loc. totala, rezulta lei/mp:
- acest ultim rezultat se inmulteste cu sup. locativa a fiecarei locuinte, rezulta costul cu incalzirea locuintei;
- acest exercitiu este valabil si in cazul in care blocul /scara are in componenta apartamente cu 1 - 2 -3 -4, etc. camere.
Va doresc mult succes!
Buna ziua am pus si eu problema asta , de ce nu se calculeaza la metri utili pt ca toate apartamentele sunt la aceiasi metri patrati,dar administatorul a venit si a zis ca îl obliga legea sa socoteasca caldura dupa suprafata radianta,dar problema ii ca el nu o socoteste nici dupa suprafata radianta ci dupa unitati de masurare cu repartitoare.Pe foile de la dosar fiecare apartament unde are masurat suprafata radiant jos pe aceiasi foaie apar unitatile astea de masurare, nu am înteles de ce le-a transformat in unitati( daca noi nu avem repatitoare).Pe el daca îl intrebam de ce ?ne spune ca pretul calduri ii tot acelasi doar ca ii lui mai usor sa calculeze asa.
Adam Grecu
La dvs. nu are cine sa-l puna la punct pe monseure adminul:
1. Niciodata nu s-a facut calcului repartizarii costurilor cu incalzirea locuintei proportional cu suprafata radianta; a fost o incercare la un moment dat, dar s-a renunțat repede;
2. Daca nu aveți repartitoare de costuri, repartizarea se face in pausal, asa cum v-am indicat mai susș este mult mai usor decat bazaconiile afisate acum pe lista de plata, mai mult toate aparrtamentele vor avea repartizata aceeasi suma;
Probabil ca administratorul dvs. favorizeaza, in mod sigur anumiti proprietari. Daca tot sustine gogomania cu ...a zis ca îl obliga legea sa socoteasca caldura dupa suprafata radianta... - sa va arate legislatia care il obliga sa calculeze asa. Pe de alta parte, discutati cu conducerea si cenzorul as. prop. - sau nici acestia nu stiu cum se calculeaza sua chiar lor le convine acest mod de calcul.
Chiar m-ati facut curios - sa ne tineti la curent cu evolutia demersurilor, dar implicati-ii si pe vecinii dvs. !
Succes!