avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conform Legii 196/2018, președintele asociației ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conform Legii 196/2018, președintele asociației poate propune măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul, hotărârile și deciziile asociației. Care ar putea fi aceste măsuri?

Buna seara,

Conform art.57 lit. h din Legea 196/2018, presedintele asociatiei poate propune masuri impotriva celor care nu respecta regulamentul, hotarariile si deciziile asociatiei.
As dori sa stiu care ar putea fi aceste masuri?

Hotararea AG: Este interzisă parcarea a mai mult de o masină per apartament pe proprietatea comună din jurul blocului.
Sunt foarte multi locatari care nu respecta aceasta regula.
Intrucat nu contravine niciunei legi ci doar a unei hotarari luate in AG, nu stiu ce masuri pot fi luate impotriva celor care nu respecta regulamentul.

Multumesc.

Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AnittaClaudia , utilizator 14:53, 4 Martie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar Politia Locala poate dispune amenzi daca se parcheaza neregulamentar pe proprietatea comuna? Stiam ca doar pentru parcarile pe domeniul public poate dispune amenzi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cred ca aceasta e o speta civila, intre coproprietari. politia nu are a se amesteca. oricare ar fi regula, daca nu se respecta, ea nu exista. si nu se respecta daca nu exista sanctiuni. e un caz concret in care statutul trebuie amendat.
Pentru situatii gen apometre exista lucruri cum ar fi pausal sau repartizarea pierderilor. Asociatia de proprietari nu are nici o metoda de a impune cate masini detine un proprietar, in cazul in care exista o problema aceasta se adreseaza politiei, instantei sau primariei. Daca nici una dintre cele 3 nu intervine nu exista metoda legala de interventie. In cazul prezentat, regula cu 1 masina este absurda in conditiile in care asociatia nu poate acoperi 1 masina pe apartament deoarece nu dispune de spatiu practic, problema se pune invers, proprietarii cu 2 masini au nevoie de locuri de parcare si asociatia trebuie sa ii ajute, asociatia ar putea cere primariei amenajarea unei parcari pentru a acoperii aceasta situatie.

Desigur asociatia nu doreste sa depuna acest efort si probabil nici primaria, la noi, dupa cativa ani primaria a reamenajat un spatiu in apropierea blocului si l-a facut parcare, lucrarea a durat cateva zile asteptarea cativa ani. Primaria a repartizat locurile blocurilor din jur in functie de lista de asteptare. In cazul in care asociatia decide lucruri absurde, care raneste interesele unei minortitati (cum ar fi proprietarii cu 2 masini) interpretand fals regula de o masina, cu asteptarea reala ca cel in cauza sa-si vanda o masina sau sa o parcheze la 1 km distanta cu toate ca exista locuri de parcare, aceasta greseste. pe scurt se poate hotari orice in cadrul adunrii, presedintele are obligatia de a inlatura regulile care nu sunt legale (oricat de corect vi se pare mai mult de o masina, ore publice etc... legea protejeza interesele cetatenilor) in acest caz persoanele cu 2 masini sunt o minoritate si acest lucru il face ilegal, pentru ca ei nu se pot opune la ce voteaza majoritatea deci AP este in culpa

Poate pot sa ilustrez asta cu un exemplu, AP a votat alte ore de liniste pubilca, acestea au fost incalcate, au sunat la politie si acestia le-au spus ca legea prevede anumite ore daca dansi doresc altele sa discute cu cei in cauza. Dupa discutii lungi, proprietarul a chemat politia pentru hartuire, AP a exagerat putin cu bubuitul pe la usi si politia a venit si s-au calmat apele

AG poate hotara ce doreste, presedintele are obligatia de a inlatura regulile care ranesc interesele unei minoritati, orice actiune luata de AG care incalca codul civil este ilegala, oricat de corect ar parea celor care au luat decizia. Mare atentie daca nu cunoasteti legea in intregime, orice actiune luata de un om fata de celalalt om trebuie sa fie legala

Poate pot sa va explic diferit, AG hotaraste unanim sa dea afara un anumit proprietar si sa ii confiste apartamentul pentru a-l transforma in sala de petreceri, ghiciti ce se intampla cand ajunge politia si ce pateste presedintele care a aprobat cu stampila aceasta masura

Ca sa fie clar pagina 23

[ link extern ]

c) daca o decizie a asociatiei de proprietari este contrara statutului, acordului de
asociere, legilor sau este de natura sa produca daune considerabile unei minoritati a
proprietarilor, orice proprietar poate actiona in justitie valabilitatea respectivei decizii, in
termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia;
Observati va rog minoritati nu se refera la o minoritate etnica se refera la o minoritate punct, persoane cu o masina cu 5 cu 2, persoane cu consum mare la apa sau mic, care sunt in minoritate, observati va rog si ca puteti fi actionat in instanta pentru o asemenea decizie
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2019
Borhes John, utilizator
"proprietarii cu 2 masini au nevoie de locuri de parcare si asociatia trebuie sa ii ajute, asociatia ar putea cere primariei amenajarea unei parcari pentru a acoperii aceasta situatie".
Bun. Imi place acesta propozitie. Cum anume sa ii ajute asociatia? sau primaria?
Vorbim despre un cartier din comuna Chiajna. Terenurile (micute) din jur sunt alte proprietati private. Iar in jurul blocului este spatiu pentru 40 de locuri de parcare (blocul are 70 de apartamente).
Iar observatia "Desigur asociatia nu doreste sa depuna acest efort si probabil nici primaria" nu isi are locul in cazul de fata.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Politia Locala/ Rutiera nu intervine daca nu este spatiu public.

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari -parcari fabiolasoimosi fabiolasoimosi Buna ziua, Va rog sa imi spuneti pe ce baza se repartizeaza parcarile intr un imobil nou construit ,unde locuintele s-au vandut fara parcari ,iar cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Hotarare a adunarii generale... viorelh viorelh Buna ziua, S-a dat o hotarare in cadrul AG...cu termen finalizare 31 dec.2010. Pana la data respectiva nu a fost pusa in aplicare de catre presedintele ... (vezi toată discuția)
Acces restrictionat in curtea blocului tehnicianu tehnicianu Buna ziua, sunt proprietar al unui apartament in contractul caruia se mentioneaza ca s-a transmis in coproprietate fortata si perpetua suprafata indiviza de ... (vezi toată discuția)