avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remunerarea angajatilor blocurilor.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remunerarea angajatilor blocurilor.

Buna ziua. Ideea de a discuta aceste lucruri a fost a moderatorului acestei rubrici, la inceput. Din pacate se pare ca e "tabu". Am cautat in primele 20 de pagini si cu regret am gasit decat ceva cel putin ciudat la pagina a doua : "administrator de imobile angajat ... ?".
Cum sa ma exprim ca sa fiu inteles clar.
Ingrijitoarea blocului e angajata cu contract de munca de 8 ore, beneficiaza de salariul minim pe economie, platim statului prin CEC contributiile si impozitele datorate, facem declaratiile catre pensii, sanatate, somaj, inspectoratul de munca, adm financiara, le insotim cu suport magnetic si, in cel mai fericit caz rezolvam plimbatul hartiilor in doua zile. (un birou unic ne-ar strica la silueta ?) Ingrijitoare nu lucreaza decat 4 ore !
Avem administrator si contabil care, desi lucreza in cvasipermanenta (nu se poate sa nu aibe cineva , ceva de rezolvat, indiferent de ora), nu vor "sa se imbogateasca" pe spinarea noastra, a pensionarilor si deci au o conventie civila care nu are nimic de a face cu coeficientul de ierarhizare si pentru care platim NUMAI impozitul pe venit la CEC si transmitem declaratia la adm financiara.
Si ne-am ales un cenzor cu mandat din 4 in 4 ani, ca asa e mai comod, care lucreza cca 4 zile a 16 ore cand verifica actele inainte de afisarea listelor de plata, care apoi mai lucreaza 2 ore la finele lunii (printeaza OPH, Declaratii si incarca dischete), tine la curent intreaga administratie cu noutatile aparute in domeniu si caruia ii varsam impozitul de 10 % la CEC si declaratia ca i-am achitat la administratia financiara. "Transpira" mai mult la finele anului financiar.
Presedintele nostru face munca patriotica (82 ani)..
Incercand sa pastrez o oarecare legalitate, ma adresez in scris administratiei financiare, care nici nu vrea sa auda de altfel de raporturi de munca decat de cele cu contract de munca total sau partial. Cum e mai bine ? Multumesc.
Doresc sa va mai spun cate ceva despre titlurile mesajelor, dar iar imi veti zice iarasi ca sunt oftopic.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:49, 24 Noiembrie 2009
Numai asta va face? Adica numai maturarea aleilor? E o activitate zilnica sau mai putin frecventa?
In urma modificarilor aduse Codului Muncii au disparut din legislatia muncii termenul "conventii civile", dar si din Legea 76/2002, referitoare la somaj.
Conventiile civile se incheie NUMAI si NUMAI atunci cand acea activitate este prestata de o persoana fizica autorizata.
Chiar si atunci cand este vorba despre o activitate ocazionala, se incheie contract individual de munca cu timp partial, fie si pentru 15 de minute.

Art: 276 lit. e) din Codul Muncii:
"primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei".
@Armenteros
Cum platesti un om caruia ii ceri sa sape gradina din jurul blocului, sa toaleteze pomii si pentru asta el iti cere o suma de bani?
Lucrarea se face o data pe an, oricum foarte rar, persoana in cauza nu este PFA de cosit iarba.
In afara de a matura aleile, persoana respectiva, zilnic, aprinde si stinge iluminatul stradal. De maturat nu se acupa zlnic, pentru ca nici nu ar fi posibil din cauze meteorologice. Pana acum i s-a intocmit, lunar, Conventie Civila cu 4 ore zilnic.
Scoateti din conventia civila timpul specificat si puneti ocazional.

@Armenteros
Mai exista si Codul Civil si Codul Fiscal, nu numai Codul Muncii.

Printre altele durata minima partiala este de 2 ore, nu poti sa-i faci omului CIM ca-ti lucreaza 15 minute pe zi. Zau! Hai sa nu exageram!

Pe de alta parte un PFA care-ti executa o lucrare de mici proportii care nu implica si garantie nu necesita neaparat un contract civil sau o conventie civila de prestatii. El emite factura si chitanta.

Esti administrator si te vei lovi de asemenea situatii. Va trebui sa faci mici lucrari de reparatii. Chemi un PFA sa-ti execute lucrarea. E suficient ca-ti da factura si chitanta. Daca ii faci conventie civila va trebui sa platesti si tu ca asociatie impozit de 16%. Pai unde ajungi cu cheltuielile? Vrei sa te linseze lumea-n bloc?:)
............................
Aplicam legea, dar nu exageram si nu incurcam lucrurile.
- administratorii si ingrijitorii CIM (desi am mari rezerve, personal), atat Asociatia, cat si persoanele in cauza se leaga de maini si de picioare cu acest CIM in conditiile in care fluctuatia personalului este foarte mare. Merita sa faci CIM cand ai personal stabil pe care te poti baza....
- presedintele si cenzorul din asociatie - contract de mandat
- ocazionalii ne-PFA conventii civile (in care se defalca manopera ca sa se plateasca impozitul de catre asociatie, alaturi de impozitul pentru salarii, si cost materiale - daca e cazul)
- PFA - factura lor (pe care ei isi platesc TVA-ul) si chitanta
- firmele srl - contractul firmei cu termeni de garantie, factura si chitanta.
................................
Asa vad eu lucrurile.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Angajare fara cim a unei pers fizice neautorizate...??? Alex N Alex N Buna ziua, Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate ... (vezi toată discuția)
Angajat cu contract civil de prestari servicii mihador mihador Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti ce contributii se opresc angajatilor cu contract de prestari servicii.Mi s-a spus ca sunt mai multe variante:numai 16%impozi ... (vezi toată discuția)